#157 2 minuten
Vraag

Hoe weten we dat Allah volmaakt is?

We weten dat Allah volmaakt is door middel van de goddelijke openbaring, zoals de Koran en de Sunnah van de profeet Mohammed. Deze bronnen beschrijven Allah als de Schepper van alles, de Almachtige, de Vrijgevige en de Allerwijze. De volmaaktheid van Allah wordt ook beschreven in de kenmerken die Hij heeft, zoals de volmaakte kennis, macht, wijsheid, liefde en gerechtigheid. Bovendien, de orde en complexiteit van het universum, het leven en de natuurwetten suggereren ook dat er een volmaakte Schepper moet zijn.

Daarnaast, de geloof in de volmaaktheid van Allah is een fundamenteel onderdeel van de islamitische geloofsleer, en het is een noodzakelijke voorwaarde voor het aanvaarden van Allah als de enige ware God en het aanvaarden van de profeten en de openbaringen die Hij heeft gegeven.

إِن تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا ۗ إِنَّ الْإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ ‎﴿٣٤﴾

Hij heeft jullie van alles wat jullie Hem gevraagd hebben gegeven en als jullie Gods genade willen tellen dan kunnen jullie het niet opsommen. De mens is werkelijk een zeer ondankbare zondaar. [de Koran 14:34]

 

Hoe kan Allah niet volmaakt zijn, terwijl Zijn Schepping perfect is geschapen?

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ ‎﴿٤﴾‏

Wij hebben de mens in de mooiste gestalte geschapen. [De Koran 95:4]

Allah is de Schepper, de Almachtige. Met Zijn Macht houdt Hij de hemelen en de aarde in stand, en weerhoudt de hemel ervan om op de aarde te vallen. Wanneer Hij iets wil, dan zegt Hij slechts: ”Wees”, en het is. Hij is Degene Die doet leven en doet sterven. Hij maakt de armen rijk en de rijke arm. Hij vernedert de hooghartige en verheft de nederige. Hij is Degene Die ziek maakt en geneest. Hij is Degene Die leidt en Degene Die laat dwalen.

Allah is de Vrijgevige. De oneindige giften Die Hij heeft gegeven vanaf het moment dat Hij de hemelen en de aarde schiep, hebben datgene wat bij Hem is niet doen verminderen. Hij – Verheven is Hij – zegt:

“O mijn dienaren, al zouden jullie eerste tot jullie laatste, en alle mensen en Djins, allemaal op één vlakte staan en mij vragen, en ik zou iedereen alles wat hij verlangde geven, dan zou dat niet meer verminderen van wat ik bezit, dan dat wat een naald ontneemt, wanneer deze in de zee wordt gedoopt.” Overgeleverd door muslim (2577) en (55).

Allah is de Heilige Die Vrij is van elke tekortkoming en elk gebrek. Niemand van Zijn schepselen lijkt in enig opzicht op Hem. Hij is Volmaakt in al zijn Eigenschappen. Geen verstand kan Hem bevatten en geen hart kan een voorstelling van Hem maken. Niets is zoals Hij; en Hij is de Alhorende, de Alziende. Dit is hoe Allah Zich kenbaar maakt. Ken jij Allah?

 

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top