zaterdag , 16 januari 2021

Ramadan Challenge dag 13: Balans

De Challenge van vandaag kan een beetje tegenstrijdig overkomen met de challenge van laatst (die van dag 7: verslaafd?). Toen vroegen we namelijk om afstand te nemen van je beeldscherm, maar vandaag gaan wij vragen om het tegenovergestelde te doen.

Balans

De islam is een religie van balans en van de middenweg, dus we hoeven niet je beeldscherm helemaal af te zweren en ook moet je niet je er totaal aan overgeven. Tablets en telefoons kunnen voor het goede gebruikt worden en voor het slechte; net zoals vuur gebruikt kan worden om eten te koken of om iets te vernielen. De taak van een moslim is om alle middelen voor het goede in te zetten!

Weet je wat bijzonder is?

Zelfs onze geliefde Profeet Mohammed (vrede zij met hem) raadt een overmaat aan religieuze handelingen af.

Abdullah ibn ‘Amr heeft een gesprek tussen zichzelf en profeet Mohammed (vrede zij met hem) overgeleverd:

De boodschapper van God (moge God’s vrede en zegeningen met hem zijn) zei tegen mij:

‘O, Abdullah, klopt het dat je overdag vast en uit toewijding de hele nacht staat (te bidden)?’

Ik zei: ‘Ja, Boodschapper van God.’

Hij zei: ‘Doe dit niet op deze wijze; vast en verbreek je vasten en sta (’s nachts) toegewijd (te bidden) en slaap, want je lichaam heeft recht op je, en je ogen hebben recht op je en je vrouw heeft recht op je en degene die je komt opzoeken heeft recht op je …”

 

Onze Profeet geeft aan dat balans en doorzettingsvermogen belangrijk is. En daarom adviseert hij gelovigen om alleen voor een mate van religieuze toewijding te kiezen, die ze vol kunnen houden. Ook met het oog op hun zelf, hun omgeving en relatie met anderen. Er wordt benadrukt dat een mens vele taken te vervullen heeft, waarvan religieuze handelingen er slechts één van is en dat men naar balans en evenwicht dient te streven.

Wij gaan je proberen te helpen om ook balans te vinden.

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 3 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 3x vandaag mee te doen.

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Challenge voor Basis

verwijder minimaal 1 social media pagina of persoon die jou slecht beïnvloedt. Denk aan pagina’s of personen die roddel of laster verspreiden, die haat verspreiden, die jouw tijd verspillen omdat ze alleen aan ‘amusement’ doen of jouw zelfbeeld aantasten met hun foto’s enzovoort. Voeg daarna 1 persoon of pagina toe waarvan je verwacht veel te leren of positiviteit te verkrijgen.

Challenge voor gevorderden

Doe de Basis Challenge + het volgende: van micro tot macro heeft Allah alles in evenwicht geschapen. Onderzoek iets wat Allah heeft geschapen, dit kan bijvoorbeeld een appel, orgaan of zelfs micro-organismen zijn.

Tip: bekijk een documentaire of kwalitatieve Youtube-filmpje daarover en probeer echt hierin de kleinste details te onderzoeken. Kijk naar hoe Allah alles in evenwicht heeft gecreëerd; de chemische samenstelling, de functies en de precieze werking. Zoek dus de Schepper in de schepping. Vind de koppeling van het kunstwerk met De Kunstenaar. Soebhanallah, je zal versteld staan met wat je zal vinden!

En deel hieronder in de comments wat je hebt gekeken (en als het kan de link, zodat anderen ook kunnen kijken en profiteren).

 

 

En vergeet niet:

“Op de dag der opstanding zal geen dienaar een stap verder zetten voordat hij gevraagd wordt over vier dingen:

 1. Waar hij zijn leven heeft doorgebracht,
 2. Wat hij in zijn jeugd uitvoerde,
 3. Hoe hij zijn geld verdiend en uitgegeven heeft
 4. En wat hij met zijn kennis heeft gedaan.”

(at-Tabarani)

 

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Paard

 

Nieuwe raadsel:

Ik ben het systeem,

Ontworpen door de Schepper en geldt voor al het bestaande,

Nee je kunt me niet hacken of omzeilen,

Ik laat alles in zijn waarde.

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

16 comments

 1. De wonderen van Alah

 2. El Morabet Ibrahim

  Koran

 3. الدين .geloof.
  السنة. Souna
  القرآن. Koran .

 4. Sunnatullah