Leestijd 4 minuten

Het verschil tussen Hajj en Umrah

Hajj en Umrah zijn beide essentiële daden van aanbidding in de islam waarmee een moslim dichter bij Allah kan komen. Hoewel ze overlappen, zijn er fundamentele verschillen tussen de twee rituelen, zowel in hun verplichtingen als in hun uitvoering. In dit artikel zullen we de betekenis, verplichtingen en verschillen tussen Hajj en Umrah verkennen, ondersteund door bewijzen uit de Koran en Soennah.

Betekenis van Hajj

Definitie in de Taal

In de taal betekent Hajj “het streven” of “het bezoek”. De term kan zowel met een fatha op de ‘حَ’ als met een kasrah  حِ” worden uitgesproken. Het wordt gebruikt om een de fysieke reis naar een heilige plaats aan te duiden.

Definitie in de Sharia

In de Sharia betekent Hajj het bezoeken van het Huis van Allah (Ka’ba) en andere heilige plaatsen om specifieke rituelen te verrichten op een vastgestelde tijd en manier.

Allah zegt in de Koran:

‘وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ’

“En het is een plicht jegens Allah voor de mensen om de Hajj naar het Huis te verrichten, voor wie daar toe in staat is.” Quran 3:97

Deugden van Hajj

Er zijn veel hadiths over de deugden van Hajj. De Profeet Muhammad (SAW) zei:

‘وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّةُ’
“Een geaccepteerde Hajj heeft geen andere beloning dan het Paradijs.” (Sahih Bukhari, Hadith 1773)

En:

‘مَنْ حَجَّ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ’
“Wie Hajj verricht zonder obscene taal en zonder zonden, keert terug als op de dag dat zijn moeder hem baarde.” (Sahih Bukhari, Hadith 1521)

Betekenis van Umrah

Definitie in de Taal

In de taal betekent Umrah “het bezoek”. Het verwijst naar een bezoek aan een welvarende plaats en in de context van de islam naar het bezoeken van de Ka’ba voor aanbidding.

Definitie in de Sharia

In de Sharia betekent Umrah het verrichten van specifieke rituelen bij het Huis van Allah (Ka’ba) op elk moment van het jaar. Deze rituelen omvatten de ihram, het uitspreken van de talbiyah, het rond de Ka’ba lopen (tawaf), het lopen tussen Safa en Marwa (sa’i), en het scheren of knippen van het haar.

Deugden van Umrah

De Profeet Muhammad (SAW) zei:

‘الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّةُ’
“De Umrah naar de volgende Umrah is een boetedoening voor wat er tussen hen is, en een geaccepteerde Hajj heeft geen andere beloning dan het Paradijs.” (Sahih Bukhari, Hadith 1773)

Verschillen tussen Hajj en Umrah

Reglementaire verschillen

Hajj is een van de vijf pilaren van de islam en is verplicht voor elke volwassen, verstandige en capabele moslim. Het wordt jaarlijks verricht in de maand Dhul-Hijjah.

Allah zegt in de Koran:

‘وَأَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ’

“En voltooi de Hajj en de Umrah voor Allah.” Quran 2:196

Umrah daarentegen is een sterk aanbevolen soenna en kan op elk moment van het jaar worden verricht.

Verschillen in rituelen

Hoewel beide rituelen de ihram, tawaf, sa’i en het scheren of knippen van het haar vereisen, heeft Hajj extra rituelen zoals:

 • Het staan op Arafat
 • Het gooien van stenen in Mina
 • Het overnachten in Muzdalifah

Verplichtingen van Hajj

Er zijn zeven verplichtingen voor Hajj:

 1. Ihram van de Miqat: Het aannemen van de staat van ihram vanaf een vastgestelde plaats.
 2. Overnachten in Muzdalifah: Na het staan op Arafat, overnachten in Muzdalifah.
 3. Blijven op Arafat tot zonsondergang: Het verlaten van Arafat pas na zonsondergang.
 4. Overnachten in Mina: Tijdens de dagen van Tashreeq overnachten in Mina.
 5. Gooien van stenen: Het gooien van stenen op de eerste dag van Eid.
 6. Het scheren of knippen van het haar: Na het gooien van de stenen.
 7. Het afscheidstawaaf: Het uitvoeren van een laatste tawaaf voordat men Mekka verlaat.

De pilaren van Umrah

De pilaren van Umrah zijn eenvoudiger en omvatten:

 1. Ihram van de Miqat: Dit is de staat van reinheid en intentie die men moet aannemen voordat men de heilige gebieden van Mekka betreedt. Het wordt ingeleid door de intentie (niyyah) en het reciteren van de Talbiyah. Het dragen van de voorgeschreven kleding (wit gewaad voor mannen, eenvoudige en bescheiden kleding voor vrouwen) is verplicht.
 2. De Tawaaf: Dit is het rituele rondlopen om de Ka’aba in de Heilige Moskee in Mekka. Men moet zeven volledige rondes maken, beginnend en eindigend bij de zwarte steen (al-Hajar al-Aswad).
 3. Al-Sa’y: Dit is het rituele lopen tussen de heuvels van Safa en Marwah, ook zeven keer. Dit ritueel herdenkt het zoeken van Hagar (de vrouw van de profeet Ibrahim) naar water voor haar zoon Ismaël.

Conclusie

Hajj en Umrah zijn beide waardevolle daden van aanbidding in de islam, maar verschillen in hun verplichtingen en rituelen. Hajj is verplicht voor elke capabele moslim en heeft specifieke tijden en rituelen, terwijl Umrah aanbevolen is en op elk moment van het jaar kan worden verricht.


Array
To top