Ramadanplanning 2023

VraagIslam zet zich in om moslims te voorzien van de hulpmiddelen die nodig zijn om zichzelf verder te ontwikkelen op het gebied van geloof en zelfontwikkeling. Daarom stellen we met trots onze Ramadan Planner 2023 beschikbaar – helemaal gratis en digitaal bruikbaar!
Vul je gegevens in en download nu de Ramadan Planner en groei samen met ons tijdens deze heilige maand
Ramadan Sadaqa
VraagIslam wordt beheerd door broeders en zusters die zich met hart en ziel inzetten om informatie te verstrekken over de islam en om de vragen over de islam te beantwoorden. Om onze diensten te kunnen verbeteren en om nieuwe projecten te kunnen ontwikkelen, is alle steun dan ook welkom.
Ramadan Challenge
- dag
1 - Uit geloof: De persoon vast vanuit oprechte overtuiging en geloof in Allah.
- Hopend op de beloning: Men vast met de hoop en het vertrouwen dat Allah hun inspanningen zal belonen.
- Uitwissen van voorgaande zonden: Vasten tijdens de Ramadan met geloof en hoop op beloning leidt tot vergeving van voorgaande zonden.
- Spirituele band met Allah: Lees vandaag 4-6 pagina’s van de Koran en reflecteer op de betekenis van een van die verzen. Het zou mooi zijn als je deze reflectie op sociale media deelt en ons daarin ‘tagt’. Neem het besluit om tijdens de Ramadan dagelijks een vergelijkbaar aantal pagina’s te lezen.
- Betere band met familie en gezin: Spreek met uw gezin af om samen elke dag een moment van reflectie te houden, waarin u bespreekt wat u heeft geleerd uit de Koran en hoe u het kunt toepassen in het dagelijks leven.
- Goed zijn voor de omgeving: Maak een plan met uw gezin om tijdens de Ramadan minstens één keer per week iets goeds te doen voor uw buren, zoals het delen van een maaltijd of hen te verassen met een kaartje.
- dag
2 - Reciteer Soerat Al Muzzammil: Reflecteer op eerste paar verzen. Deel met ons en/of met anderen wat je daarvan hebt geleerd over optimisme en vertrouwen in Allah.
- Blijf vandaag positief: Vandaag is jouw uitdaging om geen enkele keer te klagen over het vasten en positieve energie uit te stralen. Op het moment dat je voelt om te klagen, denk dan aan de eer die Allah je heeft gegeven om mee te vasten deze Ramadan. Als hij je geen goede gezondheid had gegeven, had je niet kunnen vasten.
- Deel complimenten: Geef minstens één persoon in je contacten een compliment om hen te laten weten dat je aan hen denkt en hen waardeert. Het kan een simpele opmerking zijn over hun uiterlijk, persoonlijkheid of prestaties. Laat hun dag iets mooier maken met jouw vriendelijke woorden.
Dag 1: Intentie & voorbereiding
Deze hadith, overgeleverd door Abu Hurairah, benadrukt het belang en de beloning van het vasten tijdens de Ramadan:
مَن صام رمضانَ إيمانًا واحتسابًا، غُفِرَ له ما تَقَدَّمَ من ذنبِه
“ Wie de Ramadan vast uit geloof en hopend op de beloning, zullen zijn voorgaande zonden vergeven worden. (Bukhari & Muslim)
Deze Hadith belicht drie cruciale aspecten van het vasten:
Deze hadith moedigt moslims aan om de Ramadan te benaderen met een oprecht hart en de intentie om hun relatie met Allah te verbeteren, wat kan leiden tot vergeving en een hernieuwde verbinding met Allah.
Opdrachten:
Dag 2: Positiviteit & Optimisme
Optimisme is een prachtige eigenschap die ons hart verheft en ons geest verrijkt. Het stelt ons in staat om naar de toekomst te kijken met hoop en vertrouwen, zelfs in tijden van uitdaging en tegenslag. Het is als een heldere zonnestraal die de wolken doorbreekt en ons leven verlicht met haar stralende warmte. Het geeft ons de moed en het doorzettingsvermogen om ons volledige potentieel te benutten en onze doelen te bereiken, ongeacht de obstakels die we onderweg tegenkomen. En bovenal, het herinnert ons eraan dat Allah altijd bij ons is, en dat Hij ons zal helpen en ondersteunen bij elke stap die we zetten. Kortom, optimisme is een waardevol geschenk dat ons leven verrijkt en ons hart vult met vreugde en hoop.
