Ramadan Challenge dag 30: Terugblikken

De laatste challenge…

Voor mensen die niet vasten, lijkt de Ramadan onmogelijk. Voor de mensen die wel vasten, bekruipt verdriet ons hart omdat het moment van afscheid met onze grote vriend nabij is.

“I’m leaving soon, take care of your imaan.”

– Ramadan

We vasten vandaag gezamenlijk voor het laatst. Vandaag moet daarom een dag zijn waarop we terugkijken naar de hele Ramadan:

  • Wat ging er goed?
  • Wat kon beter?
  • Wat heb je opgebouwd en hoe hou je dit vast?
  • Wat kun je doen als je weer in oude gedragingen vervalt?
  • Maak de intentie om alles wat je hebt opgebouwd, voort te zetten na de Ramadan.

Je hebt gemerkt dat je op een lege maag, spiritueel sterker bent en meer kan doen. Hou dit vast. Eet je dus ook niet vol na de Ramadan.

Zoals onze geliefde profeet zei:

“Geen mens vult een erger vat dan zijn maag. Een paar happen zouden voor de zonen van Adam voldoende zijn om zijn rug recht te houden, maar als hij meer moet eten, laat hem dan één derde (van zijn maag) met zijn voedsel vullen, één derde met zijn drinken en laat hem één derde leeg laten om gemakkelijk te kunnen ademen.”

(Tirmidhi)

We hopen in ieder geval dat we hebben mogen bijdragen aan jouw spiritualiteit en dat jij dua voor ons zal doen, zodat wij onszelf kunnen verbeteren. Wij zijn in ieder geval nog niet klaar. Na de Ramadan gaan we op héél véél prachtige manieren verder ons best doen om jou dichterbij Allah te brengen!

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 5 keer het gebed. De Ramadan is de perfecte tijd om te beginnen met 5 keer per dag te bidden, dus begin gewoon!

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

We gaan afsluiten met iets wat je nooit meer gaat vergeten. We gaan met z’n allen naar een bijzondere documentaire kijken, live! Vanavond om 19.oo uur. Dit mag je gewoon niet missen!

Engels ZONDER Nederlandse ondertitelingen

 

Over The Imam and the Pastor

In een tijd waarin velen in de wereld zich afvragen of er vriendschappelijke relaties mogelijk zijn tussen die van de moslim en de christelijke achtergrond, beweren de Nigeriaanse hoofdpersonen van deze film nadrukkelijk dat ze dat zijn.
De afgelopen jaren is Nigeria opgeschrikt door etnische en religieuze conflicten, waarbij tienduizenden doden zijn gevallen en hele gemeenschappen zijn verwoest.
In de jaren negentig van de vorige eeuw stonden dominee James Wuye en Imam Muhammad Ashafa aan het hoofd van tegengestelde, gewapende milities, die zich inzetten voor de verdediging van hun respectieve gemeenschappen toen het geweld in Kaduna, in het noorden van Nigeria, losbarstte. In de gevechten verloor dominee James zijn hand en werden Imam Ashafa’s spirituele mentor en twee naaste familieleden gedood.
Nu zijn de twee mannen co-directeur van het Moslim-Christelijke Interreligieuze Bemiddelingscentrum in hun stad en leiden ze taakgroepen om conflicten in heel Nigeria op te lossen.
De Imam en de Dominee vertellen hoe zij deze opmerkelijke overgang hebben gemaakt. Het is zowel een ontroerend verhaal van vergeving als een casestudy van een succesvol volksinitiatief om door conflicten verscheurde gemeenschappen weer op te bouwen.
Pulserend met de levendige kleuren en muziek van West-Afrika biedt de film een boodschap van hoop voor de wereld vanuit een onverwachte hoek.
En vergeet niet:

“Elke ledemaat van de mens moet elke dag dat de zon opkomt liefdadigheid verrichten. Het brengen van rechtvaardigheid tussen twee mensen is liefdadigheid. Een man helpen met zijn rijdier, hem erop helpen of zijn bagage er op laden is liefdadigheid. Een goed woord is liefdadigheid. Elke stap die je neemt (naar de moskee) om het gebed te verrichten is liefdadigheid. En iets schadelijks van de weg verwijderen is liefdadigheid.”

(Bukhari en Muslim)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Na 3x

 

Nieuwe raadsel:

Dat was het! Bedankt voor al jullie reacties en tot de volgende challenge!