Nieuwe vraag

Heb jij hart nummer 1, 2 of 3? – Dag 7 (Corona Challenge)

Nog héél ff over gisteren..

Gisteren vroegen we naar wat je van de Corona Challenge tot nu toe vindt..

En de steun en liefde die jullie onze kant op stuurden was……. simpelweg….. in 1 woord…… hartverwarmend ❤

Zo gaven jullie de Corona Challenge tot nu toe gemiddeld een 8,3

En nog véél belangrijker dan een cijfer is dat jullie onder andere dit zeiden:

ervaringen corona challenge

 

Dit is toch te prachtig voor woorden?

 

Blijf ons a.u.b. in jullie smeekbeden meenemen!

 

Welk soort hart heb jij?

 

Mensen hebben allen één hart. Uiteraard. Toch kan er onderscheid gemaakt worden naar het soort hart. Zo zijn er:

1. Het levende hart
2. Het dode hart en
3. Het zieke hart

1. Het levende hart

Het levende hart is het hart dat we nodig hebben op de dag dat we onze Heer zullen ontmoeten. Het levende hart is het hart dat gezuiverd is. Een hart dat verzorgd is. Het hart dat alles omwille van Allah onderneemt! Een hart wat puur en zuiver is. En tevens de enige manier is om jezelf te redden: dit hart is verlicht met de woorden van Allah. Het is een hart dat geen afgunst voelt, geen haat en geen jaloezie.
Allah zegt in de Heilige Koran:

يَوْمَ لَا يَنفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ (88) إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ

Op den dag, waarop noch rijkdommen, noch kinderen van eenig voordeel zullen kunnen zijn.  Behalve voor hem, die met een oprecht hart tot God zal komen;

Niemand en niets zal je helpen op de Dag des Oordeels: je bezit niet, je kinderen niet en je geliefden niet. Het enige dat je zal helpen van de bestraffing van het Hellevuur is een puur en zuiver hart.

Dit is het hart dat geen twijfels kent en geen andere doelen heeft dan de tevredenheid van Allah verkrijgen en in Zijn nabijheid verkeren. Het zuivere hart streeft niet naar wereldse zaken en ziet dit leven enkel als een tussenstadium: een tijdelijke weg die je moet bewandelen om op een eeuwige bestemming aan te komen.

Men moet beseffen dat alles dat we in ons hart dragen, zal worden achterlaten. Het enige dat we zullen meenemen, waar we echt iets aan hebben, is oprecht geloof. Wij dienen onszelf de volgende vraag te stellen: waarom? Waarom verricht ik mijn gebed? Waarom doe ik aan liefdadigheid? Waarom help ik anderen?

Reflecteer altijd op jezelf en vraag jezelf af waarom je doet wat je doet. Is het voor Allah, om een hoger doel te behalen, namelijk de tevredenheid van Allah óf doe je het voor de mensen?

Het doel moet altijd zijn om Allah tevreden te stellen en zo je relatie met Allah te verbeteren. Om dichter bij Allah te komen moeten we ons hart zuiveren van alle onreinheden.

Naast het levende hart bestaat ook het dode hart.

 

2. Het dode hart

Het dode hart is het hart dat niet (meer) verlicht wordt door de woorden van Allah.

Een persoon met een dood hart heeft afstand genomen van Allah; hij vermijdt alles wat goed is. Spreek je tegen zo’n persoon, dan is het net alsof je tegen een muur spreekt. Hij is gesloten en negatief ingesteld. Dit is een gevaarlijke staat om in te verkeren omdat het zeer lastig is om vanuit de duisternis het hart weer te verlichten, en te verlossen van al haar onzuiverheden.

Alles wat zo’n persoon doet, doet hij voor het wereldse: om indruk te maken op de mens. Bij alles wat hij doet kijkt hij naar zijn eigen belang. Wat de gevolgen voor anderen zijn, interesseert hem niet. Zijn negativiteit is niet alleen een gevaar voor zichzelf. Hij kan er ook anderen mee beïnvloeden. Het beste is om afstand te nemen van zo’n persoon om te voorkomen dat je wordt meegesleurd.

