Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 23: Dua II

Dag 23: Dua II

Wil je weten of jij  écht gelooft? Hier bestaat een oplossing voor.

Tijdens de Ramadan nemen we verplicht afstand van egoïsme. We voelen een sterkere band met onze andere broeders en zusters. We voelen wat zij voelen. Maar willen we ook voor een ander wat we voor onszelf willen? Dat is de vraag die wij onszelf moeten stellen, want..

Onze geliefde Profeet (vzmh) zegt:

“Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder (of zuster) wenst wat hij voor zichzelf wenst.” (Bukhârî  Iman  7; Muslim  Iman  71).

Er bestaat een manier om dit niveau van geloven (iman) te bereiken: door onszelf te forceren.

Het verrichten van dua is een daad van aanbidding. Het laat zien dat de moslim zich overgeeft aan Allah met al zijn behoeften en vragen. De moslim toont hiermee dat hij Allah nodig heeft, wat natuurlijk zo is.

Ook is het een manier voor de moslim om dichterbij Allah te komen en een manier om te verkrijgen wat hij wilt. Allah belooft namelijk dat hij de smeekbeden zal verhoren van Zijn dienaren:

En (O Boodschapper) wanneer Mijn dienaren over Mij aan jou vragen stellen, (zeg:) ik ben zeker zeer nabij: “Ik verhoor de smeekbede van de smekeling wanneer hij Mij aanroept”. Laat hen dus (zonder vertwijfeling) Mijn oproep beantwoorden, en in Mij geloof en vertrouwen hebben opdat zij de juiste weg zullen volgen (op de manier zoals het van hen verwacht wordt).  (Koran 2:186)

 

CHALLENGE

  1. Lees soera 50, Qaf: luister of lees mee! Klik Soera 50 – Qaf – (de Arabische letter) Qaf – en alle gebedstijden | Koran.nl hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
  2. Extra spirituele voorbereiding voordat je dua verricht is natuurlijk prachtig. Laten we gezamenlijk om 19:45 Surah 36 -Ya-Sin- lezen en vervolgens om 20:30 gezamenlijk dua doen voor 5 minuten. Hierbij doen we oprecht dua voor onze geliefden en noemen hen bij naam. Mocht je weten dat diegene ergens mee zit, kan je je dua specifieker maken. Bijvoorbeeld: “O Allah, U bent de Schenker van Genezing, genees mijn zieke broeder/zuster A”.

 

Dua doen voor anderen is een manier om ware geloof te bereiken.  Er zit ook een ander voordeel hieraan:

De meest nobele mens (vrede zij met hem) zei:  “Als een gelovige smeekbeden verricht voor zijn afwezige broeder (of zuster), dan zullen de Engelen absoluut de smeekbede verrichten en zeggen: Moge jou hetzelfde gegeven worden.”

(Muslim)

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Maryam

Nieuwe raadsel:

Bij de eerste keer dat ik mijn instrument gebruik, sterft alles.

Bij de tweede keer komt ieder tot leven. Wie ben ik?

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

3 comments

  1. Israfil bazour