Leestijd 4 minuten

De eerste tien dagen van dhoel-hidja: zegeningen van Allah

Dhoel-Hidja is de laatste maand van het islamitische maanjaar, een periode vol spirituele rijkdom en diepe betekenis. Het is de maand van de hadj, een van de vijf zuilen van de islam, en de tijd waarin de eerste tien dagen bijzonder gezegend zijn. Deze dagen zijn een geschenk van Allah, waarin goede daden extra worden beloond en waarin de genade van Allah overvloedig is.

 

De zegen van de eerste tien dagen van dhoel-hidja

De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) moedigt ons aan om in deze dagen meer goede daden te verrichten, omdat ze een bijzondere plaats hebben bij Allah. Deze tien dagen vallen in de heilige maanden, en bevatten de gezegende dag van Arafat. Het is een tijd om ons hart te zuiveren door oprechte bekering en om ons vast te klampen aan het koord van Allah.

 

Allah heeft momenten en plaatsen gekozen waarin Zijn genade zich manifesteert, zodat de beloning voor daden wordt vermenigvuldigd en mensen dichter bij Allah komen.

 

De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei, zoals overgeleverd door Al-Bukhari: “Er zijn geen dagen waarin goede daden meer geliefd zijn bij Allah dan deze tien dagen (van Dhoel-Hidja).” De metgezellen vroegen: “Zelfs niet het strijden op het pad van Allah?” Hij antwoordde: “Zelfs niet het strijden op het pad van Allah, behalve een man die vertrekt met zijn leven en zijn rijkdom en niet terugkeert met iets daarvan.”

 

De pracht van de dag van Arafat

Een van de meest heilige dagen binnen deze tien dagen is de dag van Arafat. Dit is de dag waarop pelgrims samenkomen op de vlakte van Arafat, het hoogtepunt en de belangrijkste pilaar van de hadj.

De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei:

“Het vasten op de dag van Arafat: Ik hoop van Allah dat het de zonden van het voorgaande jaar en het komende jaar zal kwijtschelden.” (Sahih Muslim).

De Profeet Mohammed (ﷺ) benadrukte het belang van deze dag door te zeggen:

“Hajj is Arafah,” waarmee hij de centrale rol van het verblijf op Arafah op de 9e van Dhul-Hijjah benadrukte. Het is een dag van vreugde en het gedenken van Allah.

In Soerah Al-Baqarah staat:

‘Wanneer gij van Arafat zijt afgekomen, gedenkt dan Allah bij de Heilige Plaats’ Quran 2:198

Deze vers verwijst naar de rituelen van de Hajj, waarbij het verblijf op Arafah een belangrijk onderdeel is van de bedevaart.

 

De heilige maanden

 

Allah heeft vier heilige maanden ingesteld, waarvan Dhoel-Hidja er een is. In deze maanden worden goede daden extra beloond en zijn zonden ernstiger. Allah zegt:

{ إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلاَ تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ } (التوبة: 36).

“Waarlijk, het aantal maanden bij Allah is twaalf maanden in het boek van Allah op de dag dat Hij de hemelen en de aarde schiep; daarvan zijn er vier heilig. Dat is de ware godsdienst, dus doe jezelf daarin geen onrecht aan.” (Soera At-Tawba: 36).

 

De beste daden in de eerste tien dagen van dhoel-hidja

 

In deze gezegende dagen worden moslims aangemoedigd om verschillende goede daden te verrichten en spirituele nabijheid te zoeken. Hieronder een aantal van de aanbevolen daden:

 

Vasten van de eerste negen dagen van Dhoel-Hidja: De Profeet (vrede zij met hem) vastte deze dagen. Het is een daad van devotie die onze ziel zuivert en ons dichter bij Allah brengt.

 

Vasten op de dag van Arafat: Dit is een zeer belangrijke daad voor degenen die niet de hadj verrichten. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Het vasten op de dag van Arafat verwijdert de zonden van het voorgaande jaar en het komende jaar.” (Sahih Muslim).

 

Vermeerderen van goede daden: Bidden, het lezen van de Koran, het geven van liefdadigheid, het versterken van familiebanden, en het helpen van behoeftigen. Elke goede daad, hoe klein ook, wordt in deze dagen vermenigvuldigd in beloning.

 

De pracht en spirituele betekenis van dhoel-hidja

De eerste tien dagen van Dhoel-Hidja zijn een tijd van spirituele hernieuwing en diepe devotie. Het is een kans om onze harten te zuiveren, om oprechte bekering te tonen en om ons geloof te versterken door daden van goedheid en aanbidding.

 

De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei, zoals overgeleverd door Al-Bukhari: “Er zijn geen dagen waarin goede daden meer geliefd zijn bij Allah dan deze tien dagen (van Dhoel-Hidja).” De metgezellen vroegen: “Zelfs niet het strijden op het pad van Allah?” Hij antwoordde: “Zelfs niet het strijden op het pad van Allah, behalve een man die vertrekt met zijn leven en zijn rijkdom en niet terugkeert met iets daarvan.”

 

Deze heilige dagen zijn een tijd van reflectie, aanbidding en liefdadigheid. Open het hart voor de zegeningen van Allah en zet je in voor het verrichten van goede daden, om zo te profiteren van de immense genade en beloningen die deze dagen met zich meebrengen.

 

Streef naar een diepere spirituele verbinding en een zuiverder hart, en klamp je vast aan het koord van Allah, de Allerhoogste. Moge deze dagen dichter bij Hem brengen en overladen met Zijn genade en zegeningen.


Array
To top