Voor deze persoon kunnen we slechts smeekbedes verrichten opdat Allah zijn hart gaat verlichten, verzachten en hem weer terug laat keren op het rechte pad.

 

3. Het zieke hart.

Het zieke hart is het derde hart dat we onderscheiden. Dit hart ‘leeft’ nog, het kan nog verlicht zijn, maar het is aangetast en heeft genezing nodig. Hierover zegt Allah in de Koran:

فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَّهُ مَرَضًا ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ

Eene ziekte zetelt in hunne harten, en God zal die slechts doen toenemen; eene pijnlijke straf blijft hun bewaard; want zij hebben de profeten voor leugenaars gehouden

De grote geleerde Ibn Ata Allah al Iskandari heeft gezegd dat er een manier is om erachter te komen of je hart is aangetast of niet.

Hij zei: “Het gebed is een ontmoeting, een zitting met Allah. Als je de ontmoeting hebt gehad en er is niets verandert binnen in jou, weet dan dat je hart is aangetast.”

Heb je net gebeden in de moskee, heb je net een ontmoeting gehad met Allah en daarna gezondigd? Weet dat je hart ziek is.

Heb je net naast je broeder gebeden en daarna over hem geroddeld? Weet dan dat je hart ziek is, want een levend, verlicht hart is niet in staat om te zondigen na een ontmoeting met Allah.

De shaytaan heeft geen toegang tot een levend hart, want Allah beschermt de ‘levende harten’, maar de shaytaan krijgt wel toegang tot het dode en zieke hart. Zie hier het belang van het verlichten van het hart.

Vraag jezelf daarom af hoe een hart verlicht kan worden als de beelden van het wereldse er nog in gegraveerd staan.

Als het hart nog is geketend door begeertes kun je nooit in de nabijheid komen van Allah. Om de reis naar het hemelse te maken, moet je hart verlost worden van het wereldse.

 

imam azzedine karrat

Auteur: Imam Azzedine Karrat

 

 


Antwoord raadsel van gisteren + nieuw raadsel

Raadsel van gisteren was: 

Ik ben een gevaarlijk middel als je me verkeerd gebruikt.

Nee, niet zoiets die een ander kan ontwijken als ie wegduikt.

Het antwoord is: je woorden.

 

Onze geliefde Profeet (vrede zij met hem) zegt namelijk:

“Allah houdt niet van mensen die slecht spreken, vloeken.” (Tirmidhi)

De tong kan voor de aanbidding van Allah gebruikt worden, maar ook voor het verrichten van zondes. De tong dient gebruikt te worden om de dua te verrichten, en ook mooie, nuttige, wijze en heilige woorden uit te spreken. De tong is niet bedoeld, om leugens, valse aantijgingen, schunnige en lelijke woorden en vervloekingen uit te spreken… De Hadith vertelt ons dat degenen die slecht spreken en vloeken niet geliefde zijn in Zijn Aangezicht.

 

Het tegenovergestelde klopt ook, want het is weer onze geliefde Profeet (vrede zij met hem) die zegt:

“Het beste wat een mens op deze wereld kan bezitten: een tong die Allah reciteert, een hart dat Allah altijd dankbaar is en een vrome echtgenote die haar man helpt om zijn vroomheid te behouden.” (Ibn-i Mace, Tirmidhi)

 


Challenge van vandaag

We leven elke dag thuis met ze, dag in en dag uit. Je kiest ze niet uit, ze zijn er omdat ze bij je horen. Soms wil je ze achter het behang plakken en soms wil je ze zo dicht mogelijk bij je hebben. We hebben het natuurlijk over jouw gezinsleden. Maar in hoeverre laten wij merken dat wij dankbaar zijn met hun? Nemen we echt even de tijd om ze te vertellen dat wij van ze houden?

