#249 2 minuten
Vraag

Waarom is het bestuderen van de eigenschappen van allah belangrijk?

Ten eerste is de overpeinzing van Allah’s eigenschappen een manier om Hem te kennen. De overpeinzing van de eigenschappen van Allah is een belangrijk onderdeel van de islamitische spiritualiteit, omdat het ons helpt om een dieper begrip te krijgen van wie Allah is en hoe wij onszelf kunnen verhouden tot Hem. Het is een middel om ons te richten op onze liefde voor Allah en om ons te helpen onze ziel te reinigen van zonde en fouten.

Ten tweede heeft contemplatie over de eigenschappen van Allah tot gevolg dat een mens zichzelf hervormt. Dit betekent dat als iemand zich verdiept in de eigenschappen van Allah, zoals Zijn liefde, barmhartigheid, gerechtigheid en wijsheid, het hem of haar inspireert om deze eigenschappen na te streven in zijn of haar eigen leven.

Ten derde heeft het aanroepen van Allah met Zijn prachtige namen tot gevolg dat men dichter bij Hem komt. In Soera al-Araf beschrijft Allah de verschijnselen van de mensen die in de hel zullen zijn, zeggende dat zij harten hebben waarmee ze niet begrijpen, ogen waarmee ze niet zien en oren waarmee ze niet horen. Zij zijn als vee en zij zijn nog veel meer afgedwaald. Zij zijn de achtelozen. Vervolgens geeft Hij aan gelovigen raad als remedie tegen hun ziekte:

وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ فَادْعُوهُ بِهَا ۖ وَذَرُوا الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَائِهِ ۚ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ ‎﴿١٨٠﴾‏ 

God komen de mooiste namen toe. Roept Hem daarmee aan en laat hen maar die Zijn namen misbruiken; aan hen zal worden vergolden wat zij deden. [de Koran 7:180]

Allah heeft Zichzelf deze prachtige namen gegeven. Zo mooi is Allah – niemand kan Hem beschrijven, behalve Hij. De profeet ﷺ zei in een smeekbede: “Ik kan Uw lof niet opsommen. U bent zoals U Uzelf geprezen hebt.” (Onder meer overgeleverd door Muslim)

De profeet ﷺ zei verder dat Allah 99 namen heeft en wie ze kent zal de hemel binnengaan. (onder meer overgeleverd door Al-Bukhari). Helaas hebben we hier niet de ruimte om al die namen op te sommen, noch om ook maar één ervan adequaat te beschrijven. De lezer wordt aangemoedigd over deze namen te lezen in boeken, zoals ‘Al-Maqṣad al-Asna’ van imam al-Ghazali.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top