#963 2 minuten
Vraag

Is make-up dragen tijdens wudu’ toegestaan?

Het antwoord op je vraag of je make-up mag dragen tijdens het verrichten van wudu’ (rituele wassing) is afhankelijk van het type make-up. Er zijn twee soorten make-up in relatie tot wudu’:

  1. Make-up die een isolerende laag vormt: Dit type make-up voorkomt dat water de huid bereikt. Voor een geldige wudu’ moet deze make-up eerst worden verwijderd zodat water direct contact kan maken met de huid. Als dit niet gebeurt, is de wudu’ (en ook de ghusl) niet geldig.
  2. Make-up die geen isolerende laag vormt: Dit type is vergelijkbaar met kleurstoffen die de huid kleuren, zoals henna, en voorkomt niet dat water de huid bereikt. De meeste make-upsoorten vallen waarschijnlijk onder deze categorie en zouden de geldigheid van de wudu’ en ghusl niet beïnvloeden.

Imam An-Nawawi (moge Allah genadig met hem zijn) heeft gezegd: “Als er was, deeg, henna of iets dergelijks op een deel van het lichaam zit en het voorkomt dat water dat deel van het lichaam bereikt, dan is de rituele reiniging niet geldig, ongeacht of het veel of weinig is. Als er echter alleen een spoor van henna of de kleur ervan op de hand of een ander deel van het lichaam zit – zonder de aanwezigheid van de substantie zelf – en het water raakt de huid en stroomt eroverheen, zelfs als het niet blijft zitten, dan is de rituele reiniging geldig.”[1]

Dus, de sleutel tot de geldigheid van wudu’ met make-up aan is of de make-up water doorlaat zodat het de huid kan bereiken. Als je make-up draagt die geen barrière vormt voor het water, is je wudu’ geldig. Het is belangrijk om bewust te zijn van het type make-up dat je gebruikt in relatie tot je religieuze praktijken.

 

[1] Al-Majmoo’, 1/529

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top