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ كَانَ النَّبِيُّ ـ صلى الله عليه وسلم ـ يُعْجِبُهُ الْفَأْلُ الْحَسَنُ وَيَكْرَهُ الطِّيَرَةَ .
Abu Hurairah meldt dat de Profeet ﷺ (vrede zij met hem) goede optimisme waardeerde en een afkeer had van pessimisme. Sunan Ibn Majah
Laten we daarom het voorbeeld van de Profeet volgen en ons leven verrijken met optimisme. Wees een bron van optimisme in het leven van de ander.
Opdracht:
Deelnemen aan community
Top 20 Ramadanvragen
Wat is vasten?
Het vasten van de maand Ramadan is een van de vijf zuilen van de Islam. Deze vijf pilaren zijn vermeld in de volgende authentieke overlevering:
“De Islaam is op vijf (zuilen) gebouwd: (1) de getuigenis dat er geen god is behalve Allah en dat Moh’ammed Zijn dienaar en boodschapper is, (2) het verrichten van het gebed, (3) het geven van zakaah (verplichte liefdadigheid), (4) het vasten in de maand Ramadhaan en (5) het verrichten van de h’adj (bedevaart).” Overgeleverd door al- Boekhaarie en Moeslim
Daarnaast is het vasten reiniging voor het hart, het lichaam en de ziel. Het is een daad die de harten van de moslims wereldwijd samenbrengt, terwijl zij eensgezind trachten de deugd van zelfdiscipline te beoefenen. En het is een daad die de hongerige ziel verzadigt vanwege haar gretigheid om de Heer der Werelden te behagen.
ا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ﴿١٨٣﴾
O geloovigen! eene vaste is u bevolen, even als die uwen voorgangers bevolen was, opdat gij god vreezend zoudt zijn. De Koran 2:183
Dit vers laat zien waarom moslims vasten en hoe zijn het vasten ervaren en het vastenperiode zouden moeten doorbrengen.
Definitie
Taalkundig betekent het woord vasten in de Arabische taal onvoorwaardelijke onthouding (imsak)
In de fiqh is vasten de handeling van:
- het zich onthouden van seksuele activiteiten;
- zich onthouden van alles dat jouw keelholte bereikt, hetzij opzettelijk of per ongeluk, van de dageraad tot de tijd dat de zon ondergaat
- Het dient gepaard met de intentie om te vaten.
- Echter, alleen voor de personen voor wie het is toegestaan te vasten.
Waarom vasten moslims eigenlijk?
De bedoeling is dat men zich afwendt van het wereldse en primair aan de slag gaat met zijn/haar spiritualiteit. En dit kan zwaar zijn. Helemaal als Ramadan in het voorjaar valt, de dagen daardoor langer duren (ruim 19 uur) en de temperatuur omhoog kruipt.
Persoonlijk denk ik dat deze maand ons in staat stelt om productiever en efficiënter te worden. Mijns inziens is Ramadan tevens een mooie kans om verbinding te zoeken en sociale contacten te versterken. Te meer daar het begin van de Ramadan dit jaar samenvalt met Bevrijdingsdag op 5 mei. Een sociaal gebeuren waar iedereen in Nederland in deelt.
Aan de hand van enkele veelvoorkomende vragen zal ik de verschillende dimensies van ramadan aanstippen.
Het mensbeeld in de islam bestaat in feite uit drie componenten: het lichaam, het verstand en het ego (nafs).
Het lichaam is volgens de islam niets anders dan een vehikel dat de mens is toevertrouwd. Het is een middel om je verantwoordelijkheid als mens op aarde te nemen en noodzakelijk om je verplichte taken te kunnen vervullen. Met het lichaam dien je zorgvuldig om te gaan, het is immers niet jouw bezit.
Het verstand is dat wat de mens van andere schepselen onderscheidt en daarom ook een aspect dat specifiek wordt aangesproken. In tegenstelling tot het lichaam en het verstand wordt het ego (nafs) gezien als datgene dat de mens “aanstuurt”.
