zaterdag , 16 januari 2021

Ramadan Challenge dag 15: Reflectie

Denk jij weleens na?

Natuurlijk doe je dat. Over wat je gaat eten (vooral tijdens de Ramadan), over wat je vandaag gaat doen en over 1001 andere onderwerpen. Maar denk je weleens na over écht belangrijke onderwerpen?

In de Koran wordt de mens meerdere malen aangespoord om na te denken over de schepping en de essentie van het leven.

Als Wij deze Koran op een berg hadden neergezonden, dan had jij hem (de berg) beslist zich zien neerbuigen en splijten uit angst voor God. En zulke vergelijkingen stellen Wij de mensen voor, zodat zij er over na kunnen denken (waarom de Koran aan de mensheid is geopenbaard en hoe groot en belangrijk hun verantwoordelijkheid is).

(Al-Hashr 59:21)

Reflecteer jij wel eens op een van de verzen van de Koran? Tijd om dat vandaag opnieuw te gaan doen.

 

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 3 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 3x vandaag mee te doen.

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Challenge voor Basis

We lezen en luisteren vaak naar de Koran.  Iedereen heeft wel favoriete verzen wat je dagelijkse uitspreekt of vaak naar luistert. Wat zijn jouw 3 favoriete verzen? Waarom spreekt jou dit aan? Leg dit ook voor aan een vriend en deel de gekozen verzen en wat ze voor jou betekenen.

 

Challenge voor gevorderden

Wat zijn jouw 5 favoriete verzen? Waarom spreekt jou dit aan? Reflecteer op de boodschap van deze verzen en wissel jouw bevindingen uit met een vriend.

P.S.  Als je dit onderwerp interessant vindt, kun hier je meer over de Koran lezen

En vergeet niet:

“Voorwaar, wie een weg kiest waarin hij naar kennis zoekt, Allaah zal (hem) daarmee een weg naar het paradijs geven. En voorwaar, de engelen zullen hun vleugels laten neerdalen vanwege hun tevredenheid met degene die kennis vergaart. En voorwaar, degenen die zich in de hemelen en op de aarde bevinden en de vissen in de zee vragen voor hem om vergiffenis. En voorwaar, de waarde van een geleerde tegenover die van de aanbidder, is de waarde van de volle maan die in de nacht schijnt tegenover de rest van de planeten. En voorwaar, de geleerden zijn de erfgenamen van de profeten. De profeten hebben geen ‘dinar’ of ‘dirham’ nagelaten, maar hebben kennis nagelaten. Voorwaar, wie dat grijpt, hij heeft een overvloedig aandeel gegrepen.” 

(Abu Dawud)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

13. Salih

14. Idries

15. Soelayman

16. Zakariyya

17. Ayyoub

18. Hud

 

Nieuwe raadsel:

Een boom zoals geen ander waar de bladeren niet uit vallen,
gezegend zoals een gezegende moslim.

Ongeacht het seizoen geeft hij met de wil van Allah zijn vruchten af,
het lijkt op een vrome moslim.

Vertel mij nu, welke boom ben ik?

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

12 comments

 1. De palmboom

 2. Een dadelpalm

 3. Dadelsboom

 4. El Morabet Ibrahim

  Subhanallah
  Alhamdulillah
  La illaha illallah
  Allahu akbar

 5. bessen boom

 6. Dadelboom

 7. Mariam de beste

  Dadelboom appelboom of perenboom