zaterdag , 23 januari 2021

Ramadan Challenge dag 26: De heilige nacht

Vannacht is het insha’Allah de nacht van Qadr (Allahoe Alem, Allah weet het beste). Je weet al dat deze nacht meer ghair is dan 1000 maanden, en dat weten wij vanwege een hoofdstuk in de Koran die over deze nacht gaat.

Een uitleg van soera Qadr, het 97e hoofdstuk van de Koran

Dit hoofdstuk bestaat uit 5 verzen en ontleent zijn naam aan het woord al-qadr (kracht, lot, maat, waarde) uit het eerste vers. Het handelt over Laylat al-Qadr (de Nacht van Bestemming, Macht en Bepaling), die in het derde gedeelte van de heilige maand Ramadan valt. Het is van grote waarde om deze nacht in gebed door te brengen.

In de Naam van Allah, de Barmhartige, de Genadige.

1. Voorzeker, hebben Wij u (de Koran) in de Nacht van Bestemming en Macht neder gezonden.

2. Wat stelt u in staat te weten wat de Nacht van Bestemming en Macht is?

3. De Nacht van Bestemming en Macht is beter dan duizend maanden.

4. Met toestemming van hun Heer dalen Engelen en de Geest in deze nacht neer met Zijn geboden ten aanzien van elke zaak;

5. (Zij vormt) een zuivere genade en bescherming (tegen alle ongeluk, voor de dienaar die haar in gebed, met waardering voor haar waarde, doorbrengt). (Zij duurt) tot aan het begin van de dageraad.

Er is vannacht een link tussen de hemel en de aarde. En in dit filmpje geven we je de tafsier (uitleg) over deze prachtige nacht van kracht. Klik hier!

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 5 keer het gebed. De Ramadan is de perfecte tijd om te beginnen met 5 keer per dag te bidden, dus begin gewoon!

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Challenge voor Basis

We willen allemaal deze heilige nacht goed benutten. Forceer jezelf en offer je slaap voor deze ene keer, geloof me je zult geen spijt krijgen. Maak een persoonlijke programma en voer uit, tips: lees/luister een half uur koran, doe een half uur dhikr, moet je nog gebeden inhalen> haal minstens één volle dag in.

 

 

Challenge voor gevorderden

We willen allemaal deze heilige nacht goed benutten. Forceer jezelf en offer je slaap voor deze ene keer, geloof me je zult geen spijt krijgen. Maak een persoonlijke programma en voer uit, tips: lees/luister een uur koran, doe een uur dhikr, bid het taraweeh gebed, moet je nog gebeden inhalen> haal minstens twee volle dagen in, doe tafakkur voor minstens een half uur.

En vergeet niet:

De maand Ramadan is die, waarin de Koran als een richtlijn voor de mensen en als duidelijke bewijzen van Leiding en Onderscheid (tussen waarheid en leugen) werd neergezonden. Daarom dient ieder van u die deze maand beleeft, in deze te vasten. Maar wie van u zo ziek is dat hij niet kan vasten of op reis is, dient (hetzelfde aantal) op andere dagen te vasten. Allah wenst gemak voor u en geen ongemak, opdat u het aantal voorgeschreven dagen zult voltooien en Allah zult verheerlijken, omdat Hij u heeft geleid en u (Hem) dankbaar zult zijn.

Koran hoofdstuk 2 vers 185

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Bismillah

 

Nieuwe raadsel:

Het is een soort abonnement zonder kosten,

Een goede deal waarbij je geen verlies maakt, maar alleen winst.

Wat is het?

 

 

 

 

 

 

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

10 comments

  1. Lallet al qader

  2. Layatul qadr

  3. Laylatul qadr

  4. الصدقة . Sadaqa

  5. Het gebes

  6. Hey gebed….de salah

  7. Sadaqa