#691 3 minuten
Vraag

Waarom staat de islam mannen toe tot en met vier vrouwen tegelijk getrouwd te zijn?

In de loop van de geschiedenis hebben diverse culturen en samenlevingen verschillende vormen van huwelijkse en relationele arrangementen geadopteerd. Een daarvan is polygamie, waarbij één persoon met meerdere partners getrouwd is. Hoewel dit concept in sommige delen van de wereld ongebruikelijk of onaanvaardbaar kan lijken, heeft het in andere culturen een functionele en geaccepteerde plaats. Historisch gezien was het niet ongebruikelijk voor mannen in vele culturen om met meerdere vrouwen te trouwen, vaak zonder enige beperking op het aantal.

Met de komst van de Islam in de 7e eeuw, werden nieuwe regels en reguleringen geïntroduceerd als een manier om sociale en morele orde te handhaven. De Islam bracht een reeks veranderingen en verbeteringen in de sociale en individuele stelsels door het toepassen van nieuwe wetten, en het aanpassen of afschaffen van bestaande wetten. Een van deze aanpassingen was de regulering van polygamie.

Voordat de Islam werd geïntroduceerd, kon een man met een onbeperkt aantal vrouwen trouwen, zolang hij zich dat kon veroorloven. Echter, de Islam beperkte dit aantal tot vier en stelde daarbij een aantal strenge voorwaarden.

Het vers uit de heilige Koran dat betrekking heeft op polygamie luidt als volgt:

وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَىٰ فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا ‎﴿٣﴾‏ [/trl]

En als jullie vrezen ten aanzien van de wezen niet juist te handelen, trouwt dan met zoveel vrouwen als jullie goeddunkt, twee, drie of vier. Maar als jullie vrezen [haar] niet rechtvaardig te kunnen behandelen, dan met één of met slavinnen waarover jullie beschikken. Dat is het meest voor de hand liggend om onrechtvaardigheid te voorkomen. [de Koran 4:3]

Dit vers maakt duidelijk dat moslimmannen toestemming hebben om met maximaal vier vrouwen te trouwen, maar alleen als zij in staat zijn om al hun vrouwen rechtvaardig te behandelen. Dit zorgt ervoor dat polygamie in de praktijk wordt ontmoedigd.

Het is essentieel om te benadrukken dat het voor een moslimman geen verplichting is om met meerdere vrouwen te trouwen; het is slechts een toestemming. In de praktijk blijft een grote meerderheid van de moslimmannen hun hele leven getrouwd met slechts één vrouw.

Deze regeling dient als een praktische oplossing voor bepaalde sociale problemen, zoals wanneer een vrouw geen kinderen kan krijgen en de man kinderen wil hebben zonder van zijn eerste vrouw te scheiden.

Samenvatting

In samenvatting, de Islam heeft de praktijk van ongecontroleerde polygamie gereguleerd, en dit meer tot een uitzondering dan een regel gemaakt. Dit contrasteert met de hedendaagse westerse samenleving, waar buitenechtelijke relaties en vreemdgaan in zekere mate getolereerd worden, bijvoorbeeld via platforms zoals SecondLove. Echter, in tegenstelling tot deze ongereguleerde vormen van relaties, heeft de Islam geprobeerd polygamie te organiseren en te reguleren om hogere sociale en ethische doelen te dienen, met een focus op ethische behandeling en eerlijke omgang, in plaats van enkel de bevrediging van lusten.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top