Nieuwe vraag
Nasir al Mulk moskee in Shiraz (Iran)

Maart: Corona is eigenlijk iets goeds…?

Je wordt ’s ochtends wakker, doet op de automatische piloot de hele dag je ding, het wordt avond en je gaat naar bed. Volgende ochtend word je weer wakker, en begint het riedeltje weer opnieuw van voren.

Herkenbaar?

Door de focus op de routine van ons eigen leven, hebben we niet door dat 2 andere belangrijke dingen ons ontgaan. En dat terwijl we niet eens beseffen dat we dat missen.

 

Dankzij Corona worden we nu geforceerd om dit onder ogen te zien.

 

Veel mensen die hebben dat niet door, maar wij mensen zijn onderdeel van een driehoek.

Ja, ook jij.

Een omgekeerde driehoek om precies te zijn: TijdOmgeving – Mens

Tijd

Als je beseft dat jij onderdeel bent van deze driehoek, dan snap je beter je plek op deze wereld.

Jij bent geboren ergens eind 20ste eeuw. Je hebt de wisseling naar het nieuwe millennium meegemaakt. De mens die jij vandaag de dag bent, is gevormd mede door 9/11.

Dus de tijdsgeest, dat heeft ook impact op jou.

 

De huidige tijd, kun je op meerdere manieren opvatten. Maar het helpt om te beseffen in welke tijd jij nu leeft. We zitten in de heilige 3 maanden, en de Ramadan is er bijna. Tegelijk gaat de wereld over op de lente. Maar daar kunnen we niet volop van genieten, want we zitten nu volop in de ban van de pandemie genaamd Corona. Dit brengt veel vraagtekens, veel onzekerheid met zich mee. Ga jij misschien ook een dierbare verliezen? Of misschien zelfs jouw eigen leven?

O Allah behoede ons allen hiervan! Aamien!

 

Omgeving

Als we een niveautje inzoomen, dan kom je terecht op het niveau van omgeving. Dit zou je als Nederland, je woonplaats, maar ook jouw werkomgeving of je thuis kunnen opvatten. Dit bepaalt ook tot op bepaalde hoogte wat je doet en wie je bent. Als je niet voldoende omringd bent door positieve mensen en te veel negatieve mensen om je heen hebt, waar het ook zijn moge, dan bevind jij je kennelijk niet op de meest optimale plek voor jou.

Tegenovergesteld, als je wél op de juiste plek bent, dan kom je insha’Allah tot je volste recht en kom je hopelijk tot bloei.

 

Mens

De mens, in dit geval, ben jij. Jij bent en blijft de hoofdrolspeler van jouw film. De film die is begonnen toen je je ogen voor het eerst open deed, en die voor een deel zal aflopen wanneer je je ogen voor het laatst sluit. Voor een deel, want het deel van jouw goede daden die jij tijdens je leven deed en door zullen gaan na je dood (1. sadaqa djariyah, 2. achterlaten van kennis en 3. goed nageslacht die voor jou dua doet en vergeving vraagt), zullen zonder dat je het door hebt je spirituele bankrekening vullen.

De première van jouw film zal in de bioscoop plaatsvinden na je wederopstanding. Dan zul je op een scherm te zien krijgen wat je allemaal hebt gedaan en zul je over de kleinste dingen bevraagd worden.

De staat waarin jij nu bent, daarvan kun je uitgaan dat je waarschijnlijk zo zal komen te overlijden. Ben je niet tevreden over dit vooruitzicht? Dan is er werk aan de winkel. Ben je wel hoopvol gezind? Mooi, doe je best om dit vast te houden, mogelijk nog meer te groeien maar bovenal: blijf waakzaam voor de valkuilen die Shajtaan en je Nafs voor je aan het voorbereiden zijn.

 

Nu

Nu besef je dat jij in een bepaalde tijd, bepaalde omgeving en een bepaalde staat leeft.

Corona verplicht jou om thuis te blijven. Om niet meer omringd te worden door een omgeving wat de hele tijd eisen aan jou stelt en een kant op trekt.

 

Dit is de perfecte kans voor jou.

Jij kunt deze tijd, deze omgeving, jouw staat, nu vormgeven op een manier waarop je wéét dat dit ten goede zal komen voor je eeuwige leven.

 

Onze intenties kunnen reddend zijn.

Neem je het beste voor en begin de eerste stappen in de juiste richting te zetten.

Insha’Allah zul je dan over een paar maanden, wanneer we hopelijk weer verlost zijn van deze plaag, een gloednieuwe jij zijn en zal er nog maar één enkele barrière bevinden tussen jou en de hoogste rang van de hemel.

 

Jij bent nu aan zet.

 

Maak er het beste van!

 

Salaam,

 

Vraagislam