Het ego stuurt aan ten goede, als het goddelijke (ruh/ziel) de overhand heeft maar stuurt tegelijkertijd aan tot het slechte, indien de begeertes en de lusten dominant zijn.
Bij het vasten gaat het onder meer om het vinden van een harmonieus evenwicht, een juiste balans als het ware, tussen de genoemde aspecten: het lichaam, het verstand en het ego.
Tijdens de ramadan is het dus, zoals eerder gesteld, de bedoeling dat een persoon zich ‘terugtrekt’ en aan het innerlijk gaat werken. Ramadan wordt zo bezien een kans om de lusten te “breken” en opnieuw controle te krijgen. Een goed mens is volgens de islam iemand die niet door zijn begeertes en lusten wordt geleid, maar door het goddelijke in hem: de ziel.
Veel moslims gebruiken ramadan daarom als een kans om te reflecteren, te resetten en opnieuw doelen te stellen. En uiteraard kan het een startpunt zijn om te werken aan de realisatie van die doelen. Het is dus mede een maand om een betere versie van jezelf uit te vinden.
Vasten biedt moslims ook een spiritueel perspectief dat hen in staat stelt het leed van minderbedeelden, armen en behoeftigen te begrijpen. Het herinnert ons ook aan de goddelijke geschenken die wij vaak als vanzelfsprekend zien: water, voedsel en het bedrijven van de liefde. Het zijn echter zaken die essentieel zijn voor een vol en menselijk bestaan.
Ramadan leert ons daarnaast om de tijd die ons gegeven is, goed te benutten en het maximale uit het leven te halen. Op een specifiek tijdstip stopt men met het eten en drinken en verbreekt men het vasten. Dit besef en deze helderheid in tijd, kunnen tevens een stimulans zijn voor onze productiviteit.
Tot slot zou het uiteraard mooi zijn als de bovenstaande principes en ideeën niet slechts principes en ideeën blijven, maar ook concreet worden toegepast in ons dagelijks leven. Moslims zouden deze maand als een kick-off moeten beschouwen om hun relaties te onderhouden en te verbeteren. Niet alleen met bloedverwanten, maar vooral ook met buren, collega’s, vrienden en andersdenkenden. Deel het eten, deel de gezelligheid en deel vooral gevoelens, zoek toenadering te elkaar.
Wat zijn de verschillende vormen van het vasten?
Het is een cliché te beweren dat het vasten meer is dan alleen onthouding van eten, drinken en intimiteit met de huwelijkspartner. Ondanks dat velen van ons zich hiervan bewust zijn, blijven de daglichturen van de Ramadan voor velen van ons langdurige momenten van dorst en honger. Zeker, velen van ons voelen de spirituele verzadiging na het bidden van de tarawīh (nachtelijk Ramadan gebed) of het genieten van de qiyām (late-nacht gebed) in de masjid (moskee). Echter, de meeste mensen waarderen de spiritualiteit niet die overdag kan worden genoten, zonder het belang van de nacht te ondermijnen.
In het boek Ihyā’ ʿUlūm al-Dīn, bespreekt al-Ghazālī de “geheimen” van het vasten en de methode waarmee men deze kan bereiken en de doelstellingen van het vasten kan vervullen. Wij zullen ons beperken tot een paar punten die hij noemt.
Hij begint met te stellen dat de manier waarop de duivel de harten van de mensen beïnvloedt, is door middel van hun begeerten (shahawāt). Onze begeerten zijn namelijk voedsel, drank en intimiteit. Al-Ghazālī acht dit punt van cruciaal belang voor het realiseren van de doelstellingen van het vasten.
Al-Ghazālī citeert de bekende hadīth (overlevering) waarin de Profeet SAW zegt dat God, subhanahu wa ta`ala (geëxalteerd is Hij), zei:
“Alle daden van de zoon van Adam zijn voor hem, behalve het vasten. [Het vasten] is voor Mij en Ik beloon het [met wat en hoe Ik wil].”
Het is door het overwinnen van iemands verlangens dat men toevlucht vindt tot de duivel en rust vindt. Al-Ghazālī acht dit punt van centraal belang voor het realiseren van de doelstellingen van het vasten.
