Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 7: Slaaf van Allah

Dag 7: Slaaf van Allah

Ramadan loading: 25% complete
██▒▒▒▒▒▒

Wat gaat de tijd snel!

Heb je moeite gehad met niet eten of drinken? Vandaag gaan we het over iets hebben wat voor sommigen misschien nog wel véél zwaarder dan het vasten zal zijn…

Beeldschermen. En onze verslaving daaraan.

De een zit continu achter zijn laptop of pc, de ander op zijn telefoon en weer een ander besteed zijn tijd aan het Netflixen en TV kijken.

Maar was jou al opgevallen dat iemand die z’n smartphone niet weg kan leggen, ver-slaaf-d wordt genoemd? Wel ironisch, want als moslim horen wij allemaal, man en vrouw, jong en oud, ‘abdullah’ te zijn.. Dat betekent de “slaaf van Allah”.. Als wij dus ergens de slaaf van gaan zijn, dan moet dat wel van Allah zijn natuurlijk..

Misschien denk je nu ‘Ja maar je kunt beeldschermen ook voor het goede gebruiken.’

En dat klopt, je hebt gelijk.

Maar het sleutelwoord hierin is het vinden van de juiste balans.

In de Challenge van vandaag gaan we jou proberen te helpen in je zoektocht naar balans.

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

CHALLENGE

 1. 1. Lees soera 55, Ar Rahman: luister of lees mee! klik hier Soera 55 – Ar-Rahman – De Weldadige, de Weldoener – en alle gebedstijden | Koran.nl Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

 1. Probeer vandaag zo min mogelijk naar beeldschermen te kijken (buiten je studie/werk om uiteraard). Maar: Hou sowieso minimaal 60 minuten voor de iftar afstand van allerlei soorten schermen, dus van je laptop, tablet of telefoon. Pak in plaats daarvan een boek of besteed die tijd aan het gedenken van Allah (dhikr/zikir). Hieronder geven we je een tip voor welke dhikr je kan doen.

dhikr subhaanAllah wa bihamdih subhaanAllah al adhziem

Elke dag een tafsier

De Koran omschrijft roddel als misselijkmakend. ‘Is er onder jullie iemand die het lekker vindt om het vlees van zijn overleden broeder te nuttigen? Welnu, dit heeft jullie misselijk gemaakt’ (Al-Hudjurat/12). Laten we weer kijken naar wat de tekstuitleggers over deze vers hebben geschreven;

‘Jullie houden er niet van dat anderen roddelen over jullie. Roddel dan ook niet over anderen’. El-Ferra schrijft: ’Dit heeft jullie misselijk gemaakt. Dus doe dit zelf ook niet. Net als jij het misselijkmakend vindt wanneer anderen over jou roddelen, vinden anderen dat ook wanneer jij het doet. Vind roddel net zo walgelijk als het vlees van een rottend lichaam. Een soortgelijke uitleg is overgeleverd door Mucahiddin.

Razi noemt in een van zijn uitleggen: ‘Een mens voelt zich ongemakkelijk in een huis waarin een dode is opgeborgen. Daarin wilt hij niet verblijven. Hoe denkbaar is het dan dat een mens een dode benaderd om het vlees te eten? Er is dus een natuurlijke walging en afstoting jegens dode lichamen. Dit is dus hoe het ook bij roddelen het geval zou moeten zijn.

Zuhayli Munir legt de tekst als volgt uit: ‘Is er onder jullie iemand die het lekker vindt om het vlees van zijn overleden broeder te nuttigen?’ Deze omschreven handeling is dus afstotend. Hier wordt duidelijk gemaakt dat degene die roddelt de eer van de ander aantast en door zo te handelen zich bezigt met een walgelijke daad’.

Door hier een retorische vraag te stellen in algemene vorm en enigszins in overdreven bewoordingen, is duidelijk gemaakt dat ‘de broeder van wie het vlees wordt genuttigd’, iedereen kan zijn. Met de zin ‘Welnu, dit heeft jullie misselijk gemaakt’ wordt de afstotelijkheid ervan bevestigd. Alsof er gezegd wordt; Roddelen over een levend persoon, is hetzelfde als het eten van zijn vlees na zijn dood. Dus, net zoals je er een afkeer van hebt als je wordt aangeboden om mensenvlees te eten, hebt dan ook afkeer tegen roddelen, wat net zo walgelijk is.

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Het gebed

Nieuwe raadsel:

Ontcijfer de volgende emojis. Kun jij raden welke 6 profeten hieronder worden uitgebeeld?

PROFETEN ISLAM emoji raadsel deel 2

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!

7 comments

 1. 7 younes
  8 Ibrahim
  9 isa
  10 lut
  11yusuf
  12 Adam

 2. 7 Yusuf
  8 Ibrahim
  9 Musa
  10 Lut
  11 Yakup
  12 Adem

 3. 7 Youssef
  8 Ibrahim
  9 isa
  10 loet
  11yaqub
  12 Adam

 4. 7 Youssef
  8 Ibrahim
  9 isa
  10 loet
  11yaqub
  12 Adam

 5. 7. Yusuf
  8. Ibrahim
  9. Pas
  10. Pas
  11. Yakub
  12. Adam

 6. Idriss
  Ibrahim
  Issa
  Loot
  Ya39oub
  Adam