#515 2 minuten
Vraag

Is een echtscheiding die uit woede is uitgesproken tijdens een zwangerschap ook geldig?

Echtscheiding is een emotioneel beladen besluit dat zelden wordt genomen in een staat van volledige emotionele kalmte. Het is vrijwel normaal dat mensen in een toestand van boosheid of hoge emotie tot de beslissing komen om te scheiden. Dit roept belangrijke vragen op over de geldigheid van een echtscheiding die wordt uitgesproken in verschillende stadia van woede, vooral binnen de islamitische wetgeving waar de uitspraak van ’talaq’ (echtscheiding) specifieke juridische implicaties heeft.

Juristen hebben de complexe emotie van woede in het kader van echtscheiding, of talaq, ingedeeld in drie verschillende stadia. Deze indeling is cruciaal voor het begrijpen van de geldigheid van een uitgesproken talaq.

  1. Het eerste stadium is er een van beheerste woede. In dit stadium is de persoon volledig bij bewustzijn en heeft hij controle over zijn woorden. Als in deze toestand talaq wordt uitgesproken, is het zonder twijfel geldig.
  2. Het tweede stadium is het tegenovergestelde uiterste: extreme woede tot het punt van krankzinnigheid. In deze toestand is de persoon niet bewust van zijn omgeving of van wat hij zegt. Als talaq in deze toestand wordt uitgesproken, is het niet geldig.
  3. Het derde en laatste stadium is een tussenliggende fase. Hier is de persoon extreem boos, maar niet tot het punt van krankzinnigheid. Hij is zich bewust van wat hij zegt. In dit geval is de uitgesproken talaq ook geldig.[1]

Nu, wat betekent dit voor echtparen die met deze situatie worden geconfronteerd? Darul Ifta, een vooraanstaande islamitische juridische instantie in Engeland, adviseert dat als talaq wordt uitgesproken in een staat van extreme woede en krankzinnigheid, professionele diagnose en hulp noodzakelijk zijn. Als uit de professionele diagnose blijkt dat de persoon een extreme vorm van woede ervaarde, zodanig dat hij niet wist wat hij zei of geen controle daarover had, dan wordt deze scheiding ongeldig verklaard. Als er echter geen professionele diagnose is gesteld, wordt de talaq als herroepbaar beschouwd. Dit betekent dat de echtgenoot nog twee kansen heeft om talaq uit te spreken voordat de echtscheiding definitief is. Als dit gebeurt, worden de echtgenoten permanent haram (verboden) voor elkaar.

 

[1] Ibn ‘Abidin, Raddul-Muhtar vol. 4. P.452

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top