#313 2 minuten
Vraag

Moet de dood worden gevreesd?

De gelovigen en de rechtvaardigen vrezen de dood niet, omdat zij geloven dat de dood slechts een overgang is naar een betere bestemming. Zoals Allah (ﷻ) zegt in de Koran:

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ ‎﴿١٥٦﴾‏

… die, als onheil hen treft, zeggen: “Wij behoren aan God toe en tot Hem zullen wij terugkeren.” [de Koran 2:156]

En:

فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا ‎﴿١١٠﴾‏

“…Wie dan hoopt op de Ontmoeting met zijn Heer: laat hem goede daden verrichten en laat hem bij de aanbidding van Zijn Heer niet één deelgenoot toekennen.”

 

Alle moslims, zowel mannen als vrouwen, dienen zich voor te bereiden op de dood en ervoor te zorgen dat zij niet achteloos worden. Dit vanwege de aangehaalde verzen en door wat is overgeleverd van de Profeet (vrede zij met hem) die zei: “Gedenk veelvuldig de vernietiger van de geneugten: de dood.”

Het achteloos zijn met betrekking tot de dood en je hier niet op voorbereiden, behoren tot de oorzaken van een slecht einde. Het is bewezen dat ‘Aa’ishah zei: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) heeft gezegd:

“Wie ervan houdt Allah te ontmoeten, Allah houdt ervan om hem te ontmoeten, en wie een hekel heeft Allah te ontmoeten, Allah heeft een hekel om hem te ontmoeten.” Ik zei: “O Profeet van Allah, we hebben allemaal een hekel aan de dood?” Hij zei:“Het is niet zo, maar wanneer de gelovige blijde tijdingen krijgt van Allah’s Welbehagen, Genade en Paradijs, houdt hij ervan Allah te ontmoeten en Allah houdt ervan om hem te ontmoeten. Maar wanneer de ongelovige het slechte nieuws krijgt van de Bestraffing van Allah en Zijn Toorn, dan heeft hij een hekel aan de Ontmoeting met Allah en Allah heeft een hekel om hem te ontmoeten.” (al-Bukhari en Muslim)

Daarnaast, de dood is een natuurlijk onderdeel van het leven en is vastgesteld door Allah (ﷻ) als een manier om de mensen te beproeven en te beoordelen op hun daden. Zoals Allah (ﷻ) zegt in de Koran:

وَهُوَ الَّذِي أَحْيَاكُمْ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ۗ إِنَّ الْإِنسَانَ لَكَفُورٌ ‎﴿٦٦﴾‏

En Hij is het die jullie leven heeft gegeven. Hij zal jullie laten sterven en vervolgens weer tot leven brengen. De mens is werkelijk ondankbaar. [de Koran 22:66]

Dit bewijst dat de dood een manier is voor Allah (ﷻ) om de mensen te beoordelen op hun daden, en voor degenen die goed geleefd hebben, is de dood een overgang naar een betere bestemming in het hiernamaals.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top