#872 2 minuten
Vraag

Is het toegestaan voor een moslim om een creditcard te gebruiken, gezien de mogelijkheid van het betalen van rente (riba)?

Bismillāhir Rahmānir Rahīm. Wa ‘alaykum as-salām wa-rahmatullāhi wa-barakātuh. De kwestie van het gebruik van creditcards in de islam is een complex onderwerp dat zowel juridische als ethische overwegingen binnen de Sharia omvat.

Creditcards worden beschouwd als een soort lening waarbij de uitgevende bank aanvankelijk de betalingen verricht namens de kaarthouder. De belangrijkste zorg in deze context is de toepassing van riba bij late betalingen.

Juridische Overwegingen:

  1. Verbod op Rente-overeenkomsten: Het is algemeen verboden om een overeenkomst aan te gaan die rentebetalingen omvat, zelfs als men van plan is om de rente te vermijden.
  2. Situaties van Noodzaak: In onvermijdelijke situaties, waar het niet hebben van een creditcard tot aanzienlijke moeilijkheden zou leiden, kan er enige mate van versoepeling zijn. Deze situaties worden beoordeeld op basis van de maxim: “الضرورات تبیح المحظورات” (noodzaak kan het verbodene toestaan).

Praktische Richtlijnen:

  1. Noodzaak en Intentie: Verkrijg een creditcard alleen als het absoluut noodzakelijk is, en met de intentie om alle betalingen tijdig te voldoen om rente te vermijden.
  2. Automatisering van Betalingen: Stel indien mogelijk automatische betalingen in om te zorgen dat de schuld op tijd wordt afgelost en riba wordt voorkomen.
  3. Tawbah en Istighfaar: Bij gebruik van een creditcard uit noodzaak, verricht tawbah (berouw) en istighfaar (vragen om vergeving) voor het aangaan van een contract met een riba-clausule.

Conclusie:

Het gebruik van creditcards moet zorgvuldig worden overwogen binnen de richtlijnen van de Sharia. In ideale omstandigheden moet het gebruik van creditcards worden vermeden, maar de Sharia erkent de praktische realiteiten van het hedendaagse economische leven. Daarom moeten moslims elke financiële beslissing afwegen in het licht van hun geloof en persoonlijke omstandigheden.

Moge Allah ons leiden naar datgene wat Hem behaagt en ons voorzien van begrip in onze religieuze en wereldse aangelegenheden. Ameen.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top