#989 2 minuten
Vraag

Kan ik vasten/bidden wanneer ik last heb van doorbraakbloedingen?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle.

Doorbraakbloedingen tijdens het gebruik van anticonceptiepillen verschillen vaak van normale menstruatiebloedingen. In de islamitische jurisprudentie worden dergelijke bloedingen, vooral als ze afwijken in aard, kleur, of timing, beschouwd als istihaadah (chronische vaginale bloeding). Vrouwen met istihaadah worden gezien als rein en kunnen deelnemen aan aanbiddingen zoals gebed en vasten, zelfs als de bloeding voortduurt. Deze benadering is geworteld in overleveringen die uitleggen hoe te handelen bij istihaadah, zoals vrouwen in de tijd van de Profeet Muhammad (vzmh) werden onderwezen hun gewoonlijke menstruatie te onderscheiden van istihaadah en voor elk gebed wudu te verrichten tijdens istihaadah.

Specifiek binnen de Maliki-school, zoals uitgelegd door de geleerden, als een vrouw verstoring in haar menstruatieduur ervaart, volgt ze haar gewoonlijke routine. Mocht het bloeden niet stoppen, dan beschouwt ze zichzelf na drie dagen als rein, voert gebeden uit, en behandelt verdere bloeding als istihaadah. Bij een gewoonte van zeven dagen, zou dit na drie dagen tot een totaal van tien dagen leiden. Als het bloeden voortduurt, wordt de cyclus na nog eens drie dagen als dertien dagen beschouwd, tot een maximum van vijftien dagen. Dit wordt ondersteund door teksten binnen de Maliki-school die aangeven dat, voor een vrouw gewend aan menstruatie, drie extra zuiveringsdagen volstaan, zonder dit maximum te overschrijden.

De geleerden adviseren om geen acht te slaan op de hoeveelheid van het bloed voor het onderscheiden van reinheid van menstruatie. Het onderscheid moet gemaakt worden op basis van kenmerken zoals geur, kleur, en consistentie, die beïnvloed kunnen worden door dieet en andere factoren, niet door de hoeveelheid bloed.

 

En Allah weet het beste.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top