#444 2 minuten
Vraag

Hoe bereik ik het niveau van Ihsan?

Het uiteindelijke doel is om alle innerlijke en uiterlijke componenten van het geloof op de best mogelijke manier samen te brengen, volgens de middelen die Allah ons ter beschikking stelt. Hoe kunnen wij op systematische wijze naar een hogere staat van geloof gaan?

De Profeet  ﷺ zei: Allah Almachtig zei:

Mijn dienaar groeit niet dichter naar Mij toe met iets dat Mij geliefder is dan de plichten die Ik hem heb opgelegd. Mijn dienaar blijft met extra goede werken dichter bij Mij komen totdat Ik hem liefheb. Wanneer Ik hem liefheb, ben Ik zijn gehoor waarmee hij hoort, zijn zien waarmee hij ziet, zijn hand waarmee hij slaat en zijn voet waarmee hij loopt. Als hij Mij iets zou vragen, zou Ik het hem zeker geven. En als hij Mij om toevlucht zou vragen, zou Ik hem die zeker geven. (al-Bukhari)

Deze overlevering beschrijft het proces waardoor het geloof wordt versterkt en uitmuntendheid wordt bereikt. De correcte manier om te beginnen met verbeteren is door onze verplichtingen (al-faraʾiḍ) tegenover Allah en Zijn schepselen zo goed mogelijk na te komen – gebed, liefdadigheid, vasten, indien mogelijk het verrichten van de hadj bedevaart, en het respecteren van de basisgrenzen van toegestane en verboden zaken (halal en haram). Zodra wij deze plichten – de pijlers van de Islam – hebben verwezenlijkt, kunnen wij extra goede werken (al-nawafil) toevoegen, die overeenkomen met de aanbevolen fiqh-categorieën. Op deze manier creëren wij goede gewoonten en voegen wij langzaam maar zeker meer goede gewoonten toe aan onze routine.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top