zaterdag , 16 januari 2021

Ramadan Challenge dag 23: Dua

De reden dat het geheim is op welke nacht de Laylatul Qadr nou exact valt dus, is om ons te stimuleren tijdens meerdere nachten ons best te gaan doen deze gezegende nacht te benutten.

De ontzettend grote beloning van meer dan ruim 83 jaar aanbidding is een duidelijk voorbeeld van hoeveel onze Schepper van ons houdt: wij doen maar een heel klein beetje, en hij overvloed ons met zegeningen ❤

Maar dat betekent niet dat we zonder moeite de beloning voor meer dan 1000 maanden aanbidding gaan krijgen. We moeten wel  iets  doen.

De moeder van de gelovigen, Aisha (moge Allah tevreden zijn met haar), was ontzettend slim. Een groot deel van ons geloof zijn wij verschuldigd aan haar wijze lessen die zij ons heeft meegegeven.

Zo vroeg zij op een dag:

 “O Boodschapper van Allah, als ik de nacht van Qadr vind, wat zou ik dan moeten zeggen?”

Hierop zei de Profeet, vrede zij met hem, de volgende woorden waarmee wij kunnen leren wat wij ook dienen te zeggen vannacht:

Zeg (de volgende smeekbede):

اَللهُمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّيْ

“O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.”

(Tirmidhi)

Sommige geleerden hebben uit dit advies afgeleid dat het beter is dat wij tijdens deze nacht veelvuldig om vergeving gaan vragen.

Écht.

Oprecht.

Spijt betuigen.

En om vergeving vragen dus.

En als we dit vervolgens gaan combineren met het gebed, dan komen wij Insha’Allah ook in aanmerking voor het volgende goede nieuws…

Want de Profeet heeft gezegd:

“Wie de Laylat-ul-Qadr in gebed doorbrengt, terwijl hij gelooft in Allah en rekent op Zijn beloning, dan zullen hem al zijn voorgaande zonden vergeven worden.”

(Bukhari & Muslim)

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 5 keer het gebed. De Ramadan is de perfecte tijd om te beginnen met 5 keer per dag te bidden, dus begin gewoon!

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Challenge voor Basis

Dua voor Laylatul Qadr leren + doen + gebed verrichten.

Deze Dua (smeekbede) is als volgt:

NL = “O Allah, u bent de Meest Vergevingsgezinde. U houdt van vergeving. Dus vergeef mij”

Uitgeschreven= Allahoemma innaka affoewwoen toeh’ibboel afwa faa’foe ‘annie

Arabisch = اَللهُمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّيْ

 

 

Challenge voor gevorderden

Een Dua verrichten vraagt een bepaalde inspanning. Soms vergeten we bepaalde dingen te benoemen in onze Dua. Laten we goed voorbereid zijn. Pak een vel papier of je smartphone en schrijf/type je Dua uit en lees je Dua na elk gebed.

De Profeet, vzmh, legt de nadruk op het belang van de dua. Als er iemand geen behoefte had aan dua, dan zou dit ongetwijfeld de Boodschapper van AIlah, vzmh, zijn. In Allah’s aangezicht is de Profeet, vzmh, Hem het liefst; Allah heeft al zijn dua beantwoord en al zijn verzoeken ingewilligd. Ondanks dit heeft de Profeet, vzmh, toch aan Oemar gevraagd voor hem dua te doen. Men dient niet te denken dat grote geleerden geen behoefte zouden hebben aan dua, omdat zij het toch al ‘gered’ hebben. Het verrichten van dua is een onderdeel van de aanbidding die iedereen dient te doen en waar iedereen behoefte aan heeft. (Abu Dawud – 1498; Tirmidhi – 3562)

En vergeet niet:

“O jullie die geloven, toont Allah oprecht berouw, hopelijk zal jullie Heer jullie zonden uitwissen en jullie Tuinen doen binnengaan waar de rivieren onder door stromen op de Dag waarop Allah de profeet en degenen die met hem geloven niet zal vernederen.” 

(Koran, 66:8)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Zayd Ibn Harithah

 

Nieuwe raadsel:

Ik ben de enige vrouw die in de Koran wordt genoemd.

Wie ben ik?

 

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!