Al-Ghazālī citeert de zeer bekende hadīth (overlevering) waarin de Profeet SAW zegt dat God, subhanahu wa ta`ala (geëxalteerd is Hij), zei:
“Alle daden van de zoon van Adam zijn voor hem, behalve het vasten. [Het vasten] is voor Mij en Ik beloon het [wat Ik wil].” (Sahih Muslim)
Waarom zegt God (SWT) dat het vasten, met uitsluiting van andere daden van aanbidding, voor Hem is? Is ons gebed en liefdadigheid ook niet voor Hem? Al-Ghazālī schrijft dat God (SWT) de handeling van het vasten een bijzondere rang heeft gegeven, door het aan Zichzelf toe te schrijven, op twee manieren
Ten eerste is vasten een verborgen daad van aanbidding; niemand is in staat om te zien dat je vast. Dit beschermt iemands intentie tegen bederf, in tegenstelling tot gebed, liefdadigheid en hadj (bedevaart).
Ten tweede, vasten is een daad waarmee men de duivel weerstaat. Door zich te onthouden van eten, drinken en intimiteit, is een moslim in staat zijn verlangens te beheersen en de werking van de duivel te belemmeren.
Allah zegt in de Koran:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ
” Jullie die geloven! Als jullie God helpen dan zal Hij jullie helpen en jullie voeten stevig maken. (Qu’ran 47:7)
In het commentaar van al-Jalālayn vinden we dat het brengen van overwinning aan God (SWT) het brengen van overwinning aan Zijn religie en Boodschapper ﷺ betekent.
Na een uiteenzetting over de verdiensten van het vasten, gevolgd door de regels van het vasten, bespreekt al-Ghazālī de methodologie waarmee we de vruchten van het vasten kunnen realiseren.
Het vasten wordt beoefend op een van de drie niveaus:
- Het niveau van de leken,
- Het niveau van de uitverkorenen, en
- Het niveau van de select groep uit de uitverkorenen.
Het vasten van de leken, het laagste niveau van vasten, omvat slechts het volgen van de formaliteiten van het vasten. Het vasten op het volgende niveau houdt in dat men vast met zijn ledematen. Het derde niveau van vasten houdt in dat men lichamelijk, geestelijk en intellectueel met zijn heer verbonden is, zonder ook maar een moment het bewustzijn van deze toestand te verlaten. Dit omvat het vasten met het hart en de geest.
Wanneer is het verplicht te vasten?
Het vasten van de maand Ramadan is verplicht voor iedere moslim, man of vrouw, die bij zijn verstand is en de puberteit heeft bereikt. Een mannelijk kind wordt puberaal wanneer hij een natte droom of zaadlozing krijgt. Een vrouwelijk kind wordt puber wanneer zij een natte droom beleeft of haar eerste menstruatie krijgt. Als op de leeftijd van 15 maanjaren noch de man noch de vrouw deze kenmerken heeft , dan worden zij sharia- technische beschouwd als pubers en zijn zij verplicht te vasten.
Het vasten van de maand Ramadan is verplicht voor bovengenoemde personen als zij lichamelijk in staat zijn om te vasten, vrij zijn van menstruatie en kraambloeding (postnataal bloedverlies), en woonachtig zijn.
Wie is vrijgesteld van het vasten van de maand Ramadan?
Het vasten van de maand Ramadan is niet verplicht voor een menstruerende vrouw of een vrouw in de staat van lochia (postnatale bloeding) omdat het vasten niet is toegestaan terwijl zij in deze verkeert.
Zieken en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn verplicht te vasten. Ziekte kan iemand echter vrijstellen van het vasten als men redelijkerwijs vreest dat door het vasten de ziekte zou verergeren of het genezingsproces zou worden vertraagd. Hetzelfde geldt voor een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft en redelijkerwijs vreest dat het vasten haar of haar baby zal schaden. Redelijke vrees wordt herkend door: 1) duidelijke tekenen, 2) een relevante ervaring uit het verleden, of 3) de mededeling van een rechtgeaarde, arts/deskundige.
Een reiziger is ook vrijgesteld van het vasten als hij zijn reis begint voordat de tijd van Fajr ingaat. Het is echter beter dat hij vast, mits dit geen moeilijkheden veroorzaakt. Als iemand begint met vasten op een dag van de Ramadan en dan op reis gaat, is hij verplicht zijn vasten te voltooien.
