Nieuwe vraag
Corona Challenge Dag 2 - broeder Joram van Klaveren

Bereik nieuw gedrag in 6 stappen – DAG 2 Corona Challenge

Dag 2: Bereik nieuw gedrag in 6 stappen

Vandaag hebben we 2 parels voor je klaar staan.

 1. Je gedrag veranderen in 6 stappen (door imam Azzedine Karrat)
 2. Antwoord raadsel van gisteren + nieuw raadsel (video door broeder Joram van Klaveren)

Neem je tijd hiervoor en laat onder dit bericht weten of je het antwoord op het raadsel hebt gevonden.

 


Je gedrag veranderen in 6 stappen – imam Azzedine Karrat

6 stappen voor gedragsverandering volgens Imam Ghazali

In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle

 

Ieder mens is vatbaar voor fouten. Wij als mensen zijn zwak geschapen en hebben de neiging om van het rechte pad af te raken. De enige persoon die zondeloos is, is onze geliefde Profeet Mohammed (vrede zij met hem). (Jezus toch ook?)

 

In de zoektocht naar een praktisch stappenplan, dat als handvat kan dienen in het proces van verandering (naar het goede), kwamen wij het onderstaande concept tegen. We hebben het puntsgewijs geordend in de hoop dat we het direct in ons dagelijks leven kunnen toepassen.

De stappen naar gedragsverandering

De 6 stappen naar gedragsverandering volgens Imam Abu Hamid al-Ghazali (moge Allah hem genadig zijn) zijn:

 

 1. Al-Mushâratah (اَلْـمُشَارَطَةُ): Eisen opleggen en afspraken maken.

Een gelovige dient altijd een overeenkomst met zichzelf te hebben. Een overeenkomst waarin staat wat zijn doelen zijn en hoe hij deze doelen wil bereiken. Maak afspraken met jezelf (doelen) en zorg ervoor dat jij deze gaat realiseren.

Houd rekening met het volgende:

 • Wees eerlijk tegen jezelf, neem jezelf niet in de maling!
 • Wees kritisch en ontdek de tekortkomingen die je wilt veranderen bij jezelf.
 • Stel haalbare eisen en doelen en wees realistisch.
 • Houd rekening met je omgeving; je leeft niet alleen op de wereld!

 

 1. Al-Murâqabah (اَلْـمُرَاقَبَةُ): Toezicht houden op.

Nadat je afspraken met jezelf hebt gemaakt, is het belangrijk om jezelf in de gaten te houden. Controleer jezelf en wees ervan bewust dat je een veranderingsproces ondergaat. Het is een kwestie van zakken of slagen.

 

Let op je daden en neem afstand van zaken die het eenvoudiger maken om op het slechte pad te geraken. Iets wat je kan helpen is je bewust zijn van het feit dat Allah, de Almachtige, altijd naar je kijkt en dat er Engelen zijn die je daden opschrijven en toezicht op je houden.

 

 1. Al-Muhâsabah (اَلْمُحَاسَبَةُ): Zelfreflectie, jezelf corrigeren en afrekenen.

Zet je goede daden op rij en beoordeel jezelf. Noteer je minpunten en werk daaraan! Wees niet te lief voor je zelf. Wees kritisch op je Nafs (ego). Neem een speciaal moment op de dag voor deze reflectie.

 

Wij als Moslims zouden elke dag moeten nadenken over hoe onze toestand zal zijn op de Dag des Oordeels en hoe we daar verbetering in kunnen aanbrengen. Wees je ervan bewust dat wanneer jij jezelf niet berecht, er een dag zal komen (de Dag des Oordeels) waarin je berecht zult worden.

 

Omar (moge Allah tevreden zijn met hem) zei in één van zijn preken:

 “Berecht jezelf alvorens je berecht zult worden. En plaats jullie daden op de weegschaal, alvorens jullie daden op de echte weegschaal gezet zullen worden.”

