Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 1: intentie + spiritualiteit

Dag 1: Intentie & voorbereiding

De eerste dag van de Ramadan is van start gegaan. Alhamdolilah. Moge Allah ons vasten accepteren, het ons vergemakkelijken en ons zo veel mogelijk laten profiteren van deze gezegende maand.

Wil jij zelf meer uit deze maand halen? Kijk dan snel de video ‘Acht stappen voor een succesvolle Ramadan:  https://www.youtube.com/watch?v=gU7yiMulwuI

Een goed begin is het halve werk. Zuiver daarom jouw intentie en daag jezelf uit om het maximale uit deze maand te halen. Laten we dit samen doen inshaAllah.

CHALLENGE

  1. Lees de Koran: Ramadan is dé maand van de Koran. In deze maand de Koran geopenbaard. Het de boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als een leidraad voor de mensen. Lees vandaag tussen de 5 en 10 bladzijdes uit de Koran. Of luister naar de Koran onderweg naar het werk, tijdens pauzes of als je gewoon even tijd hebt.
  2. Wees extra vriendelijk: De eerste dag van Ramadan kan invloed hebben op de gemoedstoestand. De overgang van alles naar niets eten is immers groot. Laat dit je dag echter niet bepalen. Wees vandaag extra vriendelijk tegen iedereen!
  3. Gedenk Allah ﷻ: Om nog dichter bij de Schepper te komen kun je na elk gebed 33x SubhanAllah, 33x Alhamdulillah en 33x Allahu Akbar zeggen. Dit advies komt van onze profeet Mohammed ﷺ. Hij zei: “Alle zondes van diegene die dit na het gebed zegt zullen uitgewist worden… Ook al zijn het evenveel als het schuim van de zee!”

De eerste stappen in de goede richting zijn nu gezet. Blijf in deze richting lopen, want Allah ﷻ zegt: “Als mijn dienaar lopend naar mij toekomt, dan kom Ik rennend naar mijn dienaar toe.” (Bukhari, Moeslim & Tirmidhie)

Elke dag een tafsier

De Koran vermeld dat verkwisters broeders zijn van de duivelen (Al-Isra/27). Het is dus goed om ons af te vragen waarom verkwisting als duivels wordt bestempeld. Laten we kijken naar de uitleg in de exegesen; Al-Razi geeft eerst aan dat deze zegswijze gangbaar is de Arabische taal: De Arabieren noemen iemand die een bepaalde handeling regelmatig bezigt, als de broeder van die handeling. Bijvoorbeeld als iemand vrijgevig is, wordt van hem of haar gezegd: ‘Hij/zij is de broeder/zuster van vrijgevigheid en generositeit’. Al-Razi zegt verder in zijn uitleg dat Allah in het vervolg van de vers de meest kenmerkende eigenschap van de Duivel benoemt: ’De Duivel echter is zeer ondankbaar jegens zijn Heer’. De ‘kefoer’ (ondankbaarheid) van de Duivel tegen zijn Heer betekent dat hij zijn lichaam misbruikt en verkwanselt door tegen Allah in opstand te komen en hij zo onheil in de wereld veroorzaakt en mensen misleidt. Net zo is degene, die enig eigendom of verantwoordelijkheid heeft gekregen van zijn Heer en deze gunsten gebruikt buiten Zijn welbehagen, een verkwister. En dus ondankbaar jegens zijn Heer. Baidawi zegt over dit vers: De vers ‘Voorwaar, de verkwisters zijn de broeders der duivelen’ geeft aan dat zij, die tegen de geboden van de Heer handelen, net zo zijn als de duivelen. Door zo te handelen worden zij als het ware maatjes of helpers van hen. Zij volgen immers hen in de verkwisting en de vernietiging van de gunsten. Kurtubi verklaart: Want een verkwister draagt bij aan het verspreiden van onheil, net als de duivelen. Of omdat zij het gene doen wat door de duivelen hen als aantrekkelijk wordt geëtaleerd. Of omdat de verkwisters later samen met de duivelen worden geketend in de hel. Nesefizegt over dit vers: In het doen van het kwade en het slechte lijken zij op de duivelen. Inderdaad dit is een zeer zware beschuldiging. Immers dit soort mensen worden in hun handelen gelijk gesteld aan de duivelen. En bekend is dat er geen slechtere wezens zijn dan de duivelen. Op zijn minst worden verkwisters als broeders, vrienden of volgers van de duivelen bestempeld. Immers in verkwisting en buitensporigheid doen ze wat de duivelen van hen vragen.

Raadsel

Hard van buiten, leeg van binnen.
Krijgt vaak klappen, maar is altijd onschuldig. Wat is dit?

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!
Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!