Alle hierboven genoemde personen zijn verplicht hun gemiste vasten in te halen zodra de Ramadan is geëindigd op een moment dat zij daartoe in staat zijn. Er is geen boetedoening voor iemand die het inhalen van zijn gemiste vasten uitstelt, hoewel het beter is om ze onmiddellijk in te halen als hij daartoe in staat is.
Wat zijn de voorwaarden voor het vasten?
Ten eerste: Voorwaarden van de verplichting:
- Islam: Omdat het aanbidding is, is het niet verplicht voor de ongelovige
- Rede: De kinderen, de ontoerekeningsvatbaren, en de bewustelozen zijn niet verplicht om te vasten.
- Let op: Het is verplicht bij bewusteloosheid om de gemiste dagen in te halen, ook al duurde het de hele maand. Omdat het zelden voorkomt en het wordt gezien als ziek-zijn. Allah ﷻ zegt in de Koran:
أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ ۚ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۚ
voor een bepaald aantal dagen. Maar als iemand van jullie ziek is of op reis, dan een aantal andere dagen. De Koran 2:184
3 – Puberteit: Het vasten is niet verplicht voor een kind, maar als hij vast, dan is het wel geldig.
Ten tweede: Voorwaarden voor om het nakomen van de verplichting: Bij aanwezigheid van deze zaken, wordt men vrijgesteld van het vasten.
- Gezondheid: Iemand die ziek is wordt vrijgesteld. Wanneer iemand chronisch ziek is, dan hoeft hij dit ook niet in te halen
- De afwezigheid van de menstruatie en de kraambloeding: De niet gevaste dagen dient men wel in te halen.
- Verblijf: Als men op reis is, dan is er sprake van vrijstelling, maar vasten geniet de voorkeur.
Ten derde: Voorwaarden voor de geldigheid van het vasten: Aan welke voorwaarden moet het voldoen om het geldig te verklaren?
Ten eerste: Intentie: Geen enkele daad van aanbidding is geldig zonder de intentie.
Wat is de intentie?
De intentie is de wil die men in het hart voelt om iets te doen. Als iemand zou vragen wat hij aan het doen is, zou hij bevestigen dat hij aan het vasten is. Praktisch gesproken is het in de Hanafi madhhab bijna onmogelijk om niet de intentie te hebben. Men hoeft de intentie niet verbaal uit te spreken, hoewel het beter is.
Voorwaarden voor intentie:
- Nachtelijk het voornemen hebben om te vasten, van zonsondergang tot zonsopgang.
- Het is het specificeren van het soort vasten.
Note: De intentie van het grootste deel van de dag is de intentie van de gehele dag, dus als men de intentie maakt vóór de middag, dan is zijn vasten geldig.
Wanneer is de Islamitische middag?
De Islamitische middag (al-Dahwa al-Kubra) is het halverwege punt tussen het ingaan van de Fajr-tijd en het ingaan van de Maghrib-tijd. Het betekent niet het middaguur, het is ongeveer wanneer dohr tijd ingaat.
Wat zijn enkele aanbevolen handelingen tijdens het vasten?
- Het eten van de ochtendmaaltijd (suhur) voordat de Fajr tijd ingaat
- De ochtendmaaltijd uit te stellen tot vlak voor de Fajr-tijd.
- Zich haasten om het vasten te verbreken direct bij het ingaan van Maghribtijd
Welke handelingen kunnen het vasten ongeldig maken?
Deze handelingen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld:
- Datgene wat het vasten ongeldig maakt en inhalen vereist en een boetedoening
- Datgene wat het vasten ongeldig maakt en alleen een inhalen vereist.
Voor de eerste categorie gaat het principe over het bewust verrichten van een handeling die het vasten ongeldig maakt, door iemands eigen vrije wil en zonder geldige aanleiding. Opzettelijk betekent dat men zich herinnert dat men aan het vasten is en opzettelijk een handeling verricht die het vasten verbreekt. Deze handelingen worden verder uitgewerkt in paragraaf …
Voor de tweede categorie gaat het principe over per abuis een handeling verrichten die het vasten ongeldig maakt. Hieronder vallen ook handelingen die onder dwang van een derde worden verricht. Per abuis betekent dat men zich herinnert dat men aan het vasten is, maar het vasten door eigen toedoen verbreekt zonder de intentie om het vasten opzettelijk te verbreken. Dit wordt verder uitgewerkt in paragraaf…
Wat zijn de dingen die afkeurenswaardig zijn tijdens het vasten?
