#794 3 minuten
Vraag

Mag een vrouw werken in de islam?

n de islamitische leer, zoals weerspiegeld in zowel de Koran als de Hadith, wordt de mogelijkheid voor vrouwen om te werken niet categorisch verboden. De kernprincipes van de islam laten zien dat werken is toegestaan, mits het binnen de grenzen van het legale valt, past bij de natuur van de vrouw, en geen negatieve impact heeft op haar familieleven. Dit alles moet worden uitgevoerd met behoud van religieuze en morele integriteit en met aandacht voor de veiligheid van haar eer en geloof.

De Koran stelt in Soera Al-Baqarah, vers 2:198

 (البقرة: ١٩٨): “لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُناحٌ أَنْ تَبْتَغُوا فَضْلًا مِنْ رَبِّكُمْ”

wat betekent: “Er is geen bezwaar tegen dat jullie zoeken naar de gunst van jullie Heer”. Dit vers onderstreept het recht van zowel mannen als vrouwen om te streven naar economische welvaart.

Een relevante Hadith, overgeleverd door Jabir bin Abdullah, illustreert dit punt verder. Zijn tante, een gescheiden vrouw, wilde haar dadelpalmen verzorgen. Toen een man haar vertelde dat ze niet naar buiten mocht gaan, zocht ze advies bij de Profeet Mohammed (vrede zij met hem). De Profeet antwoordde:

بلى فجُدِّي نخلك، فإنك عسى أن تَصَدَّقِي، أو تفعلي معروفًا

“Ja, verzorg je dadelpalmen, want je zou aalmoezen kunnen geven of een goede daad kunnen verrichten” (Sahih Muslim). Dit toont aan dat vrouwen actief mogen deelnemen aan economische activiteiten, vooral wanneer dit kan leiden tot goede daden.

Deze teksten uit de Koran en Hadith benadrukken het recht van vrouwen om te werken en bij te dragen aan de maatschappij. Het is belangrijk dat werk en professionele activiteiten worden uitgevoerd binnen de grenzen van islamitische richtlijnen van bescheidenheid en hijaab. Werken in een gemengde omgeving wordt ontmoedigd, maar is niet verboden als het noodzakelijk is, mits de hijaab en andere islamitische richtlijnen strikt worden nageleefd.

In de hedendaagse samenleving adviseren veel islamitische geleerden dat vrouwen een balans vinden tussen hun religieuze verplichtingen en professioneel leven, waarbij de kernwaarden van hun geloof niet in het gedrang komen. Het streven naar een carrière of beroep kan worden beschouwd als acceptabel binnen de islam, zolang het voldoet aan de religieuze en ethische normen.

Deze normen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het handhaven van de hijaab (bescheiden kleding en gedrag), het vermijden van onnodige interactie met mannen, en het behoud van een Islamitische werkethiek. Vrouwen worden aangemoedigd om banen te kiezen die hun veiligheid, waardigheid en religieuze verplichtingen respecteren. Werkomgevingen waarin de islamitische principes van bescheidenheid en respect voor vrouwen worden nageleefd, zijn te verkiezen. Zo wordt in Soera An-Noer (24:31) het belang van bescheidenheid voor zowel mannen als vrouwen benadrukt:

“وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ”

wat betekent: “En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij ook van hun blikken moeten neerslaan en hun kuisheid moeten bewaren”.

Deze richtlijnen weerspiegelen het streven naar een balans tussen individuele behoeften en maatschappelijke verantwoordelijkheden. Het werk van vrouwen moet bijdragen aan zowel hun persoonlijke ontwikkeling als het welzijn van de gemeenschap, zonder de grenzen van hun geloof te overschrijden. Dit alles weerspiegelt de flexibele en genuanceerde benadering van de islam ten aanzien van het werken van vrouwen, waarbij zowel de individuele rechten als de collectieve belangen van de gemeenschap worden beschermd.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top