zaterdag , 16 januari 2021
Afstand nemen van je fouten 2020 Ramadan Challenge dag 4

Ramadan Challenge dag 4: Afstand nemen

Wij zijn deze Challenge gestart om jou te helpen dichterbij Allah te komen. Dat is wat jij wil bereiken tijdens deze Ramadan toch?

Hier zijn twee manieren voor.

De éne manier om dichterbij Allah te komen, weet je al van de afgelopen dagen: goede daden verrichten. Zo hebben we samen gevast, gebeden, Koran gelezen, sadaqa gegeven, dua verricht en meer.

Maar er is ook een andere manier waar de kracht vaak van wordt onderschat..

We hebben het natuurlijk over…. Afstand nemen van onze fouten.

Want als jouw goede daden jou dichterbij Allah brengt, dan zorgen slechte daden juist voor dat je verder van hem komt af te staan.

Vandaag gaan wij je helpen de eerste stap te zetten om afstand te nemen van je fouten. Dit doe je middels zelfreflectie (muhasaba). Neem even de tijd om eens goed naar jezelf te kijken.

Stel jezelf de vragen:

 • Wat doe ik goed?
 • Wat kan beter?
 • Wat doe ik fout?
 • Hoe kom ik daar vanaf?

Ramadan shaytan corona meme

De sheytaan is vastgeketend tijdens de Ramadan, dus geen beter moment om nu afstand te nemen van gedrag waardoor we zijn slechte fluisteringen gehoorzaamden in plaats van de mooie oproepen van Allah.

Zoals Umar ibn al-Khattab (Hz Omer), de geliefde metgezel van de profeet zei:

“Roep jouw nafs (je ego, je lust) ter verantwoording, voordat jij ter verantwoording wordt geroepen. Weeg je nafs, voordat jij wordt gewogen.”

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Basis en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

CHALLENGE dag 4: Afstand nemen

 

Basis:

 1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 2 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 2x vandaag mee te doen.
 2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
  Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
 3. Extra Challenge: Denk na over je fouten en kies 1 fout van jezelf, die niet zichtbaar is, die je wil verbeteren. Maak vandaag een plan over wat je gaat doen om daar volledig van af te stappen. Geef jezelf een deadline (op … datum ben ik he-le-maal gestopt met …) en stel vast welke 3 stappen je daarvoor moet zetten (“eerst ga ik … , dan ga ik … , als laatste ga ik … en dan ben ik insha’Allah helemaal klaar met die fout”).

 

Gevorderden:

 1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
  Verricht 5 keer per dag jouw gebed.
 2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
  Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.
 3. Extra Challenge: voor jou geldt hetzelfde, want hoe gevorderd je ook bent.. de meest realistische manier om van onze fouten af te komen, is door ze één voor één weg te strepen. Dus: Denk na over je fouten en kies 1 fout van jezelf, die niet zichtbaar is, die je wil verbeteren. Maak vandaag een plan over wat je gaat doen om daar volledig van af te stappen. Geef jezelf een deadline (op … datum ben ik he-le-maal gestopt met …) en stel vast welke 3 stappen je daarvoor moet zetten (“eerst ga ik … , dan ga ik … , als laatste ga ik … en dan ben ik insha’Allah helemaal klaar met die fout”).

 

En vergeet niet:

Onze Nobele Profeet zegt:

“Elke mens maakt fouten. Van degenen die fouten maken zijn de besten die berouw hebben.” (Tirmidhi)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Je nafs (ego).

 

Nieuwe raadsel:

Als je mij bezit, wil je mij delen.
Als je mij deelt, ben ik je bezit niet meer.
Wat ben ik?

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

65 comments

 1. الامانة

 2. Sadaqa aalmoes!

 3. Geld/sadaqa

 4. Een geheim