- Het proeven of kauwen van iets zonder een excuus, mits de smaak niet wordt ingeslikt.
- Het kauwen van smaakloze kauwgom.
- Het zoenen met lust waarbij men vreest in geslachtsgemeenschap te vervallen of tot zaadlozing over te gaan, op de voorwaarde dat men het speeksel van de ander niet heeft ingeslikt. Gebeurt dat toch, dan verbreekt het wel het vasten.
- Het verzamelen van speeksel in de mond en het vervolgens doorslikken.
- Het overmatig gorgelen bij het verrichten van wudu of ghusl.
- Het overmatig snuiven van water bij het reinigen van de neus in wudu of ghusl.
- Het doen van dingen die men zou verzwakken tijdens het vasten, zoals cupping of het afnemen van bloed.
- Het poetsen van de tanden met tandpasta of het gebruik van mondwater, op voorwaarde dat men het niet inslikt.
Wat zijn de dingen die toegestaan zijn?
- Water over zichzelf gieten en kopje onder gaan.
- Kohl, oogdruppels of iets anders op of in de ogen aanbrengen.
- Kussen, onder voorbehoud dat men zichzelf kan inhouden.
- De mond en neus spoelen, zonder water door te slikken.
- Proeven van een vloeistof, voedsel of iets dat men wil kopen. Al wat eetbaar is, mag echter niet worden doorgeslikt.
- Eten, drinken of seksuele gemeenschap tijdens de nacht tot aan de ochtend.
- Als men bij vergissing iets eet, hoeft de dag niet ingehaald te worden.
- Het verrichten van ghusl voor aanvang van de dag is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om voor aanvang van het vasten zuiver te zijn.
- Wanneer menstruatie- of postnataal bloed ’s nachts stopt, kan een vrouw de ghusl tot ’s ochtends uitstellen en vasten. Ze dient de ghusl echter wel voor het ochtendgebed te verrichten.
- Degene die vast, kan een tandenstoker of –borstel gebruiken om de tanden te reinigen. Het maakt niet uit of dit aan het begin of einde van de dag gebeurt.
- Het ruiken aan parfum.
- Het doorslikken van al wat dat bij het opstaan vochtig is van speeksel.
- Het doorslikken van slechts een paar tranen of zweetdruppels, waarvan men de smaak niet proeft.
- Het eten van iets dat tussen de tanden is gebleven en kleiner is dan een kikkererwt.
- Alles wat niet eetbaar is en de mond per ongeluk binnendringt (rook, stof en de smaak van medicijn dat op de tanden is aangebracht) maakt de vasten niet ongeldig.
- Het kussen, aanraken en strelen van de andere sekse, onder voorbehoud dat er geen ejaculatie plaatsvindt en alle andere seksuele handelingen die niet tot ejaculatie leiden. Ejaculatie die veroorzaakt wordt door kijken of denken, maakt het vasten niet ongeldig.
- Het hebben van een natte droom
Handelingen die het vasten ongeldig maken & inhalen vereisen en boetedoening
Handelingen die het vasten ongeldig maken en een inhaalslag vereisen, samen met een boetedoening, hebben alleen betrekking op het vast in de maand Ramadan. Bij inhaalvasten (dwz buiten de maand ramadan om), is het vasten ongeldig en is alleen een inhaalvasten vereist. Men is de boetedoening niet verschuldigd.
Indien men dit opzettelijk, uit vrije wil en zonder geldige reden doet tijdens het vasten van een lopende Ramadan, dan maken de volgende handelingen het vasten ongeldig en vereisen inhalen samen met een boetedoening:
- Het eten of drinken van iets dat de mens normaal zou consumeren en deze consumptie voedt, medicineert, of behaagt het lichaam op de een of andere manier.
