#356 3 minuten
Vraag

Wat is Salaat (het islamitisch gebed)?

Salaat is een belangrijk middel om Allah te eren en om dichter bij Hem te komen. Het biedt rust aan onze ziel en verstand en is tevens een manier om ons lichaam te trainen om Allah te gehoorzamen. Bovendien kan de juiste intentie onze daden en ons gedrag in aanbidding veranderen, waardoor ons leven ten goede van het eeuwige leven in de andere wereld wordt besteed en ons voorbijgaande leven duurzaamheid krijgt.

Het verplichte gebed is de pijler van onze religie en één van de beste goede daden die we kunnen doen. Zoals de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd, is het als een rivier die langs ons huis stroomt. Door vijf keer per dag te bidden, reinigen we onszelf van al het vuil dat ons in de tijd tussen twee gebeden kan bevlekken. Bovendien kunnen de verplichte gebeden als boetedoening dienen voor de kleinere zonden die tussen de gebeden zijn begaan.

De Koran verklaart dat het verplichte gebed ons behoedt voor het begaan van onfatsoenlijkheden en andere slechte daden:

أًتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ ۖ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ ۗ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ ‎﴿٤٥﴾‏

Lees voor wat aan jou van het boek is geopenbaard en verricht het gebed; het gebed verbiedt wat gruwelijk en verwerpelijk is. Maar het gedenken Gods is geweldiger. En God weet wat jullie doen. [de Koran 29:45]

Daarnaast dient men voortdurend berouw te tonen en God om vergeving te vragen. Op dezelfde manier kan een goede daad die direct na het begaan van iets slechts, verricht wordt ervoor zorgen dat die slechte daad vergeven wordt. Het wordt dan ook ten zeerste aangeraden om direct na een slechte daad iets goeds te doen. Net als het verplichte gebed, kan een dergelijk manier van handelen ons van ander kwaad weerhouden.

Bidden lijkt een inspannende opgave, maar geeft in werkelijkheid juist een onbeschrijfelijke evenwichtigheid en gemoedsrust. Degenen die bidden reciteren “ashhadu an la ilaha illa Allah” (Ik getuig dat er geen God die het recht heeft om aanbeden te worden buiten Allah). Alleen Hij kan leed of gunsten schenken. Hij is de Alwijze, Die niets zonder reden doet; de Albarmhartige, Wiens genade en beloning overvloedig zijn. Door te geloven, zien gelovigen in elke gebeurtenis een deur naar de rijkdom van Gods Genade en kloppen zij daarop door middel van hun smeekbedes. Aangezien zij weten dat hun Heer en Ondersteuner alles controleert, zoeken zij hun toevlucht tot Hem. Door volledig op Hem te vertrouwen en zich volledig aan God over te geven, kunnen zij het kwaad weerstaan. Hun geloof geeft hun volkomen (zelf)vertrouwen.

Wij hebben Gods genade, Gods kracht en Gods voorziening nodig bij alles wat wij doen, elke dag opnieuw. Dit is dus niet eens alleen een oproep tot dagelijks gebed: het is een oproep tot voortdurende, biddende afhankelijkheid van God, wat betekent dat we zelfs Zijn genade nodig hebben om te bidden!

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top