 

Jouw opdracht

De challenge van vandaag is dat je op z’n minst 5 complimenten geeft aan jouw gezinsleden. Daag jezelf uit, als jouw gezin uit 5 personen bestaat, geef hen dat allen 1 compliment. Bestaat jouw gezin uit minder dan 5 personen, dan kun je 1 persoon meerdere complimenten geven.

9 comments

 1. Allahouma barek vindt jullie topic s echt goed en.meteen heb je ip deze manier weer kennis opgedaan, want het hart dag je 3 dagen zonder Kennis wordt een dood hart.
  Ik vind het ook fijn de Challenge, klopt we zitten echt op elkaar en je bent dan meer politie/ rechter aan het spelen , tijd voor complimenten, te beginnen bij jullie, mijn complimenten , moge Allah aza wajal het zwaar doen wegen op jullie weegschaal .

 2. 2 complimenten voor mn oudste
  2 complimenten voor mn jongste
  En de 5e is voor mezelf

 3. Ja dat is mijn moeder daar zou ik mee dineren en niemand anders !❤️❤️❤️ Allah swt heeft ons een moeder gegeven en een paar ouders en die moeten we zeker nooit vergeten en voor mij is mijn moeder alles moge Allah alle moeders jannah schenken ❤️❤️Inshallah ameen !

 4. De 5 complimentjes uitgedeeld aan mijn partner en 3 kids. Ze reageerde verlegen!!! Misschien moet ik ook vaker complimenten gaan geven
  Verder mijn complimenten voor jullie initiatief!! Ga zo door.

 5. Ik heb niet 5 complimenten gegeven maar wel die vraag van dineren gedeeld..

  Hoorde hele verschillende antwoorden: Khidr, Jezus, onze profeet (saw), ‘mijn oom’ of ‘broer’ en meerdere geleerden

 6. Ik zou graag willen dineren met iemand die het meeste behoefte eraan heeft.

 7. Ik heb complimenten gegeven aan mijn kinderen en aan mijn man Ma Sha Allah ze helpen me zo goed bij alles in deze moeilijke tijd. Ik heb ook een complimentje gegeven aan een vreemde, dat was niet de opdracht, maar ik zat buiten in de zon bij de voordeur en er kwam een vrouw langs, prachtig gekleed, ik vroeg haar hoe het met haar ging en dat ze er mooi uitzag, ze begon een praatje (op gepaste afstand ) dat ze boodschappen ging doen en voor daarom haar mooiste jurk aan had getrokken, ze straalde helemaal door mijn complimentje en bedankte me en liep vrolijk door… was zo mooi.

 8. Sallaam alaikoem allemaal!

  Ik heb alle gezinsleden een compliment gegeven.

  IK: Ik wil jou een compliment geven: je hebt een gulle hart en bent zachtaardig voor je medemens❤️

  1e broertje: Dankjewel
  Broertje: Jij ook

  Ik: Ik wil jou een compliment geven: jij hebt ghairat en je hart op de goede plek❤️

  2e broertje: Thasakor
  Broertje: Voor jouw ook dat je met ons al die tijd hebt kunnen leven haha
  Broertje: Vanwaar dit compliment
  Ik: Omdat je het verdient❤️
  Broertje: Thasakor❤️

  Ik: Ik wil jou een compliment geven: jij komt hard over, maar je hebt een groot hart van binnen en je neemt verantwoordelijkheid voor je familie❤️

  3e broer: Ahah bedankt zus
  Ik: ❤️

  Ik: Ik wil jou een compliment geven: na Allah swt ben je nr 1 in mijn leven. Je hebt een groot/prachtig hart, je bent lief, zorgzaam en sterk. Ik heb geluk met een moeder zoals jou! Jij blijft mijn moeder tot in jannah❤️

  Moeder: Ik ben trots met zo dochter. Ik hou van jou❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
  Ik: ❤️
  Ik: I love you mom!

  De andere moeten nog reageren haha!

  Hele leuke challange, keep up the good work. Moge Allah swt jullie rijkelijk belonene Ameen!