Indien men dit opzettelijk, uit vrije wil en zonder geldige reden doet tijdens het vasten van een lopende Ramadaanse
- het eten of drinken van iets dat de mens normaal zou consumeren en deze consumptie voedt, medicineert, of behaagt het lichaam op de een of andere manier. Ook roken valt hieronder.
- daadwerkelijke geslachtsgemeenschap, zowel vaginaal als anaal[1], ongeacht of men al dan niet tot zaadlozing is gekomen
- het inslikken van het speeksel van de echtgenoot
[1] Het is ontoelaatbaar en een ernstige misdaad om geslachtsgemeenschap te hebben vanuit het achterste privégedeelte. De Heilige Wet verbiedt dit soort seksuele activiteit onvoorwaardelijk, al dan niet tijdens de maand Ramadan.
Handelingen die het vasten ongeldig maken en een inhaalslag vereisen, maar geen boetedoening vereisen
Tot deze categorie behoort iedere handeling die het vasten ongeldig maakt, indien het per ongeluk is verricht (zie de definitie hierboven) of met dwang van een ander. Het omvat ook elke ingehaalde vasten die men heeft verricht terwijl men probeerde het in te halen.
Voorbeelden:
- per ongeluk eten of drinken
- Eten of drinken of geslachtsgemeenschap omdat men dacht dat Maghrib tijd was aangebroken, terwijl dat niet zo was.
- eten of drinken omdat men twijfelde of het Fajr fajr tijd was, maar de Fajr was werkelijk al in.
- het doorslikken van wat tussen de tanden zit, op voorwaarde dat het de grootte van een kikkererwt of groter.
- het doorslikken van een kiezelsteen of andere voorwerpen die men gewoonlijk niet zou eten.
- het doorslikken van tandpasta of mondwater
- het opzettelijk inslikken van braaksel dat een mondvol bereikt
- het opzettelijk braken van een mondvol, ongeacht of men het doorslikt of niet
- braken en daarna denken dat het vasten verbroken is, om opnieuw opzettelijk te braken
- rook die door eigen toedoen in de keel komt, op voorwaarde dat het eigen lichaam er niet van profiteert
- zoenen waardoor zaadlozing bereikt, op voorwaarde dat men het speeksel van de ander niet heeft ingeslikt
- het plegen van geslachtsgemeenschap in de vergetelheid en daarna denken dat het vasten verbroken is, om opnieuw opzettelijk geslachtsgemeenschap te hebben
- het inhaleren van medicijnen in de neusgaten[1]
- het inhaleren van rook door eigen toedoen, op voorwaarde dat het lichaam er niet van profiteert
- Aanraking waardoor men gaat ejaculeren (dit omvat masturbatie)
- het aanbrengen van een geneesmiddel op een open buik- of hoofdwond en dit de maag of de hersenen bereikt.
[1] Als het een medische noodzaak is, dan is men vrijgesteld van het vasten
Betalen van een compensatie – Fidyah
Zowel degenen die te oud zijn om te vasten, als de chronisch zieken zijn vrijgesteld van het vasten, omdat het vasten hen te veel moeite zou kosten. Zij dienen echter een arme persoon voor elke gemiste dag van eten te voorzien. Wanneer een reiziger of iemand met een andere reden om niet te vasten, sterft voordat hij of zij de gemiste dagen in heeft kunnen halen, hoeft er geen compensatie betaald te worden. Indien zij hun erfgenamen echter gevraagd hebben een dergelijke compensatie te betalen, dient het geld uit de nalatenschap van de overledene gehaald te worden. Indien degenen die sterven de gemiste dagen, hoewel ze daar genoeg tijd voor hadden, niet ingehaald hebben, dienen hun erfgenamen de nodige compensatie te betalen.
Gemiste dagen inhalen
Mensen die (niet chronisch) ziek zijn en reizigers mogen hun vasten tijdens de Ramadan onderbreken, maar dienen de gemiste dagen in te halen. Wanneer reizigers zich ’s nachts voornemen om te vasten, mogen zij hun vasten overdag doorbreken. Wanneer zij zich hebben voorgenomen om tijdens hun verblijf ergens te vasten, maar overdag vervolgens besluiten om te reizen, dienen zij volgens de meeste geleerden toch te blijven vasten.
