#511 3 minuten
Vraag

Wat is het belang van het gezamenlijk gebed?

Het gezamenlijk gebed in de islam, ook wel salat genoemd, is van groot belang voor de gelovigen. Het is een manier om te bidden voor vergiffenis en zegen voor zichzelf en anderen. Bovendien, het is een manier voor de gelovigen om hun geest en lichaam te reinigen. Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) vertelde dat de Boodschapper van Allah ﷺ zei:

Het gebed in gemeenschap is zevenentwintig keer meer belonend dan een individueel gebed.”

Dit is omdat wanneer een persoon de kleine rituele wassing verricht en deze op een perfecte wijze verricht, daarna naar de moskee gaat en niets anders dan het gebed wil en het gebed het enige is waarvoor hij zijn huis verlaat: hij geen stap zal zetten, zonder dat Allah hem hiermee een rang verheft en hiermee een zonde voor hem wist totdat hij de moskee binnentreedt.

Wanneer hij de moskee binnentreedt, bevindt hij zich in het gebed zolang het gebed datgene is wat hem laat wachten. De Engelen verrichten smeekbeden voor eenieder van jullie zolang hij zich op zijn plaats bevindt waar hij het gebed heeft verricht. Zij zeggen:

‘O Allah, wees hem genadig. O Allah, vergeef hem. O Allah, aanvaard zijn berouw.’ Dit gaat zo door zolang hij niemand lastigvalt en zolang hij zijn reinheid niet verbreekt.” (Bukhari en Muslim)

Uitleg:

Het gezamenlijk gebed in de moskee wordt gezien als zevenentwintigmaal beter dan het gebed op een andere plaats, omdat het bidden met de gemeenschap een actie is die specifiek is aangemoedigd door Allah in de Koran. Door het gebed met de gemeenschap te verrichten, wordt de band tussen de gelovigen versterkt en wordt de onderlinge solidariteit versterkt. Bovendien, de moskee is gezien als een heilige plaats waar de aanwezigheid van Allah wordt gevoeld en waar de gelovigen dicht bij God kunnen zijn.

Vervolgens noemde de Profeet ﷺ in de bovenstaande overlevering de reden van deze positie van het gezamenlijk gebed:

Door de kleine rituele wassing op een goede manier te verrichten, naar de moskee te gaan met de enige bedoeling om te bidden en niets anders te willen doen dan bidden, en als het gebed het enige is waarvoor hij zijn huis verlaat, dan zal Allah deze persoon een hogere rang verlenen en zijn zondes vergeven.

 

Dit zijn geweldige deugden. Verder zei de Profeet ﷺ:

‘Wanneer hij de moskee binnentreedt, bevindt hij zich in het gebed zolang het gebed datgene is wat hem laat wachten.’

 

Dit is ook een geweldige gunst: wanneer je een tijd op het gebed blijft wachten terwijl je zit en geen gebed verricht, wordt de beloning van het bidden voor je opgeschreven.

 

Er is nog een andere voordeel:

De Engelen verrichten smeekbeden voor eenieder van jullie zolang hij zich op zijn plaats bevindt waar hij het gebed heeft verricht. Zij zeggen:

‘O Allah, wees hem genadig. O Allah, vergeef hem. O Allah, aanvaard zijn berouw.’

Dit is ook een geweldige deugd voor degene die met deze intentie en deze daden in de moskee aanwezig is. Waar het ons in deze overlevering om gaat, zijn de woorden: ‘Daarna gaat hij naar de moskee, terwijl hij niets anders dan het gebed wil en het gebed het enige is waarvoor hij zijn huis verlaat.’ Dit wijst op de beschouwing van de intentie in het behalen van deze geweldige beloning. Wanneer hij zijn huis echter niet omwille van het gebed verlaat, wordt deze beloning niet voor hem opgeschreven.

 

Allah is de Schenker van succes.

 

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top