Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 12: De Reiziger

Dag 12: De Reiziger

Stel je voor dat je vandaag met de auto op reis gaat. Laten we zeggen naar Marokko. Dat is wel een flinke reis natuurlijk. Na een flinke tijd rijden, stoppen jullie onderweg om te tanken en uit te rusten.

Wow, wat is dat..

Dat had je niet verwacht, maar wat een mooie groene veld. Even de mat uitrollen onder een boom en een beetje op adem komen.

3 jaar later zit je nog steeds onder dezelfde boom. Alleen nu niet meer op een mat, maar in een tent. Het was zo’n mooie plek dat je maar bent gebleven en je reis bent gestaakt. Dit is voortaan je nieuwe huis.

Absurd? Misschien.

Allah zijn meest geliefde Dienaar en Profeet (vrede zij met hem) zegt:

“Wat kan ik met de wereld te maken hebben?! Mijn toestand op de wereld, is als een reiziger die even in de schaduw van een boom uitrust en daarna doorgaat met zijn reis.”(Tirmidhî)

Maar soms vergeten wij dat we op reis zijn naar onze eindbestemming.
Dat we niet een tent onder een boom hebben opgezet, maar een heuse villa waarvan het fundament metersdiep de grond in reikt.

Ja, het veld op die tankstation was écht mooi. Maar Marokko is mooier

En nu is het onze beurt om weer een reiziger te worden. We moeten weer onze koffer oppakken en de rest van onze spullen achterlaten en doorgaan met onze reis.

Op onze reis gebruiken we een aantal middelen om de ultieme bestemming te bereiken; het paradijs van de meest Glorieuze Koning.

Onze spullen die we hebben in deze tijdelijke wereld zullen vergaan. Al de spullen die je bezit kan je niet meenemen naar de volgende wereld. Hecht dus geen waarde aan de spullen die je bezit maar aan Degene die jou hiervan voorziet (ar-Razzaq)!

CHALLENGE

  1. Lees soera 4, An Nisaa: luister of lees mee! klik hier Soera 4 – An-Nisa  – De Vrouwen – en alle gebedstijden | Koran.nlVergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
  2. Pak een schone tas of vuilniszak en duik je kast in. Pak de dingen die je niet gebruikt en verzamel die om te doneren aan een organisatie of iemand die het nodig heeft. Dit mag kleding, voorwerpen of bijvoorbeeld een boek zijn.

 

Elke dag een tafsier

Een belangrijke verantwoordelijkheid die de Koran legt in de handen van moslims is ‘de gerechtigheid in stand te houden’ (An-Nisa/135).

Als we hierover ten rade gaan bij de tekstuitleggers zien we dat Nesefi zegt: ‘Zet je in om onderdrukking tegen te gaan en laat de gerechtigheid zegevieren’.

Kurtubi interpreteert dit vers als volgt: ‘Telkens wanneer het nodig is, dienen jullie te werken aan het in stand houden van de gerechtigheid’.

Fahreddin i Razi zegt: ‘Deze uitdrukking is een bevel van Allah met betrekking tot alle gezaghebbende om te kiezen voor gerechtigheid. En wreedheden en neigingen daartoe te vermijden’.

Abd b. Humeyd zegt: ’Allah, de Meest Verhevene, zegent gerechtigheid en rechtschapenheid. Balans op aarde is ook gerechtigheid. Allah geeft van de sterke aan de zwakke, van de leugenaar aan de waarachtige en van de onrechtvaardige aan de rechtvaardige, dat waar ze recht op hebben. Allah veroordeelt de onderdrukker en brengt zo vrede onder de mensen met gerechtigheid’.

Mukatil zegt: ‘Volg niet je emoties. Vrees Allah voor het afdwalen van gerechtigheid’.

Het vers behandeld tevens het getuigen. Hierin wilt Allah dat men altijd in gerechtigheid dient te getuigen, ongeacht iemands status of dat het ten nadele is van jezelf.

‘O jullie die geloven. Wees standvastigen ten aanzien van de gerechtigheid, als getuigen omwille van Allah. Zelfs tegenover jullie zelf of de kinderen en de verwanten, of het nu een rijke of een arme is (waartegen getuigd moet worden), want Allah kent hun belangen beter. Volg niet de begeerte om niet rechtvaardig te zijn. En indien jullie verdraaien of je afwenden, dan voorwaar: Allah weet wat jullie doen’.

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Lucifer

Nieuwe raadsel:

Hij is een mens maar een bijzondere,

Als hij knielt doen miljoenen hetzelfde.

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!