Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 18: Spijt

Dag 18: Spijt

Waar heb jij écht spijt van? Dat je soms, wanneer je eraan moet denken, gewoon je hele dag verpest kan raken..?

Een vijand van de islam was een slaaf genaamd Wahshiey. Zijn grootste spijt werd op een gegeven moment dat hij Hamza, de oom van de profeet, had gedood tijdens een oorlog. Zijn vroegere leefstijl was tegenovergesteld aan hoe hij later over de islam ging nadenken.

Jaren laten kreeg hij zo veel spijt, dat ook al wilde hij wel moslim worden, hij dacht dat zijn zonden dit onmogelijk maakten. Hierop werd de vers geopenbaard:

Zeg: “O mijn dienaren die tegen zichzelf buitensporig zijn geweest, wanhoopt niet aan de Barmhartigheid van Allah, voorzeker Allah vergeeft alle zonden. Waarlijk, Hij is de Vergevingsgezinde, de Genadevolle.”

(Koran, 39:53)

Dat zelfs na zo’n grote fout Allah vergevingsgezind is, overtuigde Wahshiey ervan dat vergeving mogelijk is. Ook in zijn situatie. Hierna werd hij moslim.

 

CHALLENGE

  1. Lees soera 15, Al Hijr: luister of lees mee! Klik hier Soera 15 – Al-Hijr – Het Rotsachtige Pad – en alle gebedstijden | Koran.nlhierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
  2. Elke keer als je over iemand roddelt, maak dan oprechte dua voor deze persoon.
  3. Leer de volgende dua: Istighfar en leest dit in ieder geval dagelijks tot einde van de Ramadan, klik hier voor de dua + uitleg.

Elke dag een tafsier

‘En er zijn tekenen op aarde voor hen die verstandig nadenken en zeker zijn in hun geloof. Zelfs op jullie zelf zijn tekenen. Zien jullie dan niet?’ (Az-zaari’jaat/20-21)

In de tafsier van Celaleyn lezen we het volgende als uitleg: ‘Op aarde zijn voor hen, die met zekerheid geloven, tekenen als bergen, zeeën, bomen, groenten en planten. Alles getuigt van de macht van Allah, Die vrij is van alle gebreken en alles getuigt van Zijn Eenheid. Net zo zijn er wonderbaarlijke tekenen op jullie zelf, vanaf het eerste moment dat jullie zijn gemaakt tot aan jullie volgroeidheid. Zowel in materiële als immateriële zin. Zien jullie in deze dan geen bewijzen van hun Schepper en Zijn Macht?’

Taberi zegt: ‘Allah heeft op aarde levende wezens, planten, bergen en nog veel meer geschapen. En als we kijken naar de mensheid; alle mensen behoren tot dezelfde soort, maar verschillen van elkaar in taal, kleur, verstand, kracht, bekwaamheid, gedrag en moraal. Sommigen zijn gelovig, anderen weer ongelovig. Al deze verschillen laten de macht van Allah zien. O mensen! Ook in jullie wording zijn vele aanwijzingen en lessen waar te nemen. Kijken jullie dan niet?’

Nesefi zegt dat gelovigen, betreft de vraag ‘Zien jullie dan niet?’, met de volgende eigenschappen kijken naar de aarde: Zij kijken met vooruitziende blik en vattende geest. Met de vraag ‘Zien jullie dan niet?’ wordt bedoeld: ‘Kijken jullie dan niet als degene die lering trekt?’

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Eva (Hawwa)

Nieuwe raadsel:

Wie was de boodschapper die geen mens was en die zijn volk waarschuwde, en in de Koran vermeld staat?

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

4 comments

  1. De mier نملة