Leestijd 3 minuten

Hoe kan ik omgaan met pijn en moeilijkheden?

Ten eerste, moge Allah eenieder bijstaan in alle moeilijkheden en beproevingen die man kan ervaren.

Allah beproeft de mensen op verschillende manieren. Hij zegt:

وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ ‎﴿١٥٥﴾‏ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ ‎﴿١٥٦﴾‏ أُولَٰئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ

En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van angst, honger en vermindering van bezittingen, levens en vruchten. En verkondig verheugende tijdingen aan de geduldigen. Degenen die, wanneer zij door een ramp worden getroffen, zeggen: ‘Waarlijk, aan Allah behoren wij toe en waarlijk tot Hem zullen wij terugkeren’, zijn degenen op wie de zegeningen van hun Heer neerdalen en (op wie) Zijn Genade (is neergedaald). En zij zijn degenen die recht geleid zijn. [de Koran, 2:155-157]

Vanuit een islamitisch perspectief, worden mensen beproefd om hun geloof te testen en hun karakter te versterken. Het geloof wordt beproefd om te zien of men echt gelooft in Allah en zijn beloften, en of men zijn vertrouwen op Hem stelt in tijden van moeilijkheid.

Bovendien, door middel van beproevingen kan een persoon zijn zonden vergeven worden en zijn daden worden verhoogd. Ook kunnen beproevingen helpen bij het verkrijgen van een hoger status in het hiernamaals.

In de Koran staat:

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ ‎﴿٢١٦﴾‏

“En misschien zult u (o mens) haten iets terwijl het voor u goed is en misschien zult u (o mens) houden van iets terwijl het voor u slecht is. Allah weet, terwijl u niet weet” [de Koran 2:216]

Dit betekent dat Allah alwetend is en weet wat het beste is voor ons, zelfs als we dat niet zelf weten. Beproevingen zijn dus een manier voor Allah om ons te leiden naar wat het beste voor ons is, zowel in dit leven als in het hiernamaals.

Laat het je troosten dat het doorstaan van moeilijkheden en pijn ervoor zorgt dat een deel van je zonden zullen worden gewist. Onze geliefde Profeet ﷺ zegt:

“Geen ellende en ziekte treft de moslim, noch zorg, verdriet, schade of pijn, en zelfs geen doorn die hem prikt, of Allah zal vanwege dit enkele zonden van hem vergeven.”

Weet dat Allah vooral de mensen beproeft waar hij van houdt. De Profeet ﷺ werd gevraagd welke mensen het zwaarst beproefd worden, waarop hij ﷺ zei: ‘’De profeten, vervolgens de beste na hen en daarna de beste na hen.” (Musnad imam Ahmad)

Voor wat betreft je vraag over het reciteren van een soera: de gehele Koran is genezing. Allah zegt:

نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ ۙ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا ‎﴿٨٢﴾

En Wij zenden datgene van de Koran neer wat genezing voor de gelovigen is. [de Koran 17:82]

De Profeet ﷺ gaf ook het volgende advies aan een man met pijnklachten: ‘’Zet je hand op de plaats waar je pijn hebt en zegt drie keer: بِاسْمِ اللَّهِ (uitspraak: Bismillah) en zeven keer:

أَعُوذُ بِاللَّهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ
(uitspraak: A’udhu billahi wa qudratihi min sharri ma adjidu wa uhadhir).’’ (Muslim)

Het is belangrijk om te begrijpen dat het hebben van beproevingen en moeilijkheden niet betekent dat we passief moeten blijven en niks moeten doen. Integendeel, we moeten ons uiterste best doen om van onze problemen af te komen, of het nu gaat om psychologische, lichamelijke of geestelijke problemen. We moeten hulp zoeken waar nodig en ons best doen om onze situatie te verbeteren.

Echter, we moeten ons ook realiseren dat sommige problemen onoplosbaar zijn en dat ons best doen soms niet genoeg is. In deze gevallen moeten we ons vertrouwen op Allah stellen en ons realiseren dat Hij alwetend is en weet wat het beste voor ons is. We moeten ons best doen en de rest overlaten aan Allah, want Hij is de enige die echt in staat is om ons te helpen.


To top