zaterdag , 16 januari 2021
Dua time 2020 Ramadan Challenge dag 3

Ramadan Challenge dag 3: Dua time!

Langzamerhand beginnen onze lichamen te wennen aan het vasten. Maar de Ramadan is meer dan alleen het niet eten & drinken. Daarom is het de perfecte tijd om iets bijzonders te gaan doen. Het is tijd voor de Challenge van vandaag!

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Basis en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

CHALLENGE dag 3: Dua time!

 

Basis:

 1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 2 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 2x vandaag mee te doen.
 2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
  Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
 3. Extra Challenge: Kijk hieronder bij ‘Gezamenlijke DUA’ 

 

Gevorderden:

 1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
  Verricht 5 keer per dag jouw gebed.
 2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
  Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.
 3. Extra Challenge: Kijk hieronder bij ‘Gezamenlijke DUA’

 

Gezamenlijke Dua (vanavond 19.00u)

De Ummah is als één lichaam. De handen en voeten hebben verschillende functies, de ogen en oren vullen elkaar aan. Ze zetten kracht bij aan elkaar. Zonder de één komt de ander tekort.

Wat heeft dit met onze Challenge van vandaag te maken? Nou..

Er is veel gaande op de wereld. En wij moslims kunnen een super waardevolle bijdrage leveren in positieve zin. Maar hiervoor moeten we wel iets doen. Daarom gaan we om 19:00 uur gezamenlijk dua (smeekbede) doen. Gewoon iedereen vanuit zijn eigen huis, zonder een live-stream of zoiets. Zet daarom nu alvast je wekker voor 18.58u, open onderstaande dua en wees klaar om samen met iedere andere broeder en zuster die meedoen aan deze Challenge te starten aan onze gezamenlijke dua.

 

Waar moet ik dua voor doen?

Je mag zelf invulling geven aan deze dua, maar probeer sowieso minimaal 2 minuten mee te doen.

Als je geen inspiratie hebt, doe dan mee met onze dua:

O Allah.. wij smeken jou om in deze gezegende maand Ramadan, tijdens de quarantaine van deze besmettelijke ziekte, te handelen zoals onze Profeet dat gedaan zou hebben..

Jij hebt ons verplicht laten terugtrekken uit de drukte van ons dagelijks leven en hebt ons nu een unieke kans gegeven om ons naar Jou te keren en om ons te verdiepen in ons geloof, onze kennis en de praktijk van onze prachtige religie.

Maak het voor ons makkelijk om deze tijd van isolatie te benutten om onze band met Jou, onze dierbaren en de kernwaarden van onze prachtige religie verder te ontwikkelen..

Wij vasten, wij bidden, wij lezen ons heilige boek en we doen dit allemaal voor Jouw tevredenheid. Help ons om gedurende deze hele heilige maand uitgebreid de tijd te nemen voor bezinning en liefdadigheid. Help ons om ten volle te profiteren van de overvloed aan zegeningen die jij laat vloeien in de Ramadan. Reken ons niet tot de mensen die alleen maar honger en dorst lijden.

 

O Allah.. wij vragen Jouw hulp om veel sneller het einde van deze tunnel te bereiken.

Bescherm de gezondheidswerkers, de hulpverleners en alle andere essentiële medewerkers die in de frontlinie staan te strijden voor de gezondheid van onze medemens. In Jouw ogen is het redden van één mensenleven gelijk aan het redden van de hele mensheid. En onze geliefde profeet Mohammed zegt dat de beste van de mensen degenen zijn die andere mensen ten goede komen. Bescherm deze mensen en help hen en ons om volop te profiteren van deze grote zegeningen.

 

O Allah.. Wij smeken Jou voor hulp om beter te worden in Jouw ogen. Help al onze broeders en zusters, zowel op aarde als in het hiernamaals, om succesvol te worden in JOUW ogen.

 

In deze tijden van ziekte, verdriet, economische ontberingen en de eenzaamheid van zelfisolatie heb Jij nu ons allen opnieuw een kans gegeven. Een kans om een betere versie van onszelf te worden. Een kans om mensen in nood te helpen, in plaats van alleen maar egoïstisch te leven of anderen de schuld te geven. Laat ons niet behoren tot de mensen die deze kans onbenut voorbij laten gaan.

De mensheid heeft in het verleden grote uitdagingen overwonnen, en we zullen ook manieren vinden om deze uitdaging te overwinnen.

 

En O Allah.. Help Vraagislam en iedere broeder en zuster die meedoet aan deze dua om Jouw prachtige religie ten volste te leven tot ons laatste adem. Help ons om de kennis die ons dichterbij Jou brengen, toegankelijk te maken voor onze jongere generaties, in een taal die zij begrijpen en met de technologieën die zij vertrouwd gebruiken.

Jij bent de enige die de kracht heeft om de zon op te laten komen in het oosten en onder te laten gaan in het westen. Alles is voor jou makkelijk. Accepteer onze dua en vergeef ons.

Amien, amien, amien!

 

En vergeet niet:

Onze geliefde Profeet (vrede zij met hem) zegt:

“Als een moslim dua doet voor zijn broeder (en zuster) die niet bij hem is, zullen de engelen ook dua voor die moslim doen opdat hij hetzelfde krijgt als hij voor de ander wenst.” (Muslim, Dhikr 86; Abu Dawud, Witr 29)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Een kind.

 

Nieuwe raadsel:

Ik ben een hongerig beest,
een vijand van jou.

Als m’n buikje is gevuld,
luister jij naar mij!

Maar ik niet naar jou.

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

69 comments

 1. Safae El Kaabouni

  Shaytan

 2. Geiten (don’t sub to goat)

 3. Shatan is de gene

 4. Iblis/shaytan

 5. Shatan (iblis

 6. El Morabet Ibrahim

  Shaytan

 7. De Nafs

 8. Shitan