Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 15: Reflectie

Dag 15: Reflectie

Denk jij weleens na?

Natuurlijk doe je dat. Over wat je gaat eten (vooral tijdens de Ramadan), over wat je vandaag gaat doen en over 1001 andere onderwerpen. Maar denk je weleens na over écht belangrijke onderwerpen?

In de Koran wordt de mens meerdere malen aangespoord om na te denken over de schepping en de essentie van het leven.

Als Wij deze Koran op een berg hadden neergezonden, dan had jij hem (de berg) beslist zich zien neerbuigen en splijten uit angst voor God. En zulke vergelijkingen stellen Wij de mensen voor, zodat zij er over na kunnen denken (waarom de Koran aan de mensheid is geopenbaard en hoe groot en belangrijk hun verantwoordelijkheid is).

(Al-Hashr 59:21)

Reflecteer jij wel eens op een van de verzen van de Koran? Tijd om dat vandaag opnieuw te gaan doen.

 

CHALLENGE

  1. Lees soera 68, Al Qalam: luister of lees mee! Klik hier Soera 68 – Al-Qalam – De Pen – en alle gebedstijden | Koran.nl Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
  2. We lezen en luisteren vaak naar de Koran.  Iedereen heeft wel favoriete verzen wat je dagelijkse uitspreekt of vaak naar luistert. Wat zijn jouw 3 favoriete verzen? Waarom spreekt jou dit aan? Leg dit ook voor aan een vriend en deel de gekozen verzen en wat ze voor jou betekenen. Reflecteer op de boodschap van deze verzen en wissel jouw bevindingen uit met een vriend.

P.S.  Als je dit onderwerp interessant vindt, kun hier je meer over de Koran lezen

 

Elke dag een tafsier

‘Het goede en het slechte kunnen niet gelijk zijn. Weer het (het kwade) met een mooie daad, dan zul je zien dat degene die haatdragend tegen je was, voorzeker je maat is geworden.’ (Fussilat/34)

Ebu Suud legt uit: ‘Het resultaat van een goede daad en een slechte daad is niet hetzelfde, noch het oordeel over deze. O Mijn Boodschapper! Wanneer je door sommige van je vijanden slecht wordt bejegend, weer dit kwaad dan met een mooie daad die dat het beste kan keren.’

Als we een voorbeeld moeten geven: Dat je iemand, die jou iets slechts heeft aangedaan, iets goeds terug doet. Dit is zelfs een mooiere daad dan iemand alleen maar vergeven.

‘Dan zul je zien dat degene die haatdragend tegen je was, voorzeker je maat is geworden.’ In dit gedeelte van het vers wijst Allah op de afloop als je het slechte weert op de wijze zoals eerder is genoemd. Dus dat zelfs je meest weerbarstige vijand, je maat  kan worden.

Ibnu’l Cevzi zegt: ‘Het slechte met het goede weren’. Zoals woede weren met geduld of een kwade daad weren met vergeving. Als je dit doet dan kan zelfs je vijand je vriend worden.’

Atâ geeft als voorbeeld: je vijand begroeten wanneer je hem tegenkomt.

Vehbe Zuhayli verklaart: ‘Een goede daad die het welbehagen en beloning van Allah als resultaat heeft, is niet hetzelfde als een slechte daad dat Zijn straf verdiend. Wat gewild is, is het goede te doen en het kwade te laten. O Aankondiger! Weer dan het slechte van de ander met een daad van goedheid.’

Een daad van goedheid kan bijvoorbeeld ook zijn; een verbale bejegening beantwoorden met mooie woorden, het vergeven van schuld, geduldig zijn tegenover woede, fouten van de ander door de vingers zien.

Een uitleg die voorkomt in de tafsier Tefhim is het volgende: ‘Weer het slechte met het goede. Zelfs met meer dan wat als slecht is aangedaan.’ Iemand vergeven die jou slecht heeft behandeld is een goede daad. Maar iemand die jou iets slechts heeft aangedaan te beantwoorden met iets goed, terwijl je in staat bent degene van repliek te dienen, is een gunst.

Door op deze manier te handelen zal zelfs de meest vijandige persoon op den duur een vriend worden. Dit heeft te maken met de aard van de mens. Als je bijvoorbeeld niet reageert op iemand die je uitscheldt, bega je een goede daad. Maar als je voor zo iemand ook nog eens bidt, zal zelfs de slechtste persoon zich schamen en zijn mond verder houden.

Geduld tonen tegen iemand die je kwaad wil aanrichten, kan diegene aanmoedigen in zijn kwaad te volharden. Maar als je zo iemand bijvoorbeeld behoedt van een gevaar en hem redt, dan zal hij voortaan zeker aan jou zijde staan. Immers geen enkele slechtheid kan op tegen goedheid.

Bovenstaande betekent echter niet dat dit in alle gevallen op zal gaan. Er zijn zulke kwaadaardige mensen op de wereld, dat het niet uitmaakt met hoeveel goeds je ze tegemoet komt. Ze zullen je altijd willen steken als een schorpioen. Echter zulke mensen zijn meer uitzondering dan regel.

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

  1. Salih
  2. Idries
  3. Soelayman
  4. Zakariyya
  5. Ayyoub
  6. Hud

Nieuwe raadsel:

Een boom zoals geen ander waar de bladeren niet uit vallen,
gezegend zoals een gezegende moslim.

Ongeacht het seizoen geeft hij met de wil van Allah zijn vruchten af,
het lijkt op een vrome moslim.

Vertel mij nu, welke boom ben ik?

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

3 comments

  1. Dadelboom