Ramadan Challenge dag 19: Spijt

Waar heb jij écht spijt van? Dat je soms, wanneer je eraan moet denken, gewoon je hele dag verpest kan raken..?

Een vijand van de islam was een slaaf genaamd Wahshiey. Zijn grootste spijt werd op een gegeven moment dat hij Hamza, de oom van de profeet, had gedood tijdens een oorlog. Zijn vroegere leefstijl was tegenovergesteld aan hoe hij later over de islam ging nadenken.

Jaren laten kreeg hij zo veel spijt, dat ook al wilde hij wel moslim worden, hij dacht dat zijn zonden dit onmogelijk maakten. Hierop werd de vers geopenbaard:

Zeg: “O mijn dienaren die tegen zichzelf buitensporig zijn geweest, wanhoopt niet aan de Barmhartigheid van Allah, voorzeker Allah vergeeft alle zonden. Waarlijk, Hij is de Vergevingsgezinde, de Genadevolle.”

(Koran, 39:53)

Dat zelfs na zo’n grote fout Allah vergevingsgezind is, overtuigde Wahshiey ervan dat vergeving mogelijk is. Ook in zijn situatie. Hierna werd hij moslim.

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 3 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 3x vandaag mee te doen.

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Challenge voor Basis

Elke keer als je over iemand roddelt, maak dan oprechte dua voor deze persoon

Challenge voor gevorderden

Leer de volgende dua: Istighfar en leest dit in ieder geval dagelijks tot einde van de Ramadan, klik hier voor de dua + uitleg.

 

En vergeet niet:

”O jullie die geloven, toont Allah oprecht berouw, hopelijk zal jullie Heer jullie zonden uitwissen en jullie Tuinen doen binnengaan waar de rivieren onder door stromen op de Dag waarop Allah de profeet en degenen die met hem geloven niet zal vernederen.”

(Koran, 66:8)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

De mier

 

Nieuwe raadsel:

Ik ben de grootste dier op land dat in de Koran wordt genoemd. Welke dier ben ik?

 

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

25 comments

  1. Water is walvis

  2. Walvis of olifant

  3. Fiel ( Olifant )

  4. Olifant of walvis

  5. Al fiel olifant

  6. El Morabet Ibrahim

    Olifant

  7. De olifant

  8. De olifant