#205 2 minuten
Vraag

Accepteren moslims andere religies?

De islam deelt veel raakvlakken met andere religies en heeft universele ethische overeenkomsten met de andere klassieke monotheïstische religies, zoals het christendom en het jodendom. Hoewel moslims geloven dat de islam de enige ware godsdienst is, respecteren ze wel altijd de geloofsovertuigingen van anderen. Volgens de Koran zijn de hemelse godsdiensten van oorsprong één, maar de wetten en regelgeving veranderen afhankelijk van tijd en plaats. De Koran zegt:

Allah zegt in de Koran:

إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ ۗ

De godsdienst bij God is de Islam [de overgave aan God]. (de Koran 3:19)

De profeet Mohammed ﷺ is neergezonden met de boodschap van alle profeten! Bevestigend van de inhoud van de voormalige boodschappen:

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ ۖ فَاحْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ ۖ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ عَمَّا جَاءَكَ مِنَ الْحَقِّ ۚ

En Wij hebben het boek met de waarheid naar jou neergezonden ter bevestiging van wat er voordien van het boek al was en om erover te waken. Oordeel dan tussen hen volgens wat God heeft neergezonden en volg hun neigingen niet in afwijking van wat van de waarheid tot jou gekomen is. Voor eenieder van jullie hebben Wij een norm en een weg bepaald.  (de Koran 5:48)

Echter dient een moslim wel altijd zijn of haar medemens te respecteren, zo ook zijn of haar geloofsovertuiging. De hemelse godsdiensten zijn van oorsprong één, wat basisprincipe betreft. De wetten en regelgeving veranderen op basis tijd en plaats.

Allah zegt in de Koran:

لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًا ۚ وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَٰكِن لِّيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُمْ ۖ

Voor eenieder van jullie hebben Wij een norm en een weg bepaald. En als God het gewild had, zou Hij jullie tot één gemeenschap gemaakt hebben, maar Hij heeft jullie in wat jullie gegeven is op de proef willen stellen. (De Koran 5:48)

En:

شَرَعَ لَكُم مِّنَ الدِّينِ مَا وَصَّىٰ بِهِ نُوحًا وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ وَعِيسَىٰ ۖ أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ ۚ

Hij verordineert voor jullie van de godsdienst wat Hij aan Noah had opgedragen en wat Wij aan jou geopenbaard hebben en wat Wij aan Ibrahim, Moesa en ‘Isa hadden opgedragen: Houdt de godsdienst in stand en splitst jullie daarin niet op in groepen. (de Koran: 42:13)

Kortom: Een moslim heeft een eigen overtuiging en gelooft dat de islam de enige ware godsdienst is, maar dat betekent niet dat andere godsdiensten niet gerespecteerd moeten worden. Integendeel, moslims zijn verplicht om anderen met respect te behandelen, ongeacht hun geloofsovertuiging. Maar wanneer het op het eigen geloof aankomt, is een moslim duidelijk en eerlijk over zijn overtuiging en staat hij of zij voor wat hij of zij gelooft.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top