Nieuwe vraag

It’s meme time!– DAG 3 Corona Challenge

Dag 3: Hoe creatief ben jij?

Vandaag hebben we weer 3 parels voor je klaar staan.

  1. De meme challenge: hoe creatief ben jij!?
  2. Antwoord raadsel van gisteren
  3. Nieuw raadsel

1. Hoe creatief ben jij?

Ondanks het lekkere weer vandaag hebben we massaal het advies gekregen om thuis te blijven. Daarom is de opdracht van vandaag om lekker creatief bezig te zijn. Dit keer met een meme.

Je ziet ze dagelijks op het internet, op je smartphone of tablet. Een gebeurtenis of een moment wordt bewerkt en gedeeld, vaak bevat het grappige tekst of heeft het een diepzinnige betekenis. Hoe creatief kan jij zijn?

 

Jouw Challenge van vandaag: Maak een meme gerelateerd aan de periode waarin we leven. Gebruik je creativiteit en creëer een unieke meme. En deel het met ons (via Facebook, Insta of Whatsapp).

 

De 3 leukste memes worden getoond op onze Facebook en Instagram pagina. De drie winnaars worden ook nog eens beloond met de Islamitische Motivatiekalender van Vraagislam.

 


 

2. Antwoord raadsel van gisteren: Jan Janszoon

Het raadsel van gisteren was: Uit welk land kwam de eerste en enige president van de Marokkaanse mini-republiek Salé en wat was zijn naam?

Het antwoord op het raadsel van gisteren is: Jan Janszoon, ook wel Murat Reis genoemd. En hij kwam uit Nederland.

 

Jan Janszoon was een 17e -eeuwse Nederlandse zeeman. Nadat de geboren Haarlemmer in 1618, tijdens de kaapvaart (rooftocht) op Spaanse schepen, schipbreuk leed bij de Canarische eilanden, werd hij door piraten uit Noord-Afrika gevangen genomen en naar de stad Algiers gebracht.

‘Ik ben al moslim’

Hij kreeg de keuze zich vrij te kopen (hij was vermogend), overboord gegooid te worden of zich bekeren tot de islam. Hij vroeg wat dit laatste betekende. Toen hem uitgelegd werd wat een moslim gelooft, zei hij dat hij in dat geval al een moslim was. Men was zo onder de indruk dat hij in dienst mocht treden bij de plaatselijke machthebbers.

 

Na velen successen op zee, verplaatste hij zijn uitvalsbasis naar de stad Salé (in het huidige Marokko) om nog efficiënter te kunnen werken. Hij hielp daarna nog mee bij de stichting van de onafhankelijke stadsstaat De Republiek van Salé. Sultan Maali bevorderde hem uiteindelijk tot Groot-Admiraal en zelfs president van de Republiek. Jan trouwde er met een Moorse vrouw en kreeg kinderen.

 

Wellicht is het interessant om nog te vermelden dat één van zijn kinderen, Anthony, een belangrijke rol zou spelen in de ontwikkeling van de Verenigde Staten van Amerika.

 

Het was deze Anthony die rond zijn twintigste een (Nederlandse) vrouw trouwde en besloot af te reizen naar de Nieuwe Wereld, Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) om precies te zijn.

Eerste Koran die naar Amerika ging

Met een aanzienlijk kapitaal dat hij meekreeg van zijn vader wist hij in korte tijd uit te groeien tot een succesvol boer, handelaar en grootgrondbezitter. Anthony is de grondlegger van onder meer het hedendaagse Brooklyn en de eerste moslimimmigrant die uit vrije wil naar Amerika kwam. Tevens bezat de half Marokkaanse, half Nederlandse Anthony een Koran. Het eerste exemplaar van de Koran die ooit naar Amerika is gebracht.

 

De islamitische Anthony Janszoon heeft ook door zijn nakomelingen een enorm stempel gedrukt op de Nieuwe Wereld. Zo bestaat zijn nageslacht onder andere uit Warren Harding (de 29e president van de Verenigde Staten), de Vanderbilt dynastie, Jackie Kennedy en Humphrey Bogart.

 

Tot slot stond Anthony Janszoon bekend als een man die zich, ondanks enorme tegenstand, keerde tegen sociaal onrecht. Zo nam hij het op voor bevrijde slaven en vervolgde Quakers (een christelijke minderheid).

 

3. Raadsel van vandaag

De persoon die het maakt, die hoeft het niet.

De persoon die het draagt, houdt het niet.

De persoon die het koopt, wil het niet.

De persoon die het heeft, die weet het niet.

 

Wat is het? (En niet stiekem op Google gaan kijken hè!)

 

Neem je tijd hiervoor, denk na en kijk morgen of je het antwoord op het raadsel hebt gevonden.

 


 

  Wat kan jij nu doen?

Voor jezelf

  1. Onderzoek jouw creativiteit. Sta stil bij activiteiten die jou energie geven. Hierdoor kun je zelfs in je thuissituatie je talenten ontwikkelen.
  2. Denk aan wie van je vrienden creatief is en start een gesprek hierover: “Ik werd net gevraagd om een meme te maken en moest aan jou denken..”

 

Voor anderen

Vond je dit waardevol? Help anderen om deze parels niet te missen.

  1. Stuur in 1 Whatsapp-groep (of naar 3 vrienden) het volgende bericht om hun uit te nodigen samen met jou deel te nemen aan deze challenge:

Ik doe mee met de Corona Challenge van Vraagislam. Morgen is er weer een nieuwe challenge, dus misschien vind je het leuk om ook mee te doen. Zullen we de challenge samen aangaan? Aanmelden is zo gebeurd met één klik: www.vraagislam.nl/cc

  👆 P.S. Kopieer & deel de dikgedrukte tekst hierboven 👆

3 comments

  1. een grafkist