 

 1. Al-Muʿâqabah (الْمُعَاقَبَةُ): Straf opleggen.

Heb je het bovenstaande uitgevoerd, maar bega je desondanks dat toch steeds opnieuw dezelfde zonde? Wij als Moslims zouden elke dag moeten nadenken over hoe onze toestand zal zijn op de Dag des Oordeels en hoe we daar verbetering in kunnen aanbrengen.

Mocht het zover komen dat je alsnog een zonde hebt begaan, ‘straf’ jezelf dan door goede daden te verrichten.

 

Ibn Omar (moge Allah tevreden zijn met hem) bad de hele nacht door wanneer hij één gezamenlijk gebed had gemist. Imam Abu Hamid al-Ghazali (moge Allah hem genadig zijn) heeft zichzelf jarenlang geïsoleerd om af te komen van diverse spirituele hartziektes die hij had vanwege zijn aanzien en positie.

 

 1. Al-Mudjâhadah (اَلْمُجَاهَدَةُ): Zich inspannen.

De duivel heeft de oorlog verklaard aan de mens, zoals Allah, de Almachtige, openbaart:

Hij (Iblies) zei:

“Bij Uw Eer! Ik zal hen zeker allen misleiden [laten afdwalen]. Behalve Uw oprechte dienaren onder hen.” (Soerah Sâd: 82-83)

 

Zolang je de Weg van Allah blijft bewandelen is het noodzakelijk om alert te blijven en strijd te voeren met je Nafs (ego) en daarmee ook tegen de vervloekte duivel! Wees op je hoede en voed je Nafs (ego) op.

 

Een vrome voorganger zei:

“Ik heb me 20 jaar ingespannen om het nachtgebed te verrichten en ik heb 20 jaar daarna ervan genoten. Blijf het proberen en Allah zal je leiden.”

 

 1. Al-Muʿatabah (اَلْمُعَاتَبَةُ):

Je Nafs (ego) moet je beschouwen als een levend wezen dat jou telkens probeert te verleiden. Verwijt haar en corrigeer jezelf. Blijf dat doen en geef de hoop niet op. Het is belangrijk om jezelf te blijven herinneren, om goede daden te verrichten en jezelf te verwijten na het begaan van een zonde.

 

Allah, de Verhevene, zegt in de Koran:

 

“En vermaan: want voorwaar, de Vermaning baat de gelovigen.” (Soerah ad-Dhâriyât: 55)

 

imam azzedine karrat

Auteur: Imam Azzedine Karrat

 

 


 

2. Raadsel van vandaag (+ antwoord raadsel van gisteren)

Broeder Joram van Klaveren geeft het antwoord in deze video op het raadsel van gisteren.

Het juiste antwoord was: Ibn Battuta. Ontdek hier wie deze held was.

Broeder Joram geeft in deze video ook het nieuwe raadsel.

Weet jij wie het is? Laat het onder de video op Youtube weten.

We geven morgen het juiste antwoord.

 


 

  Wat kan jij nu doen?

Voor jezelf

 1. Kun jij zonder te kijken herinneren welke 6 stappen je nodig hebt voor nieuw gedrag?
 2. Wat is één ding wat je écht heel graag anders zou willen doen? Bedenk voor jezelf, gebaseerd op bovenstaande 6 stappen, wat er in jouw situatie nodig is.
 3. Kun je openlijk met een vriend je doel delen? Start hierover een gesprek door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik las net een interessante tekst en moest aan jou denken bij een opdracht daarvan..”

Voor anderen

Vond je dit waardevol? Help anderen om deze parels niet te missen.

 1. Stuur in 1 Whatsapp-groep (of naar 3 vrienden) het volgende bericht om hun uit te nodigen samen met jou deel te nemen aan deze challenge:

Ik ben er zojuist achter gekomen welke 6 stappen er volgens imam Ghazali nodig zijn voor als je je gedrag wil veranderen. Ik doe namelijk mee met de Corona Challenge van Vraagislam. En daar kwam het in voor. Morgen is er weer een nieuwe challenge, dus misschien vind je het leuk om ook mee te doen. Zullen we samen meedoen? Aanmelden is zo gebeurd met één klik: www.vraagislam.nl/cc

  👆 P.S. Kopieer & deel de dikgedrukte tekst hierboven 👆