Nieuwe vraag
Ramadan

10 Ramadan tradities wereldwijd

De maand Ramadan is een maand waarin moslims over de hele wereld vasten. Natuurlijk heeft de cultuur van een land ook invloed op de beleving van de maand Ramadan. Door deze diversiteit ontstaan prachtige plaatjes!

1. Fanous Ramadan

In this Sunday, June 15, 2014 photo, Egyptians shop for traditional lanterns used for the holy month of Ramadan starting next week, at a market in the neighborhood of Sayeda Zeinab, Cairo, Egypt. Many devout Muslims in the Middle East will start observing the dawn-to-dusk fast during the holy month of Ramadan next week. (AP Photo/Ahmed Abdel Fattah, El Shorouk Newspaper) EGYPT OUT
Wanneer je ‘Ramadan’ intypt in Google dan zul je vele plaatjes met deze lantaarns tegenkomen. De lantaarn is inmiddels uitgegroeid tot symbool van de maand Ramadan. Deze traditie is afkomstig uit Egypte en wordt daar Fanous Ramadan genoemd. Deze kleurrijke lantaarns zijn voor vele winkels te vinden. Wanneer de Ramadan nadert kopen veel mensen deze lantaarn om hun huizen te versieren. Kinderen zingen Ramadan liedjes terwijl ze zwaaien met hun gloeiende lantaarns, die meestal van gerecyclede blikjes worden gemaakt.

 

2. Ramadangeld

Op de Malediven kent men ook vakantiegeld. Deze wordt alleen niet in mei uitgekeerd, maar in de maand Ramadan. Ze noemen het Ramadangeld en elke werknemer heeft er recht op. De werkgever betaalt 3000 Maldivische Rufiyaa, ongeveer 170 euro, aan het begin van de maand ramadan.
Op de Malediven kent men ook vakantiegeld. Deze wordt alleen niet in mei uitgekeerd, maar in de maand Ramadan. Ze noemen het Ramadangeld en elke werknemer heeft er recht op. De werkgever betaalt 3000 Maldivische Rufiyaa, ongeveer 170 euro, aan het begin van de maand ramadan.

 

3. Buurtiftar

Moslims in Ankara (Turkije) komen bij elkaar bij zogenaamde 'buurtiftars'. Iftar is de maaltijd na zonsondergang
Moslims in Ankara (Turkije) komen bij elkaar bij zogenaamde ‘buurtiftars’. Hele straten worden omgetoverd tot gezellige buurtiftar. Iftar is de maaltijd na zonsondergang.

 

4. Ramadan in Mekka

slide_307832_2681633_free
De heilige maand Ramadan wordt ook in bedevaartsoord Mekka gevierd. Moslims uit alle delen van de wereld komen speciaal naar de stad om Ramadan hier door te brengen. Elke dag van de maand Ramadan wordt er meer dan 12.000 meters aan tafelkleed uitgespreid in de Grote Moskee in Mekka voor de mensen die er hun vasten verbreken. Ook wordt in deze maand meer dan 5 miljoen dadels uitgedeeld voor de mensen die hun vasten verbreken.

 

5. Samen Koran reciteren

Ramadan is de maand waarin de Koran voor het eerst werd geopenbaard. Het wordt daarom ook wel maand van de Koran genoemd. Moslima's in Jakarta komen bijeen om de Koran gezamenlijk te reciteren en memoriseren.
Ramadan is de maand waarin de Koran voor het eerst werd geopenbaard. Het wordt daarom ook wel maand van de Koran genoemd. Moslima’s in Jakarta komen bijeen om de Koran gezamenlijk te reciteren en memoriseren.

 

6. Mahya verlichting

istanbul-da-ramazan-coskusu-3
Eén van de Ramadan tradities in Turkije is de ‘mahya’. De mahya is een verlichte tekst die voornamelijk in de Ramadan wordt geplaatst tussen de minaretten van een moskee. In de tijd van het Ottomaanse Rijk bestond de mahya uit olielampen, maar tegenwoordig gebruikt men gloeilampen om ze te maken. De mahya kan verschillende soorten teksten bevatten. Op de foto een mahya met de tekst ‘Welkom, oh maand Ramadan’.

 

7. De bedug

13418857_1191913527487922_1896044852189432682_n
De ‘bedug’ is een Ramadan traditie in Indonesië. De bedug is een gigantische trommel waarop in de Ramadan wordt geslagen om aan te geven dat de zon onder is gegaan en de vastenden mogen eten en drinken. Deze traditie is met name populair onder de inwoners van het eiland Java.

 

8. Kanonvuur

sharjah-uae-ramadan-cannon
Een andere manier om de zonsondergang bekend te maken is door middel van een kanon. Soldaten in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten) vuren de kanon af. Deze traditie is afkomstig uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en wordt in veel landen nog steeds beleefd.

 

9. Zoete Zalabia

5_Zalabiya_hutterstock_182192162
Tijdens de Ramadan nodigen moslims elkaar thuis uit om het vasten samen te verbreken en gevoelens van blijheid en saamhorigheid te delen. Op tafels staan veel gerechten, ook veel zoetigheid. Een Noord-Afrikaanse delicatesse is zalabia, een soort cake met suikersyroop.

 

10. Taraweeh gebed

tarawih-prayer-gaza
In de nachten van de maand Ramadan bidden moslims geregeld het Taraweeh gebed, een speciaal gebed voor deze maand. Op de foto moslims in Gaza tijdens het Taraweeh gebed.