zaterdag , 16 januari 2021

Ramadan Challenge dag 8: Zelfbeheersing

Ramadan is een periode van intensieve aanbidding en toewijding aan Allah (God). Van het lezen van de Koran en nadenken over de leerstellingen ervan, van uitgebreide dankbaarheid, liefdadigheid, beoefening van zelfbeheersing en vriendelijkheid. Een periode waarin men zichzelf oefent om spiritueel gezien een beter mens te zijn en de relaties met anderen te verbeteren. Ramadan is de 9e maand in de Islamitische maankalender. Voor meer dan een miljard moslims in de wereld is het een speciale maand.

Vasten is de derde “zuil” of religieuze verplichting in de Islam en bestaat uit meerdere dimensies:

 1. dimensie van gedrag
 2. religieuze dimensie
 3. sociale dimensie
 4. en de spirituele dimensie

De eerste is de duidelijk zichtbare dimensie van gedrag. Vasten tijdens Ramadan is een manier om zelfbeheersing te ontwikkelen. Doordat men tijdens het vasten, gedurende de uren van daglicht, niet bezig is met het bevredigen van lichamelijke behoeften, wint de geest aan rust. De ziel wordt bevrijd van de ketens van vleselijke verlangens. Het vasten doorbreekt de cirkel van vaste gewoonten of overmatig toegeven aan verlangens.

Lees hier verder over de vier dimensies van Ramadan

Vandaag gaan we stilstaan bij deze eerste dimensie.

 

Uitleg (ter herinnering)

Wij hebben twee soorten opdrachten: voor beginners en gevorderden. Wij oordelen dus niet, maar proberen jou ook niet te veel te belasten. Dus kies de challenge die bij jou past.
Iedere Challenge bestaat uit 3 onderdelen: het gebed, de Koran, en de extra challenge van de dag. En als bonus: de raadsel van de dag!

Het verschil tussen de Beginners en Gevorderde Challenge lees je hier.

 

Jouw basis

Iedere dag moeten we bidden. En iedere dag gaan we lezen (als je niet kunt lezen: luisteren) uit de Koran. Dit is de basis waarop we tijdens deze Ramadan op gaan bouwen.

Basis beginners:

1. Gebed: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed. Verricht daarom vandaag op zijn minst 3 keer het gebed (bijv. maghrib/aksam en isha/yatsi). Lukt het jou om 5 keer per dag te bidden, perfect! Maar als dit niet lukt, probeer dan op zijn minst 3x vandaag mee te doen.

2. Koran: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees of luister daarom vandaag minstens 10 minuten naar de Koran. Je mag ook een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Vergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed ﷺ hierover aangeeft:

“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”

Dit wil je niet missen hè! 🙂

 

Basis gevorderden:

1. GEBED: er is niets wat jou dichter bij Allah brengt dan het gebed.
Verricht 5 keer per dag jouw gebed.

2. KORAN: de Ramadan is de maand van de Koran. De boodschap van onze Liefdevolle Schepper, als leidraad voor alle mensen.
Lees vandaag 1 djoez (20 blz) uit de Koran. Je kunt dit ook opsplitsen door 5-6 pagina’s voor of na elk gebed te lezen.

 

JOUW CHALLENGE VANDAAG

Maak vandaag tijd vrij voor Shukr (dankbaarheid) en neem tijd om jezelf bezig te houden met Tafakkur (bezinning). Kies één gebed uit en bid die op een rustige plek, maak jezelf comfortabel. Zoek verdieping in jezelf en doe Tafakkur voor een half uur. Je kunt onderstaande dhikr uitspreken, en belangrijk daarbij is dat je bij de betekenis moet proberen stil te staan. Wat betekent dit voor jouw leven?

 

Tips bij deze Challenge

Het proces van tafakkur begint bij een idee (فكرة).

Door Corona leven wij nu een afgezonderd bestaan. Isolatie dus. Het proces van afzondering en mediteren leidt tot een toestand van bewustzijn en bezinning. Overpeinzen heeft op zijn beurt een reinigend effect op het hart.

Shykh Ahmad Zarrūq ook bekend als Imam Zarrūq zegt:

“Elke afzondering (‘uzlah) zonder overpeinzing (fikrah) zal vergaan.” [1]

Overpeinzen leidt namelijk tot diepe begrip van zaken. Tevens vermeerderd het jouw kennis en brengt je dichter bij Allah. Hiermee kom je achter de verborgen tekortkomingen van jouw ego (nefs), de listen van de duivels en de verleiding van de doenya.[2]

Wanneer je het gevoel hebt dat het te veel wordt en dat je het spiritueel niet aankan, zonder je af en geef je hart de nodige rust. Wanneer je maagklachten hebt, wordt er ook geadviseerd om dan minder te eten, opdat jouw maag gereinigd kan worden.

Wanneer je stress ervaart, is het evenmin belangrijk om jouw geest de nodige rust te geven. Naast het verminderen van eten, stress en zaken die jouw hart bezighouden, is het belangrijk om ook daarnaast de nodige medicijnen te nemen. Dit geldt ook voor het hart.

 

 

 

En vergeet niet:

Onze geliefde Profeet zegt:

“Sterk is niet degene die een ander op de grond kan gooien; sterk is wie zichzelf beheerst als hij boos is’’

(al-Bukhari en Muslim)

 

BONUS: Nieuwe raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren:

7. Idris (Henoch)

8. Ibrahim (Abraham)

9. Isa (Jezus)

10. Lut (Lot)

11. Yaqub (Jakob)

12. Adam (Adam)

 

Nieuwe raadsel:

Ik besta uit een woord maar beteken zoveel meer.

Als je mij weet te gebruiken,

Breng ik je dichter bij Allah, keer op keer.

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de Challenge van morgen!

61 comments

 1. Het gebed

 2. La illaha illa Allah

 3. Bismilah, Elhamdolilah

 4. Twijfel tussen gebed, dou3a, koran en/of dikhr

 5. Alhamdoulilah

 6. Diker الذكر

 7. Rachid Achamlale

  التقوى

 8. Gebed /zikr

 9. Het gebed

 10. Asta3firouAllah

 11. Hamdoeillah

 12. Taqwa :التقوى

 13. Estagfrullah

 14. Estagfirullah

 15. Dankbaarheid