Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 24: Dua III

Dag 24: Dua III

Onze nobele Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, vermeldt dat dua een vorm van aanbidding is. Beloning van aanbidding zal in het hiernamaals gegeven worden. Het is onze taak om dua als aanbidding te verrichten en de rest over te laten aan de Wijsheid en Barmhartigheid van Allah. Hij kent ons als geen ander, zelfs wat zich in onze gedachten afspeelt en wat we allemaal in de toekomst zullen meemaken. We moeten vertrouwen in Zijn Wijsheid en Oordeel.

De dua van de mens past in 2 categorieën:

• De eerste categorie is het actieve gebed. Dit betekent voldoen aan de wetten die Allah voor het leven heeft vastgesteld. Bijvoorbeeld: Als een patiënt naar een dokter toe gaat, dan doet diegene een beroep op Allah (Al Shafie) voor genezing. Of wanneer een boer zijn aarde omploegt, dan klopt hij op de deur van God de ultieme Voorziener (Al Razzaq). Dit soort gebeden wordt meestal aanvaard.

• De tweede categorie is het verbale gebed dat wij doen. Dit soort gebed wordt ook beantwoord, maar het antwoorden is anders dan aanvaarden. Allah antwoordt op alle gebeden die oprecht gedaan worden. Echter, Hij antwoordt soms door te geven waarnaar gevraagd werd, soms door te geven wat beter is, soms door het geven uit te stellen tot het Hiernamaals, en soms door helemaal niet te geven, omdat het niet ten gunste van degene die het gebed verricht zal uitpakken. De manier waarop Allah antwoord geeft op een gebed hangt van Zijn Wijsheid af.

 

CHALLENGE

  1. Lees soera 59, Al Hashr: luister of lees mee! Klik Soera 59 – Al-Hashr – Exodus, Ballingschap – en alle gebedstijden | Koran.nl hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
  2. Extra spirituele voorbereiding voordat je dua verricht is natuurlijk prachtig. Laten we gezamenlijk om 19:45 Soera 58 – Al-Mujadilah lezen en vervolgens om 20:30 gezamenlijk dua doen voor 15 minuten. Hierbij doen we oprecht dua voor onze geliefden en noemen hen bij naam. Mocht je weten dat diegene ergens mee zit, kan je je dua specifieker maken. Bijvoorbeeld: “O Allah, U bent de Schenker van Genezing, genees mijn zieke broeder/zuster A”.

Elke dag een tafsier

In verschillende verzen kunnen we zien dat Allah het makkelijke wenst voor de mens. In de Koran lezen we dat op het gebied van de geloofspraktijk, Allah de mens geen ondraagbare plichten oplegt. Dit betekent dat leven volgens de Islam eenvoudig is.  Enkele van deze verzen gaan we hieronder behandelen:

‘Hij heeft jullie uitgekozen en Hij heeft het jullie in de godsdienst niet moeilijk gemaakt.’ (Al Haddj/78)

Beyzavi zegt: ’Allah heeft jullie niets geboden wat moeilijk uitvoerbaar is, dus er is geen belemmering om de godsdienst uit te oefenen, geen excuus om het geloof te verlaten. En bij een moeilijkheid is er altijd een gepaste ontheffing van de plicht.’

Elmali benadrukt: ‘De verplichtingen die Hij heeft gesteld in de godsdienst is in overeenstemming met Zijn Barmhartigheid.  Hij heeft geen moeilijke, onhoudbare geboden op gelegd zoals in andere godsdiensten.’

Tevens heeft Hij ontheffingen gegeven passend bij enig leed, behoefte of excuus. Bijvoorbeeld zittend de salaah verrichten als staan niet lukt. En als zelfs dat niet lukt, met oogbewegingen. Hij heeft het gemakkelijk gemaakt.

‘Allah belast niemand, dan volgens zijn vermogen. Al het goede dat iemand verdient, is voor hemzelf, en de schade van zijn slechtheid is voor hemzelf.’ (Al Baqara/286)

Hoewel dit vers meestal bij leed of verdriet in ons opkomt, wordt hier bedoeld alle geboden van Allah.

Allah belast niemand dan wat hij kan dragen. Er staat ‘belast niemand’, en niet ‘kan niemand belasten’. De verantwoordelijkheden die Allah zijn dienaren oplegt, zijn van verdraagbaar niveau en vaak ver daaronder.

Allah dwingt mensen niet tot het uiterste, maakt het ze niet moeilijk en geeft ze geen ongemak. Zijn dienaren kunnen de opgelegde verantwoordelijkheden moeiteloos uitvoeren. Immers ‘Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en niet het ongemak.’ (Al Baqarah/185)

De ware godsdienst dient het gemak en is zonder moeite. Dit is niet omdat Allah hier niet toe in staat  is, maar puur vanwege Zijn Erbarmen en Barmhartigheid.

In die zin kunnen we zeggen dat de kracht en het doorzettingsvermogen die Allah Zijn dienaren heeft gegeven ruim voldoende is voor al Zijn geboden. Hierdoor is de mens in staat om naast zijn verplichtingen nog te kunnen ontspannen, reizen, werken of andere niet verplichte activiteiten te ondernemen. Naast de farz gebeden, zoals de salaat bijvoorbeeld, kan de mens nog genoeg andere dingen doen op een dag.

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

De engel Israfil (Raphaël)

Nieuwe raadsel:

Soms vergeet je het,

Je weet dat je het moet gebruiken,

Men gebruikt het bij alles

Het opent alle deuren, wat is het?

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

4 comments

  1. بسم لله bismi Allah

  2. بسم لله bismi Allah