Nieuwe vraag

Ramadan Challenge dag 9: Liefde

Dag 9: Liefde

Schatje, lieverd, snoepje en hoeveel meer namen heb je wel niet voor iemand waar je van houdt..?
Met hoeveel namen kunnen wij onze geliefde Schepper aanroepen?

Zeg: “Roept Allah of roept de Erbarmer aan. Waarmee jullie ook aanroepen, Hij heeft de mooiste namen (Asma al Husna). En spreek niet luid bij je salaat en fluister daarbij ook niet, maar zoek naar een manier ertussenin.” (Koran 17:110)

De 99 schone namen van Allah, die zijn je misschien bekend.. Maar Hij heeft nog veel meer namen. Hoe beter je relatie met je Schepper, hoe meer namen je voor Hem hebt.

Middels Zijn Schone Namen leert God aan zijn schepping dat als je goed kijkt, je hem overal om je heen terug kunt zien.

Allah zegt het volgende:

“Ik ben precies zoals Mijn dienaar denkt dat Ik ben. Ik ben bij hem wanneer hij Mij gedenkt. Als hij Mij in zichzelf gedenkt, gedenk Ik hem in Mijzelf. En als hij Mij in een samenkomst gedenkt, gedenk Ik hem in een samenkomst, beter dan de zijne. En als hij Mij aan een handbreedte probeert te benaderen, benader Ik hem aan een armlengte. Wanneer hij Mij aan de afstand van een armlengte probeert te benaderen, benader Ik hem aan de afstand van twee uitgestrekte armen. En als hij naar Mij toe komt lopen, ren Ik hem tegemoet.” 

(Muslim)

CHALLENGE

  1. Lees soera 24, An Noor: luister of lees mee! klik hier Soera 24 – An-Nur – Het Licht – en alle gebedstijden | Koran.nlVergeet hierbij niet het goede nieuws die onze profeet Mohammed (ﷺ )hierover aangeeft:“Degene die één letter uit het Boek van Allah leest, zal een beloning krijgen en de beloning zal met tien vermenigvuldigd worden. En ik (de Profeet) zeg niet dat ‘Alif-Laam-Miem’ als één letter beschouwd worden, maar ‘Alif’ is een letter, ‘Laam’ is een letter en ‘Miem’ is een letter.”Dit wil je niet missen hè! 🙂
  2. Leer 7 namen van Allah en de betekenis van deze namen. En doe na elk gebed de Dhikr in het plaatje hieronder. En memoriseer dit. Dan kun je deze Dhikr ook onderweg naar huis, werk of school verrichten. Leer de Dhikr hieronder uit je hoofd en benut je ‘onderweg’ momenten goed.

 

Elke dag een tafsier

Het Koranvers die we vandaag gaan belichten aan de hand van de uitleg van de tekstuitleggers is vers 38 van soera Al-Shoera. In het bijzonder gaan we het gedeelte ‘hun zaken handelen zij af in overleg’ bespreken.

Nesefi zegt: ‘Dat betekend dat ze hun zaken funderen op beraad. Zij handelen niet op individuele basis. Om over een kwestie tot een consensus te komen overleggen zij allemaal met elkaar.

Van Hasan Basri overlegt Nesefi: ’Een gemeenschap waarvan de individuen met elkaar beraadslagen, zal zeker geleid worden naar het meest juiste in haar zaken’.

Kurtubi zegt: ‘Hun zaken doen zij in overleg’. Dit betekend dat zij in overleg treden met elkaar en bij elkaar ten rade gaan.

Van de grote Maliki Imam Ebu Bekr Ibnu’l Arabi overlevert Kurtubi:

‘Overleg zorgt binnen een gemeenschap voor saamhorigheid. Het is een gereedschap om de diepte van hun intellect te meten en een aanleiding om tot het juiste te komen. Een gemeenschap zal geleid worden tot het juiste, wanneer daar binnen wordt beraadslaagd’.

 

En-Nakkas vertelt het volgende over het mooie eigenschap van de Ensar: ‘Nog voordat de Profeet (vzmh) was geëmigreerd uit Mekka, hadden de Ensar de gewoonte om met elkaar in overleg te treden wanneer ze iets moesten afhandelen. En ze handelden dan in overstemming met de uitkomst van dat overleg. Allah, de Meest Verhevene, roemt hun in dit opzicht.

Zeccac geeft de volgende betekenis aan dit vers: ‘Hun besluiten nemen zij niet individueel, maar in gemeenschap’.

 

Raadsel

Antwoord op het raadsel van gisteren: Tafakkur

Nieuwe raadsel:

Het vult je van binnen
zonder dat je iets hoeft te eten.

Het is magisch en een verslavende ervaring,
iets wat je nooit zal vergeten.

 

Weet jij het? Laat je antwoord hieronder in de comments weten!

Antwoord? Die delen we in de challenge van morgen!