#489 4 minuten
Vraag

Wat is “roeqya” en hoe verricht ik het?

Roeqya is een spirituele praktijk die gericht is op het genezen van geestelijke, lichamelijke, psychische of emotionele problemen. Het betekent het reciteren of gebruiken van de Koran, alsmede de Goddelijke Namen en andere smeekbeden, om genezing te zoeken, hetzij voor zichzelf of voor anderen.

Het is een middel waarmee een gelovige zich tot Allah wendt voor hulp. De essentie van roeqya is het stellen van ons volledige vertrouwen en afhankelijkheid in Allah, de Bron van alle heling en genezing.

Er zijn verschillende methoden voor roeqya die door geleerden en beoefenaars worden gebruikt, zolang deze in overeenstemming zijn met de Heilige teksten zijn deze methoden wettig. Maar het is belangrijk om te weten dat er veel bedriegers zijn die beweren dat zij roeqya beoefenen, maar in feite andere onwettige praktijken en overtuigingen gebruiken. Daarom wordt aangeraden om betrouwbare geleerden te raadplegen voordat u zich met iets twijfelachtigs bezighoudt.

 

De Koran als een genezing

De Koran wordt in de islam beschouwd als een heilig boek dat door Allah is geopenbaard aan de Profeet Muhammad (vzmh). Het wordt beschouwd als een bron van spirituele richting en inspiratie en wordt vaak gebruikt in gebeden en andere religieuze praktijken.

Daarnaast heeft de Koran een genezend effect door het reciteren of door ernaar te luisteren. De Koran kan helpen bij het verminderen van stress, angst en andere emotionele problemen.

Allah zegt in de Koran:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَاراً

Allah zegt: “Wij hebben van de Koran neergezonden wat een genezing en barmhartigheid is voor de gelovigen.” [de Koran; 17.82]

 

Allah zegt ook:

قُلْ هُوَ لِلَّذِينَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاء

“Zeg: ‘Het is voor degenen die geloven een leiding en een genezing.’” [de Koran; 41.44]

 

Hadith die het gebruik van de Koran als genezing stelt

 

Talrijke overleveringen bevestigen de toelaatbaarheid van het gebruik van de Koran om er genezing in te zoeken.

Bijvoorbeeld:

‘Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) verhaalde dat “de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) de Mu’awwidhat [de laatste drie hoofdstukken van de Koran] reciteerde over een familielid die ziek werd.” [Muslim]

Abu Sa’id Al-Khudri en Ibn ‘Abbas (moge Allah tevreden met hen zijn) verhalen dat de Fatiha, het openingshoofdstuk van de Koran, gebruikt kan worden om genezing te verkrijgen. Dat de Koran een genezing is voor alle ziektes, wil niet zeggen dat men geen gebruik mag maken van andere geneesmiddelen.  Het is belangrijk om dit soort kwesties over te laten aan mensen die hier verstand van hebben, alvorens men iets onderneemt wat mogelijk schade kan berokkenen. Roeqya is niet per definitie een vervanging van medicatie, maar kan als een aanvulling beschouwd worden.

Hoe verrichten we Roeqya?

Je kunt Roeqya op jezelf reciteren door je handen bij elkaar te houden en daarin de Roeqya te reciteren en vervolgens in je handen te blazen en over het lichaam (of het lichaamsdeel dat ziek is) te vegen.

Je kunt ook bij voorkeur Zamzam water nemen en daar 3, 5 of 7 keer het volgende over reciteren en iedere keer dat je het reciteert blazen: Al Fatiha, Ayatul Kursy, de laatste 2 verzen van Suratul Baqarah en de laatste 3 Surah van de Quran. Je kunt verder er elke (Profetische) dua’a aan toevoegen.

‘Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) zei: “Toen de Boodschapper van Allah (moge Allah hem zegenen en vrede schenken) ziek was, reciteerde hij Al-Mu’awwidhat (de laatste drie hoofdstukken van de Koran) over zichzelf, en blies in zijn handen (zonder te spugen), en veegde over zijn lichaam. Toen zijn pijn heviger werd, reciteerde ik over hem en veegde ik af met zijn hand, op zoek naar de barakah (zegen) ervan.”

Uthmaan Ibn Abi Al-‘As (moge Allah tevreden met hem zijn) klaagde bij de Boodschapper van Allah (moge Allah hem zegenen en vrede schenken) over de pijn die hij in zijn lichaam voelde sinds de tijd dat hij de Islam omarmde. De Boodschapper van Allah (moge Allah hem zegenen en vrede schenken) zei tegen hem: “Leg je hand op je lichaam waar je pijn voelt en zeg drie keer ‘Bismillah’ (in de naam van Allah) en zeg dan zeven keer:

أَعُوْذُ بِعِزَّةِ اللهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ  ‘A’udhu bi ‘izzat-illahi wa qudratihi min sharri ma ajid wa uhadhir

Ik zoek toevlucht bij het Gezag en de Macht van Allah tegen het kwaad van wat ik voel en waarover ik mij zorgen maak.

Verder is het belangrijk om te realiseren dat Roeqya ook een houding is. Je dient als moslims conform de islamitische richtlijnen te leven. Dat zorgt er namelijk voor dat jij als persoon altijd beschermd en bewust blijft van Allah in jouw leven. Verricht daarom in de ochtend en de avond smeekbedes en gedenk Allah voor het slapen gaan en bij het wakker worden. Verricht Roeqya bij jezelf en je directe omgeving zoals kinderen en ouders.

Moge Allah ons behoeden tegen al het kwaad en ons allen beschermen tegen de vervloekte shaytan.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top