#192 3 minuten
Vraag

Geloven moslims in de Dag des Oordeels?

De vijfde voorwaarde van het geloof is het geloven in de Dag des Oordeels. Geloven in de Dag des Oordeels is het geloven in alles dat met het begrip Dag des Oordeels verband houdt, zoals het blazen van de bazuin, de wederopstanding van de doden uit hun graven en de terhandstelling van een ieders boek waarin zijn of haar daden staan genoteerd. Ook gaat het om het geloven in de samenkomst op de vlakte voor het laatste Oordeel, in de ondervraging, in de weging van de daden die tijdens het leven op aarde zijn gedaan, de voorspraak, de rivier, de brug en het paradijs en de hel.

Het hiernamaals is het eeuwige leven na het tijdelijke aardse bestaan. Allah, de Almachtige, heeft deze wereld en de hele schepping voor een beperkte tijd geschapen. Met het eerste blazen van de bazuin door Israf’il (Raphael, a.s.) begint plotsklaps het laatste oordeel; alle levende schepselen sterven en onze wereld tezamen met al het omringende zal worden verbrijzeld en verdwijnt. Met het tweede blazen van de bazuin worden alle schepselen weer terug tot leven gebracht door Allah, de Almachtige. Zij worden dan verzameld op de uitgestrekte vlakte van het laatste oordeel.

In aanwezigheid van Allah wordt daar iedereen tot in de kleinste bijzonderheden ondervraagd over diens daden. Tevens zullen de rechtvaardigen de hun toekomende rechten ontvangen van de onrechtvaardigheden. Na het godsgericht worden de goeden in het paradijs geplaatst en de boosdoeners in de hel. Sommigen van de mensen die in het paradijs komen, zullen de glorierijke aangezicht van Allah aanschouwen. Iemand die niet gelooft in de Dag Des Oordeels, wordt geacht niet te geloven in Allah en in zijn profeet.

 

De Dag des Oordeels lijkt voor velen ver weg en sommige mensen lijken zelfs te denken dat het nooit zal plaatsvinden. Hoeveel mensen leven hun leven niet denkende dat er niks is nadat zij sterven? Zij denken dat dit leven het enige leven is wat ze zullen hebben. Allah zegt over hen in de Koran:

أَوَلَمْ يَتَفَكَّرُوا فِي أَنفُسِهِم ۗ مَّا خَلَقَ اللَّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُّسَمًّى ۗ وَإِنَّ كَثِيرًا مِّنَ النَّاسِ بِلِقَاءِ رَبِّهِمْ لَكَافِرُونَ ‎﴿٨﴾‏

Denken zij dan in zichzelf niet na? God heeft de hemelen en de aarde en wat er tussen beide is slechts in waarheid en voor een vastgestelde termijn geschapen. Maar velen van de mensen hechten geen geloof aan de ontmoeting met hun Heer. [de Koran 30:8]

De moslim gelooft echter wel in de Dag des Oordeels. De moslim gelooft dat er op een dag een dag zal komen waarop iedereen beoordeeld zal worden op wat hij of zij tijdens zijn of haar leven deed. De moslim gelooft in de woorden van Allah:

وَمَا هَٰذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا لَهْوٌ وَلَعِبٌ ۚ وَإِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِيَ الْحَيَوَانُ ۚ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ ‎﴿٦٤﴾‏

Dit tegenwoordige leven is slechts tijdverdrijf en spel, maar de laatste woning, dat is het ware leven. Als zij het maar wisten. [de Koran 29:64]

Het geloven in de Dag des Oordeels behoort tot het geloof. Er valt veel over te vertellen, vooral ook over hoe deze Dag eruit zal zien en wat er zal gebeuren. Al blijft het een zaak wat tot het ongeziene behoort en we niets meer over weten dan wat erover in de Koran staat en in de Sunnah. Het is zelfs rechtvaardig dat er een Dag des Oordeels komt. Kijk naar de vele onschuldige mensen die gestraft worden, of die gedood werden of die onrecht aangedaan werden en die nooit hun recht hebben gehad. En kijk naar de vele mensen die anderen onrecht aandeden, misschien wel hun hele leven lang. Er is een dag nodig waarop iedereen krijgt wat hem of haar toekomt. De dag waarop Allah, de Rechtvaardige zal rechtspreken tussen alle mensen.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top