Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 29: Dankbaarheid

Dag 29: Dankbaarheid

Het vasten is goed voor de mens

Het doet de mens inzien hoe arm hij is ten opzichte van de veelvuldigheid van zijn behoeften en hoe arm hij is om daadwerkelijk al deze behoeften te kunnen voorzien.

De mens kan vanwege achteloosheid zijn eigen aard vergeten en niet inzien hoe hulpeloos, arm en kwetsbaar hij soms kan zijn. Naast de onbeperkte middelen zoals water en lucht is men ook afhankelijk van liefde en mededogen. Wellicht kan je een klein gedeelte van de spirituele middelen zelf verkrijgen, maar je bent niet in staat om alles te bemachtigen.

Dankbaarheid vloeit voort uit het besef dat je dagelijks zoveel aangereikt krijgt, zonder dat je daar zelf iets voor hebt hoeven doen. Het grootste cadeau is daarom ook het gegeven dat je überhaupt leeft en dat Allah jou de mogelijkheid geeft om dit wereldse leven te ervaren.

Het vasten tijdens de Ramadan kun je als instrument gebruiken om deze dankbaarheid te cultiveren en eigen te maken. Vanwege jouw hongergevoel zal je namelijk eerder stilstaan bij de behoeften van jouw maag. Je zal je herinneren aan hoe zwak en behoeftig jouw lichaam is. Waarna je zal beseffen dat ook jij afhankelijk bent van de barmhartigheid en mededogen van Allah.

En ondanks dat wij zoveel krijgen, zegt Allah ons in soera Ibrahim, vers 7: ‘’ Als u dankbaar bent, zal ik u meer geven, maar als u ondankbaar bent is Mijn straf inderdaad streng”

Sta vandaag daarom stil bij alles wat goed gaat in het leven, alles wat je dagelijks van Allah krijgt en spreek daar je dankbaarheid over uit, opdat je hart zich verder opent. Zorg ervoor dat dankbaarheid niet alleen woorden zijn die je uitspreekt, maar een levenshouding die doordringt in jouw dagelijkse leven.

 

CHALLENGE

  1. vandaag  bedankjes uitdelen. Geen fysieke maar spirituele bedankjes. Helpt iemand je met koken, afruimen of met de afwas > bedank hem/haar. Je kunt ook iemand bedanken die je bijvoorbeeld voorrang verleent bij het instappen in de metro. Vandaag is je target 30 bedankjes uitdelen.

Degene die de mensen niet bedankt, bedankt Allah ook niet.” Abu dawud

  1. We worden dagelijks beschermd en gered door Allah. Weet je dat je die ene keer in een situatie zat en dat je opeens werd gered, dat je opeens bereik had om iemand te bellen en dat je met een lege tank toch het pompstation heb gehaald. Voor veel zaken moeten we Allah bedanken. We kunnen Allah op verschillende manieren bedanken. Schaf een sadaqa potje aan en doe erin aan het einde van elke dag sadaqa  als dankbaarheid> ook als is dit 20 of 50 cent. Is je potje vol, doneer dit aan een goed doel (doneer bijvoorbeeld aan VraagIslam). Heb je kleren die een beetje goed zijn en die je niet meer gebruikt, geef ze aan een goede doel> doe dit nog voordat de Ramadan afloopt.

“Elke ledemaat van de mens moet elke dag dat de zon opkomt liefdadigheid verrichten. Het brengen van rechtvaardigheid tussen twee mensen is liefdadigheid. Een man helpen met zijn rijdier, hem erop helpen of zijn bagage er op laden is liefdadigheid. Een goed woord is liefdadigheid. Elke stap die je neemt (naar de moskee) om het gebed te verrichten is liefdadigheid. En iets schadelijks van de weg verwijderen is liefdadigheid.”

(Bukhari en Muslim)

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Het tahajjud-gebed

Nieuwe raadsel:

Volgens een hadith van onze profeet verzegeld Allah het hart van iemand die het vrijdaggebed verwaarloost.

Na hoeveel keer is dit?

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

4 comments

  1. Na 3 x vrijdag gebed missen