zaterdag , 16 januari 2021
Telefoon verslaving en tips om hier vanaf te komen

Ramadan Challenge dag 7: Verslaafd?

Ramadan loading: 25% complete
██▒▒▒▒▒▒

 

Wat gaat de tijd snel!

Heb je moeite gehad met niet eten of drinken? Vandaag gaan we het over iets hebben wat voor sommigen misschien nog wel véél zwaarder dan het vasten zal zijn…

Beeldschermen. En onze verslaving daaraan.

De een zit continu achter zijn laptop of pc, de ander op zijn telefoon en weer een ander besteed zijn tijd aan het Netflixen en TV kijken.

Maar was jou al opgevallen dat iemand die z’n smartphone niet weg kan leggen, ver-slaaf-d wordt genoemd? Wel ironisch, want als moslim horen wij allemaal, man en vrouw, jong en oud, ‘abdullah’ te zijn.. Dat betekent de “slaaf van Allah”.. Als wij dus ergens de slaaf van gaan zijn, dan moet dat wel van Allah zijn natuurlijk..

Misschien denk je nu ‘Ja maar je kunt beeldschermen ook voor het goede gebruiken.’

En dat klopt, je hebt gelijk.

Maar het sleutelwoord hierin is het vinden van de juiste balans.

In de Challenge van vandaag gaan we jou proberen te helpen in je zoektocht naar balans.

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 3 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 3x vandaag mee te doen.

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Basis Challenge vandaag:

Probeer vandaag zo min mogelijk naar beeldschermen te kijken (buiten je studie/werk om uiteraard). Maar: Hou sowieso minimaal 30 minuten voor de iftar afstand van allerlei soorten schermen, dus van je laptop, tablet of telefoon. Pak in plaats daarvan een boek of besteed die tijd aan het gedenken van Allah (dhikr/zikir). Hieronder geven we je een tip voor welke dhikr je kan doen.

Gevorderden Challenge vandaag:

Probeer vandaag zo min mogelijk naar beeldschermen te kijken (buiten je studie/werk om uiteraard). Maar: Hou sowieso minimaal 60 minuten voor de iftar afstand van allerlei soorten schermen, dus van je laptop, tablet of telefoon. Pak in plaats daarvan een boek of besteed die tijd aan het gedenken van Allah (dhikr/zikir). Hieronder geven we je een tip voor welke dhikr je kan doen.

dhikr subhaanAllah wa bihamdih subhaanAllah al adhziem

 

Supertip om minder tijd achter je scherm door te brengen

Vaak merken wij niet eens hoeveel tijd wij besteden aan deze beeldschermen. Om hier bewust van te worden hebben wij een supertip voor jou.

 

Minder tijd achter je telefoon

Onderzoeken van psychologen hebben bewezen dat de beste manier om minder tijd achter je scherm door te brengen begint met 1 stap: besef hoeveel tijd je doorbrengt.

Er zijn vele apps die bijhouden hoeveel tijd je doorbrengt in welke app. Zet dit aan of installeer 1 van deze apps en kijk naar waar jij je meeste tijd aan verdoet.

Voor iPhone: 

Manier 1: Schakel Schermtijd in en houd bij hoeveel uur je per dag doorbrengt achter welke app. Spreek iedere dag met jezelf af wat je nieuwe maximum wordt.

Manier 2: Installeer de app Forest: Stay focused (klik hier) en plant een boom. Je geeft zelf aan hoe lang je boom moet groeien, en in de tijd dat je boom groeit, mag je géén andere app openen. Als je dat wel doet sterft je boom.

Voor Android

Manier 1: Installeer de app Stay focused (klik hier) en houd bij hoeveel uur je per dag doorbrengt achter welke app. Spreek iedere dag met jezelf af wat je nieuwe maximum wordt.

Manier 2: Installeer de app Forest: Stay focused (klik hier) en plant een boom. Je geeft zelf aan hoe lang je boom moet groeien, en in de tijd dat je boom groeit, mag je géén andere app openen. Als je dat wel doet sterft je boom.

 

Minder Youtube

Bekijk in de Youtube-app naar jouw kijktijd van deze week. Via Youtube > Bibliotheek > Account > Kijktijd. Laten we de confrontatie aangaan en nadenken of we echt zoveel tijd willen besteden aan entertainment.

 

En vergeet niet:

Kijk naar hoe laat de iftar is en zet alvast je wekker op het tijdstip vanaf wanneer je geen beeldscherm meer gaat gebruiken.

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

Het gebed (salaat).

 

Nieuwe raadsel:

Ontcijfer de volgende emojis. Kun jij raden welke 6 profeten hieronder worden uitgebeeld?

PROFETEN ISLAM emoji raadsel deel 2

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

15 comments

 1. 7: Idriss
  8: Ibrahim
  9: Isa
  10: ?
  11: Yaqoub
  12: Adam

 2. 7. Idrees
  8. Ibraheem
  9. Isa
  10. Mousa en Haroun
  11. Jacob
  12. Adam

 3. 7. Idris as
  8. Ibrahim as
  9. Iessa as
  10. Mousa wa Harun as
  11. Yaqoub as
  12. Adam

 4. 7: Idris of Dawoed aleyhi salaam ??
  8: Moesa aleyhi salaam ?
  9: Isa aleyhi salaam ?
  10: zakariyyah aleyhi salaam ?
  11: hier kom ik niet uit
  12: Adam aleyhi salaam ?

 5. 7. Idriss as
  8.ibrahim as
  9.isa as
  10.moussa as
  11.yaqoub as
  12. Adam as

 6. ?
  Ibrahim
  ?
  Noah
  yakoub
  Adam

 7. 7. hz. idris
  8. hz. davud
  9. hz isa
  10. habil&kabil
  11. hz ebu bekir
  12. hz adem

 8. ادريس
  ابراهيم
  عيسى
  لوط
  يوسف
  ادم