Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 3: Dua

Dag 3: Dua

Langzamerhand beginnen onze lichamen te wennen aan het vasten. Maar de Ramadan is meer dan alleen het niet eten & drinken. Daarom is het de perfecte tijd om iets bijzonders te gaan doen. Het is tijd voor de Challenge van vandaag!

De Ummah is als één lichaam. De handen en voeten hebben verschillende functies, de ogen en oren vullen elkaar aan. Ze zetten kracht bij aan elkaar. Zonder de één komt de ander tekort.

Wat heeft dit met onze Challenge van vandaag te maken? Nou..

Er is veel gaande op de wereld. En wij moslims kunnen een super waardevolle bijdrage leveren in positieve zin. Maar hiervoor moeten we wel iets doen. Daarom gaan we om 19:00 uur gezamenlijk dua (smeekbede) doen. Gewoon iedereen vanuit zijn eigen huis, zonder een live-stream of zoiets. Zet daarom nu alvast je wekker voor 18.58u, open onderstaande dua en wees klaar om samen met iedere andere broeder en zuster die meedoen aan deze Challenge te starten aan onze gezamenlijke dua.

Onze geliefde Profeet (vrede zij met hem) zegt:

“Als een moslim dua doet voor zijn broeder (en zuster) die niet bij hem is, zullen de engelen ook dua voor die moslim doen opdat hij hetzelfde krijgt als hij voor de ander wenst.” (Muslim, Dhikr 86; Abu Dawud, Witr 29)

CHALLENGE

 1. Lees soera 48 Al Fath : vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
 2. Dua voor de ander: laten we in de maand Ramadan meer dua doen voor onze familie en voor degenen die het hardst nodig hebben.  Doe na elk gebed voor minstens 5 personen in je familie/netwerk dua.
 3. Gezamenlijke DUA om 19:00uur: zie hieronder!

Gezamenlijke dua 19:00 uur

Je mag zelf invulling geven aan deze dua, maar probeer sowieso minimaal 2 minuten mee te doen.

Als je geen inspiratie hebt, doe dan mee met onze dua:

O Allah.. wij smeken jou om in deze gezegende maand Ramadan, tijdens de quarantaine van deze besmettelijke ziekte, te handelen zoals onze Profeet dat gedaan zou hebben..

Jij hebt ons verplicht laten terugtrekken uit de drukte van ons dagelijks leven en hebt ons nu een unieke kans gegeven om ons naar Jou te keren en om ons te verdiepen in ons geloof, onze kennis en de praktijk van onze prachtige religie.

Maak het voor ons makkelijk om deze tijd van isolatie te benutten om onze band met Jou, onze dierbaren en de kernwaarden van onze prachtige religie verder te ontwikkelen..

Wij vasten, wij bidden, wij lezen ons heilige boek en we doen dit allemaal voor Jouw tevredenheid. Help ons om gedurende deze hele heilige maand uitgebreid de tijd te nemen voor bezinning en liefdadigheid. Help ons om ten volle te profiteren van de overvloed aan zegeningen die jij laat vloeien in de Ramadan. Reken ons niet tot de mensen die alleen maar honger en dorst lijden.

O Allah.. wij vragen Jouw hulp om veel sneller het einde van deze tunnel te bereiken.

Bescherm de gezondheidswerkers, de hulpverleners en alle andere essentiële medewerkers die in de frontlinie staan te strijden voor de gezondheid van onze medemens. In Jouw ogen is het redden van één mensenleven gelijk aan het redden van de hele mensheid. En onze geliefde profeet Mohammed zegt dat de beste van de mensen degenen zijn die andere mensen ten goede komen. Bescherm deze mensen en help hen en ons om volop te profiteren van deze grote zegeningen.

O Allah.. Wij smeken Jou voor hulp om beter te worden in Jouw ogen. Help al onze broeders en zusters, zowel op aarde als in het hiernamaals, om succesvol te worden in JOUW ogen.

In deze tijden van ziekte, verdriet, economische ontberingen en de eenzaamheid van zelfisolatie heb Jij nu ons allen opnieuw een kans gegeven. Een kans om een betere versie van onszelf te worden. Een kans om mensen in nood te helpen, in plaats van alleen maar egoïstisch te leven of anderen de schuld te geven. Laat ons niet behoren tot de mensen die deze kans onbenut voorbij laten gaan.

De mensheid heeft in het verleden grote uitdagingen overwonnen, en we zullen ook manieren vinden om deze uitdaging te overwinnen.

En O Allah.. Help Vraagislam en iedere broeder en zuster die meedoet aan deze dua om Jouw prachtige religie ten volste te leven tot ons laatste adem. Help ons om de kennis die ons dichterbij Jou brengen, toegankelijk te maken voor onze jongere generaties, in een taal die zij begrijpen en met de technologieën die zij vertrouwd gebruiken.

Jij bent de enige die de kracht heeft om de zon op te laten komen in het oosten en onder te laten gaan in het westen. Alles is voor jou makkelijk. Accepteer onze dua en vergeef ons.

Amien, amien, amien!

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Een kind

Nieuwe raadsel:

Ik ben een hongerig beest,
een vijand van jou.

Als m’n buikje is gevuld,
luister jij naar mij!

Maar ik niet naar jou.

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

19 comments

 1. القرين

 2. De begeerte, nafs

 3. Selaam aleikoem
  Een mooie dua maar ik heb nog nooit gezien dat Allah wordt aangesproken met de je-vorm
  Oke jullie gebruiken hoofdletter maar
  dat voelt voor mij en ik denk voor heel velen heel ongepast!
  Ik ben secretaresse en stoor mij er altijd aan dat sommige mensen U standaard met hoofdletter schrijven dan zeg ik altijd er is maar een U die je met hoofdletter schrijft en dat is God
  Ik heb nu dus voor het eerst gezien dat de je-vorm met hoofdletter wordt geschreven en dat kan absoluut niet om zo God aan te spreken
  Oke als je een goede relatie hebt met Allah zou je hem kunnen beschouwen als je vriend maar dat geeft geen enkel recht de je-vorm te gebruiken
  Bij God gebruikt men ten alle tijde de U-vorm met hoofdletter uiteraard uit beleefdheid!
  Dank voor uw aandacht!
  Ik wens jullie verder een gezegende Ramadan