#124 3 minuten
Vraag

In wat voor god gelooft de moslim?

Het concept van God in de islam wordt beschreven in één van de kortere hoofdstukken van de Koran:

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ‎﴿١﴾‏ اللَّهُ الصَّمَدُ ‎﴿٢﴾‏ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ‎﴿٣﴾‏ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ‎﴿٤)

“Zeg: Hij is God, de Enige; God, de Bestendige; Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt en er is niet één aan Hem gelijkwaardig.” [de Koran 112:4]

In deze passage uit de Koran wordt Allah (God) omschreven als de enige Ware God en de enige absolute. Hij is niet afhankelijk van iemand anders en is niet afgeleid van iets anders. Hij is onveranderlijk en eeuwig. Er is niemand die aan Hem gelijkwaardig is en Hij heeft geen partner of deelgenoot. Deze passage benadrukt de unieke aard van God en Zijn absolute eenheid.

Het centrale concept in de islam is de absolute eenheid van God; niet alleen in aantal, maar ook wat betreft (Zijn) essentie, eigenschappen en goddelijkheid. Geen enkele andere persoon of ander wezen deelt deze eenheid met Allah.

In de islam is God zowel alles overstijgend als persoonlijk. God overstijgt alles, omdat Hij – wat Zijn essentie betreft – op niets van Zijn schepping lijkt. We kunnen de essentie van God niet bevatten, omdat Hij wat dat betreft het menselijk begrip te boven gaat. Moslims bidden tot deze universele God. God is tegelijkertijd een persoonlijke God, omdat we Zijn eigenschappen kunnen (leren) kennen door na te denken over Zijn schepping in het universum. Zo kunnen we, bijvoorbeeld door na te denken over de balans en het evenwicht in het universum en het leven op aarde concluderen dat Hij rechtvaardig is. De islam kwam om een einde te maken aan het aanbidden van afgoden en het toeschrijven van partners aan de ene ware God. In de islam is God dus alles overstijgend.

In de islam is het verboden om naast de Schepper een persoon, beeld of ander ding te aanbidden of als bemiddelaar te beschouwen. Hoe heilig iemand ook is, men mag niet tot hem of haar bidden of hem of haar aanbidden. Deze vormen van toewijding mogen namelijk alleen tot God worden gericht, zonder dat daar enige tussenpersoon voor nodig is.

De vraag ‘In wat voor God gelooft de moslim?’ kan voortkomen uit het gebruik van het woord ‘Allah’ door moslims. Wanneer mensen dit woord niet kennen, kunnen zij denken dat moslims in een persoon geloven, die Allah genoemd wordt.

In het Arabisch is ‘Allah’ het woord voor God. Aangezien de Koran in het Arabisch werd geopenbaard, is de naam ‘Allah’ gebruikt. Zowel christelijke Arabieren als moslims noemen God, in hun eigen taal, Allah.  Daar komt bij dat het woord Allah uniek is, aangezien er geen meervoud (zoals “goden” in het Nederlands), mannelijke of vrouwelijke vorm (zoals godin) of verkleinvorm (zoals godje) van bestaat. In dit opzicht wordt in de islam ‘Allah’ als de meest passende naam voor God gebruikt.

Tenslotte wordt profeet Mohammed (vrede zij met hem) op geen enkele manier door moslims aanbeden. Hij wordt niet als goddelijk beschouwd. Hij is een mens, net als wij, maar met de belangrijke en zware taak van het overbrengen, uitleggen en leren van de Goddelijke openbaring aan de mensheid.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top