Degenen die hun vasten wegens zware omstandigheden onderbroken hebben, dienen ook de gemiste dagen in te halen. De geleerden zijn het erover eens dat menstruerende vrouwen, vrouwen met postnatale bloeding en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en bang zijn dat vasten henzelf of hun baby kan schaden, de gemiste dagen moeten inhalen.
Wat moet een vrouw doen als haar menstruatie stopt tijdens de Ramadan?
Als haar menstruatie stopt in de Ramadan gedurende de nacht (d.w.z. elk tijdstip vanaf het ingaan van Maghrib tot voor het ingaan van Fajr), dan verricht zij de grote wassing (ghusl), begint met haar verplichte aanbidding, en zij is verplicht de volgende dag en de rest van de Ramadan te vasten.
Als haar menstruatie ophoudt gedurende de dag (d.w.z. elk tijdstip na het ingaan van Fajr tot het ingaan van Maghrib), dan verricht zij de grote wassing (ghusl), begint haar verplichte aanbidding en gedraagt zich als een vastende tot het ingaan van de Maghrib-tijd vanwege de heiligheid van de maand Ramadan.
Het is noodzakelijk voor haar om zich de rest van de dag te onthouden van eten en drinken. Echter, deze dag waarop zij zich gedraagt als een vastende, telt niet als een vasten. Zij moet deze dag inhalen nadat de Ramadan is geëindigd in een tijd dat zij daartoe in staat is. Zij is verplicht de volgende dag en de rest van de Ramadan te vasten.
Een menstruerende vrouw moet het aantal dagen dat zij gemist heeft tijdens het vasten noteren en deze inhalen nadat de Ramadan is geëindigd in een tijd dat zij daartoe in staat is.
Dezelfde regels gelden voor een vrouw in een staat van lochia (postnatale bloeding).
Wat moet een vrouw doen als haar menstruatie begint tijdens de Ramadan?
Als haar menstruatie begint in de Ramadan gedurende de nacht (d.w.z. elk tijdstip vanaf het ingaan van Maghrib tot voor het ingaan van Fajr), dan onthoudt zij zich van vasten de volgende dag en voor de duur dat zij menstrueert.
Als haar menstruatie begint in de Ramadan gedurende de dag (d.w.z. elk tijdstip vanaf het ingaan van Fajr tot het ingaan van Maghrib), dan is haar vasten ongeldig en telt het niet mee. Zij moet deze dag na het einde van de Ramadan inhalen op een tijdstip waarop zij daartoe in staat is. Zij moet zich onthouden van het vasten zolang zij ongesteld is.
Een menstruerende vrouw mag in de Ramadan overdag eten en drinken. Als zij van mening is dat het voor haar onwettig is om te eten of te drinken, dan is het voor haar noodzakelijk om dit te doen, want het onthouden van eten of drinken met de intentie om te vasten is voor haar onwettig.
Een menstruerende vrouw dient het aantal dagen dat zij gemist heeft tijdens het vasten te noteren en deze na afloop van de Ramadan in te halen in een tijd dat zij daartoe in staat is.
Dezelfde regels gelden voor een vrouw in een staat van lochia (postnatale bloeding).
Wat zijn enkele duas om te lezen bij het breken van het vasten?
ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبُتَ الْأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ
Dhahaba -z-zama, wa btallati-l-uruq,wa thabata-l-ajru in sha’a-llah
“De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is veiliggesteld, als Allah de Verhevene het wil.”
اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ
Allahumma laka sumtu wa ‘ala rizqika aftartu
“Oh Allah voor U heb ik gevast en op Uw voorziening verbreek ik mijn vasten.”
اللَّهُمَّ لَكَ صُمْنا وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْنا, فتقبل منا,انك انت السميع العليم
Allahumma laka sumna wa ‘ala rizqika aftarna fataqabbal minna innaka Anta al-Sami’ al-‘Alim
“O Allah voor U hebben wij gevast en op Uw voorziening verbreken wij ons vasten. Aanvaard dit van ons. Voorwaar, U bent Alhorend, Alwetend.”
Ramadan activiteiten

Zondag 2 april van 19:00 tot 21:30
Ramadanboot 2023 | inclusief Iftarmaaltijd, KahootQuiz, Koranrecitatie, Anasheed & meer!
Aanmelden