zaterdag , 16 januari 2021

Ramadan Challenge dag 12: De reiziger

Stel je voor dat je vandaag met de auto op reis gaat. Laten we zeggen naar Marokko. Dat is wel een flinke reis natuurlijk. Na een flinke tijd rijden, stoppen jullie onderweg om te tanken en uit te rusten.

Wow, wat is dat..

Dat had je niet verwacht, maar wat een mooie groene veld. Even de mat uitrollen onder een boom en een beetje op adem komen.

3 jaar later zit je nog steeds onder dezelfde boom. Alleen nu niet meer op een mat, maar in een tent. Het was zo’n mooie plek dat je maar bent gebleven en je reis bent gestaakt. Dit is voortaan je nieuwe huis.

Absurd? Misschien.

Allah zijn meest geliefde Dienaar en Profeet (vrede zij met hem) zegt:

“Wat kan ik met de wereld te maken hebben?! Mijn toestand op de wereld, is als een reiziger die even in de schaduw van een boom uitrust en daarna doorgaat met zijn reis.”(Tirmidhî)

Maar soms vergeten wij dat we op reis zijn naar onze eindbestemming.
Dat we niet een tent onder een boom hebben opgezet, maar een heuse villa waarvan het fundament metersdiep de grond in reikt.

Ja, het veld op die tankstation was écht mooi. Maar Marokko is mooier

En nu is het onze beurt om weer een reiziger te worden. We moeten weer onze koffer oppakken en de rest van onze spullen achterlaten en doorgaan met onze reis.

Op onze reis gebruiken we een aantal middelen om de ultieme bestemming te bereiken; het paradijs van de meest Glorieuze Koning.

Onze spullen die we hebben in deze tijdelijke wereld zullen vergaan. Al de spullen die je bezit kan je niet meenemen naar de volgende wereld. Hecht dus geen waarde aan de spullen die je bezit maar aan Degene die jou hiervan voorziet (ar-Razzaq)!

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 3 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 3x vandaag mee te doen.

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Basis challenge: Pak een schone tas of vuilniszak en duik je kast in. Pak de dingen die je niet gebruikt en verzamel die om te doneren aan een organisatie of iemand die het nodig heeft. Dit mag kleding, voorwerpen of bijvoorbeeld een boek zijn.

 

Gevorderde challenge: “Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.” (Bukharie). Doe de basis challenge en voeg hieraan toe dat je minimaal 2 items -waar je echt van houdt- aan iemand doneert die het nodig heeft of een organisatie die dit voor jou gaat doen.

 

 

 

En vergeet niet:

‘Ibn Omar overlevert: “De Boodschapper van Allah  greep mij bij de schouders waarop hij  zei:

“Wees in de wereld als een vreemde of een reiziger.”

Ibn Omar pleegde in verband hiermee het volgende te zeggen:

“Als je de avond haalt, verwacht dan niet de ochtend te halen en als je de ochtend haalt, verwacht dan niet de avond te halen. Als je gezond bent, maak hier dan gebruik van voordat je ziek wordt (en je niet meer in staat bent goede daden te verrichten) en zolang je nog leeft, moet je jezelf op de dood voorbereiden.”  

(Bukharie)

 

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Lucifer

 

Nieuwe raadsel:

 

Dit is een stereogram. Je moet op een bepaalde manier kijken om de diepte te zien. Kan jij de afbeelding in de afbeelding zien, wat is het?

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

10 comments

  1. Moskee torentjes

  2. Soort van mannetjes of kikkers op een rij

  3. Moskeetjes