Ramadan Challenge dag 27: Berouw

De maand Ramadan is een maand waarin we extra berouw moeten tonen voor onze zonden. Het is de maand waarin het berouw wordt aangekondigd. De deur van berouw staat wijd open, en je zult daarmee met lichaam en ziel het Paradijs krijgen, hoe groot je zonden ook zijn. Allah
houdt van degene die berouw heeft. Een mooie manier om berouw te tonen is door de Salaat al Tawbah te verrichten.

“Er is niemand die een zonde begaat en zich daarna goed reinigt (middels de wudu) en twee rak’aat bidt en vervolgens Allah om vergeving vraagt, of Allah zal hem vergeven.” (Aboe Dawud, 1521)

Het gebed kan verricht worden op ieder gewenst moment. Wij raden aan om het in de nacht te verrichten, omdat de nachten van Ramadan speciaal zijn. Salaat al Tawbah is een nawafil gebed (vrijwillig), dus bid het alleen en niet gezamenlijk. Verder kun je tijdens het gebed ieder gewenst koranvers reciteren. Na het gebed kan de volgende dua worden verricht:

“Astaghfirullah rabbi min kulli zambin wa atoobu ilaih” Ik vraag om vergiffenis voor mijn zonden aan Allah, mijn Heer, voor alle zonden en ik keer terug tot Hem.

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 5 keer het gebed. De Ramadan is de perfecte tijd om te beginnen met 5 keer per dag te bidden, dus begin gewoon!

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Challenge voor Basis

Zoals je kunt lezen is berouwen erg belangrijk. Laten we onszelf vandaag spiritueel reinigen en moge Allah al onze zondes vergeven, Amin! Bid 2 rakaat Salaat al Tawbah (gebed van berouw) in de nacht

 

 

Challenge voor gevorderden

Zoals je kunt lezen is berouwen erg belangrijk. Laten we onszelf vandaag spiritueel reinigen en moge Allah al onze zondes vergeven, Amin! Bid 10 rakaat Salaat al Tawbah (gebed van berouw) in de nacht

En vergeet niet:

“Allah de Verhevene zegt: “Ik ben tegenover iedere dienaar zoals hij denkt dat Ik ben. Ik ben met hem waar hij Mij ook gedenkt. Bij Allah, Allah is meer verheugd met het berouw van Zijn dienaar dan wie ook van jullie zou zijn nadat hij zijn verloren rijdier in de woestijn terugvindt. Wie Mij een handbreedte nadert, nader Ik een armlengte; en wie Mij een armlengte nadert, nader ik de ruimte tussen twee uitgestrekte armen. Als een dienaar van Mij, Mij lopend nadert, ren Ik hem tegemoet.”

(Bukhari en Muslim)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

5x p/d bidden

 

Nieuwe raadsel:

Een reiziger verdwaald in de woestijn moet het gebed verrichten.

Voor de wassing (woedoe) heeft hij geen water kunnen vinden, maar de tijd dringt en hij moet bidden.

Hij heeft het gebed toch kunnen verrichten. Zonder woedoe !? Hoe?

 

 

 

 

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

24 comments

 1. Met zand in de woestijn

 2. met een steen

 3. Steen of zand

 4. Taiamoom droge wassing met zand!

 5. Met zand .tayamum.

 6. Tajamum met zand

 7. Met een steen of droog zand

 8. Door tayammum te verrichten met het zand of met een steen

 9. Mer zand, tajammum

 10. Met het zand van de woestijn

 11. tayammum verrichten

 12. Tayamum (zand of steen)