Leestijd 3 minuten

Is roken verboden?

Is roken verboden?

In de Islam staat de heiligheid van het menselijk leven en de gezondheid voorop. Dit artikel onderzoekt de islamitische visie op het roken van sigaretten, met verwijzingen naar de Koran en de Soennah, waarbij de geestelijke, lichamelijke en sociale gevolgen van deze daad worden belicht. Het doel is om een helder begrip te bieden van waarom roken niet alleen schadelijk is voor de individu, maar ook in strijd met de principes van de Islam.

  1. De waardigheid van de mensheid

De Koran verheerlijkt de mensheid als het meest eervolle schepsel, zoals weergegeven in de verzen die de mens prijzen voor hun fysieke en intellectuele superioriteit:

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ ‎﴿٤﴾‏

“Wij hebben de mens in de mooiste gestalte geschapen.” (Koran 95:4).

De zorg voor dit goddelijke geschenk, ons lichaam, is een verantwoordelijkheid die niet genegeerd kan worden.

  1. Het verbod op zelfschade

De principes van de Islam verbieden expliciet het schaden van het eigen lichaam, zoals ondersteund door het vers:

وَأَنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ ‎﴿١٩٥﴾‏‏

“Geeft bijdragen op Gods weg en stort jullie niet eigenhandig in de ondergang, en doet goed. God bemint hen die goed doen. (Koran 2:195).

Roken, dat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, valt duidelijk onder deze verbodsregel.

  1. Respect voor het leven

Het waarborgen van het leven is een kernelement van de Islamitische leer. De Koran vermaant:

‏ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ ۚ وَلَا تَقْتُلُوا أَنفُسَكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا ‎﴿٢٩﴾

Jullie die geloven! Verteert niet onderling elkaars bezittingen door bedrog, behalve als het om handel met wederzijdse instemming gaat, en doodt elkaar niet. God is voor jullie barmhartig. (Koran 4:29)

Dit omvat indirect ook het langzame proces van zelfdestructie door roken.

  1. Financiële verantwoordelijkheid

Verspilling van middelen wordt in de Islam als immoreel beschouwd:

وَآتِ ذَا الْقُرْبَىٰ حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا ‎﴿٢٦﴾‏ إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ ۖ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا ‎﴿٢٧﴾

En geef de verwant wat hem toekomt en ook de behoeftige en wie onderweg is en wees niet verspillend.  De verspillers zijn broeders van de satans en de satan is jegens zijn Heer ondankbaar. (Koran 17:26-27)

  1. Sociale harmonie

De Soennah leert ons om geen schade toe te brengen aan onszelf of anderen. Roken heeft niet alleen een negatieve invloed op de roker maar ook op de omgeving, wat een schending is van de Profeet zijn leer: “Doe geen kwaad en vergeld geen kwaad met kwaad” (authentiek, overgeleverd door Ahmad)

 

Conclusie en advies

Gezien de evidentie uit de Koran en Soennah, is de schadelijkheid van roken en het effect ervan op de gezondheid, sociale harmonie en economische welvaart, onmiskenbaar. Het is een plicht voor de gelovige om deze ondeugd te vermijden en anderen te adviseren hetzelfde te doen. De consensus onder geleerden over het verbod op roken versterkt dit standpunt alleen maar.

 

Moge deze informatie bijdragen aan een gezondere en meer weloverwogen gemeenschap.


Array
To top