Leestijd 4 minuten

De reinigende kracht van het voorgeschreven gebed

Het dagelijkse gebed, of Salaat, is niet alleen een van de vijf zuilen van de islam, maar het is ook een spiritueel ritueel dat zowel het lichaam als de ziel zuivert. Het gebed biedt een moment van bezinning, een pauze in de dagelijkse sleur, om ons opnieuw te verbinden met het goddelijke. Het is een kans om de ziel te reinigen van negatieve gedachten en emoties die zich gedurende de dag hebben opgestapeld.

Fysiek gezien omvat het gebed bepaalde bewegingen en houdingen – staan, buigen, knielen en prosternatie – die een subtiele vorm van lichamelijke oefening bieden. De overgangen tussen deze houdingen bevorderen fysieke discipline en mindfulness.

Het gebed is ook een daad van mentale zuivering. Het reciteren van soera’s en andere gebeden in het Salaat helpt de geest te concentreren en af te leiden van wereldse zorgen. Het brengt een diep gevoel van vrede en welbevinden, wat bijdraagt aan mentale helderheid.

Ten slotte heeft het gebed een sterk sociaal aspect. Het samen bidden in een moskee versterkt het gevoel van gemeenschap en broederschap. Het herinnert mensen eraan dat ze deel uitmaken van een groter geheel en stimuleert hen om met een zuiver hart te leven, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de gemeenschap waartoe ze behoren.

Daarom dient Salaat als een alomvattend ritueel dat niet alleen bedoeld is voor spirituele groei, maar dat ook lichamelijke, mentale en sociale welzijn bevordert. Het is een holistische benadering van welzijn, die ons elke dag opnieuw centreert en zuivert.

De goede daden verdrijven de slechte daden. Het gebed is bij uistek het middel om dit te bereiken.

Allah zegt in de Koran:

وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّيْلِ ۚ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ۚ ذَٰلِكَ ذِكْرَىٰ لِلذَّاكِرِينَ ‎﴿١١٤﴾

En verricht de salaat op de beide uiteinden van de dag en in de vroege uren van de nacht. De goede daden verdrijven de slechte. Dat is een vermaning voor hen die gedenken. [de Koran 11:114]

Het voorgeschreven gebed is de fundamentele pilaar van onze godsdienst, de kroonjuweel van goede daden. Zonder het te verrichten, kan men het fundament van ons geloof niet stevig verankeren. Een fundament zonder grondvest, is gemakkelijk verwijderbaar.

De Boodschapper, vrede zij met hem, leerde dat het gebed op een rivier lijkt, dat voor iemands huis stroomt. Iemand die er vijf keer per dag in baadt, wordt van al het vuil (dat zich in de tussenliggende tijd aan hem gehecht kan hebben) gereinigd. Hij onderwees ook dat de voorgeschreven gebeden als een boetedoening voor de kleine zonden kunnen dienen, die tussen de gebedstijden begaan zijn (Muslim).

De Koran verkondigt dat het voorgeschreven gebed een fundamenteel onderdeel is van de godsdienst, het beste van alle goede daden en de basis waarop we ons geloof kunnen bouwen. Het is een essentieel onderdeel van ons spirituele leven, dat ons helpt ons te reinigen en te verhogen.

تْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ ۖ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ ۗ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ ‎﴿٤٥﴾‏

Lees voor wat aan jou van het boek is geopenbaard en verricht de salaat; de salaat verbiedt wat gruwelijk en verwerpelijk is. Maar het gedenken Gods is geweldiger. En God weet wat jullie doen. [de Koran 29:45]

Tevens dient het als een moment van inkeer en een middel om Allah(swt) om vergeving te smeken. Evenzo, kan iedere goede daad die meteen na een slechte wordt verricht, ervoor zorgen dat de slechte daad vergeven wordt. Dus is het hoogst aan te raden dat men goed dient te doen onmiddellijk na welke slechte daad er ook is begaan. Natuurlijk betekent dit niet dat wij bewust slechte daden kunnen blijven verrichten, zolang we direct daarna bidden. Integendeel is het verrichten van een goede daad, als het voorgeschreven gebed, na een slechte daad bedoelt om iemand op te leiden en af te houden van het begaan van verder kwaad. Dit is waarnaar verwezen wordt in het vers met de zin “Ongetwijfeld wissen de goede daden de slechte daden uit”.

Met slechte daden wordt er aangeduid op zonden die gepleegd worden. Men ziet kleine zonden niet als zonden vandaar dat dit begrip vaak wordt verwaarloosd door de mensen. Dus geven we een voorbeeld

Het liegen is een zonde en zo is elke ongehoorzaamheid aan Allah een zonde. De kleine zonden worden uitgewist door de goede daden, als men deze op de juiste manier uitvoert.

Wat de grote zonden betreft, hiervoor is oprecht berouw vereist. De slechte daden zijn dus een oorzaak van de Ontevredenheid van Allah en de goede daden zijn een oorzaak van Zijn Tevredenheid. Als je wil dat Allah tevreden met jou is, gehoorzaam dan Allah. Als je wil dat de mensen tevreden met jou zijn, gehoorzaam ook in dat geval Allah.

Samenvatting:  Het dagelijkse gebed, ook bekend als Salaat, is een veelzijdig ritueel in de islam dat dient als een middel voor zowel spirituele als fysieke zuivering. Door een reeks bewuste houdingen en het reciteren van heilige teksten biedt het gebed een moment van dagelijkse bezinning. Het helpt niet alleen om het lichaam licht te bewegen, maar bevordert ook mentale helderheid en versterkt het gevoel van gemeenschap. Kortom, Salaat is een holistische oefening die bijdraagt aan het welzijn van lichaam, geest en ziel.


Array
To top