Leestijd 3 minuten

5 redenen waarom moslima’s hijab dragen

 Vijf betekenisvolle redenen voor Moslima’s om de Hijab te dragen

  1. Vrijwillige overgave aan Allah

Het Hart van de Islam De hijab belichaamt een liefdevolle gehoorzaamheid aan Allah, de Schepper van hemel en aarde. Het is een goddelijke instructie, een ‘fard’, een manifestatie van ons vertrouwen in Zijn wijsheid, zelfs als deze ons begrip te boven gaat. Het kent ons beter dan dat wij onszelf kennen.

أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

Zou Hij Die geschapen heeft niet kennen? Hij is de Fijnzinnige, de Bewuste.” [67:14]

Het dragen van de hijab symboliseert een daad van vrije wil, een toegewijde keuze die wordt gemaakt uit liefde en gehoorzaamheid aan Allah. Het is een persoonlijke uitdrukking van geloof en toewijding, waarbij de individuele keuze om de hijab te dragen gezien wordt als een stap dichter naar goddelijke goedkeuring en beloning. Door deze keuze te maken, streven moslimvrouwen ernaar een diepere spirituele connectie te cultiveren en hun toewijding aan hun geloof te demonstreren.

  1. Hijab is een bron van Goddelijk licht

De hijab is meer dan een middel om vrouwen te beschermen tegen mannenaandacht; het heeft een diepere spirituele betekenis. Deze wordt benadrukt in Surat AnNur (Soera het Licht), een hoofdstuk dat nauw verbonden is met een van Allah’s namen, an-Nur, wat ‘het Licht’ betekent. Hierin wordt de hijab geïntroduceerd als een spiritueel licht voor de vrouw, wat haar spirituele staat verhoogt en beschermt. Het is een uiting van imaan (geloof) en een gehoorzaamheid aan de goddelijke instructies van Allah:

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ ۖ

En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en hun schaamstreek kuis bewaren en dat zij hun sieraad niet openlijk tonen, behalve wat gewoon al zichtbaar is. En zij moeten sluiers over hun boezem dragen (31). De Koran 24:30-31

  1. Hijab maakt de vrouw sterk

Door de hijab te dragen, verklaart een vrouw haar autonomie en weerstand tegen de druk van modetijdschriften en een geseksualiseerde samenleving. Ze laat zien dat ze niet blindelings de trends volgt, maar haar eigen pad kiest, onafhankelijk van wat algemeen als mooi of modieus wordt beschouwd. Met de hijab toont ze leiderschap over haar eigen identiteit, in plaats van het volgen van oppervlakkige maatschappelijke verwachtingen.

  1. Concentreren op kwaliteiten

Wanneer de juiste hijab wordt gedragen, worden mensen niet afgeleid door het uiterlijk, maar eerder door intellect, talent en wat de vrouw te zeggen heb. Het helpt de vrouw en iedereen die met haar te maken heeft om zich te concentreren op wat echt belangrijk is: de kwaliteiten, niet het uiterlijk.

Enkele recent bekeerde moslima heeft het volgende te zeggen over haar ervaringen met het bedekken van hun haar en de rest van hun lichaam:

“Het dragen ervan zorgt ervoor dat wanneer mensen naar me kijken, ik het gevoel heb dat ze niet naar me kijken vanwege hoe mijn lichaam er uit ziet, maar vanwege wat ik doe en bijdraag.”

  1. Evenwichtigheid

Vrouwen worden aangemoedigd zich bescheiden te kleden en te gedragen, terwijl mannen worden verzocht hun blik te verlagen en zich eveneens bescheiden op te stellen. Het dragen van de Hijab door vrouwen en het respectvolle gedrag van mannen vormen samen een harmonie. Het is een manier om ons leven te structureren waardoor het meer doelgericht, waardig en productief wordt.

Note:
Het niet dragen van een hoofddoek, of nog niet klaar zijn om deze verplichting na te komen, hoeft een vrouw niet te belemmeren in haar geloof in God en haar keuze voor de islam als religie. Verder hindert dit vrouwen absoluut niet in het uitdragen van andere, wellicht belangrijkere, aspecten van de islam..


Array
To top